Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Masła, margaryny i mixy do pieczywa

W Wielkiej Brytanii masło jest tradycyjnym produktem do smarowania pieczywa. Masło brytyjskie postrzegane jest, jako wysokiej jakości produkt, a kategoria jest dość szeroko reprezentowana na półce. Wśród oferowanych produktów można spotkać klasyczne masło niesolone, masło solone, masło organiczne, masło z czosnkiem, masło o podwyższonych cechach smarowności, masło light oraz produkty do smarowania bez dodatku mleka. Do znanych marek masła należą m.in.  Anchor  i Close. Wśród margaryn i miksów spotkać można m.in. margaryny o smaku masła, margaryny z oleju słonecznikowego, z dodatkiem oliwy, light oraz obniżające poziom cholesterolu. Spośród znanych na rynku brytyjskim marek można wskazać m.in.: Benecol, Bertolli, Clover, Flora, Flora, Pure, Vitalite. Bardzo dużo jest też margaryn produkowanych pod markami własnymi sieci handlowych. Produkty pakowane są w pojemniczki o gramaturze od 500 g do 1 kg.

Sery w Zjednoczonym Królestwie są koronną kategorią przemysłu mleczarskiego. Wprawdzie w Wielkiej Brytanii nie produkuje się tylu odmian serów co we Francji, ale kilka z nich zasługuje na uwagę. Stilton to najlepszy na świecie ser z przerostem pleśni. Pochodzi z Leicestershire w hrabstwie Huntingdon. Powstał w XVIII wieku. Jest produkowany z pasteryzowanego mleka krowiego. Ma chronioną nazwę i sposób produkcji. Ser ten cechuje głęboki, śmietankowy smak z wyczuwalnym aromatem wyselekcjonowanych ziół; aromat przypomina zapach gruszek. Jest to ser o kremowobursztynowej barwie i kremowej konsystencji, którego miąższ przecinają wiązki szlachetnej pleśni o intensywnej niebieskiej barwie; miąższ pokrywa chropowata, pomarszczona skórka. Ser dojrzewa od 9 tygodni do 6 miesięcy. Stilton doskonale smakuje ze świeżym pieczywem, stosowany jako składnik antipasti.

Kolejnym najbardziej znanym brytyjskim serem obok Stiltona jest Cheddar oraz jego regionalne odmiany. Cheddar jest dla Brytyjczyków tym, czym Gouda dla Holendrów oraz Emmentaler dla Szwajcarów. Cheddar powstał w hrabstwie Somerset, a historia jego wytwarzania sięga XVI wieku. Jest on uważany za klasyczny i najstarszy angielski ser podpuszczkowy z surowego mleka krowiego. Produkowany jest w kilku odmianach od łagodnego do bardzo starego (vintage). Ser może być łagodny i przechodzić do bardzo pikantnego w wersji najstarszych. Ser charakteryzuje się delikatnym kwaskowym posmakiem, zachwyca intensywnością i głębokim orzechowym aromatem. Miąższ sera cheddar jest twardy; barwa od białej po kremową (w zależności od stopnia dojrzałości). Ser dojrzewa ok. 12 miesięcy. Polecany jest do degustacji w postaci niewielkich koreczków, w towarzystwie orzechów.

Wokół tego kultowego dla Brytyjczyków sera nie tylko urosła legenda, ale ser ten doczekał się kilku odmian. I tak, na półkach znajdziemy cheddar łagodny (mild), średni (medium), dojrzały (mature), extra dojrzały (extra), lekki (obniżona zawartość tłuszczu) oraz stary (vintage). Sery te wytwarzane są zarówno pod markami producenckimi (Cathedral, Saxson) jak i markami własnymi sieci handlowych.

Kolejnymi znanymi serami brytyjskim są Red Lancashire oraz Gloucester i Double Gloucester. Ser Lancashire pochodzi z hrabstwa Lancashire w zachodniej Anglii. Produkowany jest metodą tradycyjną opracowaną w 1890 roku przez Josepha Gornalla. Ser jest produkowany z mleka krowiego, pasteryzowanego w zależności od odmiany. Ser posiada oznaczenie: Beacon Fell Traditional Lancashire: PDO. Jest to ser o łagodnym smaku, biały, wilgotny i miękki o dość luźnej i kruchej strukturze. Dojrzewa od 1 do 24 miesięcy. Jest to ser, który łatwo się topi, jest powszechnie wykorzystywany przez Brytyjczyków do wielu potraw, w tym do grzanek i zapiekanek. Na rynku znajdziemy kilka jego odmian. Creamy Lancashire: dojrzewa 4-12 tygodni jest puszysty i cechuje go kremowy smak, Tasty Lancashire dojrzewa od 12 tygodni do 24 miesięcy. Cechuje go dojrzały, orzechowy smak. Crumbly Lancashire zaś dojrzewa 6-8 tygodni, jest kruchy, świeży i kwaskowaty w smaku.

Gloucester i Double Gloucester pochodzi z Gloucester, z hrabstwa Gloucestershire. Jego powstanie datowane jest na XVI wiek. Śmiało można powiedzieć, że ten półtwardy, dojrzewający ser podpuszczkowy jest wizytówką angielskiego serowarstwa. Jest produkowany z pełnego mleka krowiego niepasteryzowanego. Jest oznaczony single Gloucester: PDO. Ser cechuje soczysty, łagodny smak przypominający mleko; miąższ jasnożółty, gładki i zwarty, pokryty pomarańczową skórką. Wśród specjalistów za najlepszy uchodzi ser dziesięciotygodniowy. Wyróżniamy dwie odmiany Single – 2-miesięczny oraz Double – 6-miesięczny. Wykorzystywany jest w daniach na zimno i gorąco; polecany do dań grillowych, pieczonych, zapiekanek.

Wensleydale wywodzi się z hrabstwa Yorkshire i był wytwarzany przez zakon Cystersów z mleka koziego i owczego. Obecnie jest produkowany z pasteryzowanego mleka krowiego. Wyróżnia go delikatny, śmietankowy, pełny smak o nucie miodu, a kwaskowy aromat przypomina lekko słonawą maślankę. Jest to ser miękki, jasnokremowy pokryty białą, naturalną skórką. Dojrzewa kilka tygodni. Serwuje się go jako deser po daniu głównym, świetnie wzbogaca wybór serów podanych na desce. Rekomendowany do białego, półwytrawnego wina.

Oprócz typowych serów podpuszczkowych na rynku brytyjskim znajdziemy cała gamę serów do smarowania. Do najbardziej znanych marek zaliczyć można Boursin, Dairylea, Primula, Seriously Strong, Low Low, Hochland, Philadelphia, Cathedral City, Cheestrings, Golden Acre.

Pierwszą grupę serów stanowią sery do smarowania (w krążkach). Są to najczęściej odmiany cheddara oraz sery z dodatkami (chilli, wędzony, Red Pepper). Sery te występują w wersji pełnotłustej i light. Przykładami mogą być Cheestrings spread, „Low low” mature cheddar spread, Seriously Strong Cheddar Spread, Seriously Strong Spreadable Lighter, Dairylea Cheese Spread, Dairylea Springy Onion Cheese Spread).

Kolejną kategorię serów tworzą serki białe do smarowania. Tutaj najaktywniej działa marka Philadelphia. Na półkach znajdziemy sery zarówno z mleka krowiego jak i koziego. Inną marką oferującą tego typu produkty jest Boursin. Swoje miejsce na angielskiej półce ma też znany z naszego rynku Hochland z marką Almette.

W kategorii serków białych do smarowanie swoje miejsce zajmuje też serek typu Quark. Do przykładowych marek należą m.in. Golden Acre (Low Fat Quark Cheese), NewWeight Watchers (Extra Thick Quark), Arla (Lactofree Soft Cheese).

Nieznaną w Polsce kategorią są sery do smarowania, w tubach. Przykłady takich linii produktowych: Primula Cheese Spread Tube Original, Primula Cheese Spread w wersji Light, Primula Cheese Spread Tube z wędzoną szynką lub krewetkami.

Ser w Wielkiej Brytanii jest popularną przekąską lunchową. Dlatego też rozwinięto szeroki wachlarz indywidualnie pakowanych niewielkich przekąsek serowych. Można je kupić pakowane w zindywidualizowane opakowania zbiorcze (najczęściej torby foliowe). Mogą to być sery tego samego rodzaju (ASDA Mild cheddar Cheese Sticks), lub kilku rodzajów (np.: Mini Cheese Selection, Snack British Cheese Selection Pack, Cathedral Selection Extra Mature).

Oprócz serów pakowanych w miniopakowania indywidualne dość popularne są także zbiorczo pakowane kostki, pałeczki serowe, sery formowane w grube plastry lub w kształcie zwierzątek (Cathedral chedds towers, Cathedral City Chedds Nibbles, Cathedral City Chedds Shapes, The Simpsons Cheese Chuckles) lub serki mini w siatkach (cheddar, mozarella, gouda).

Cottage Cheese

Rynek brytyjski to także rynek serków typu cottage cheese. Są one pakowane w kubeczki o gramaturze 250-300 g. Występują w wersjach: naturalnej, light oraz z dodatkami (ananas, cebulka, słodka grillowana papryka, pesto, gruszki i jabłka). Przykłady produktów to Longley Farm Natural Cottage Cheese, Longley Farm Pineapple Cottage Cheese.

copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2019
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25