Rynek międzynarodowy: Białoruś -Przetwórstwo mleka i rynek produktów mlecznych Białorusi

Robert Stawski
Forum Mleczarskie Biznes 1/2015 (20)

Na Białorusi istnieje wiele podstaw do znacznego wzrostu produkcji mleka: odpowiednia ziemia pod hodowlę bydła, wykwalifikowana siła robocza, stosunkowo wysoki potencjał genetyczny zwierząt, wiele dużych hodowli i zakładów przetwórczych. Niestety urządzenia techniczne i możliwości technologiczne nie pozwalają na produkcję tak dużego i zróżnicowanego asortymentu, jakiego oczekują konsumenci.

Produkcja

Embargo na import do Rosji produktów spożywczych z Unii Europejskiej i Ukrainy, w tym nabiału, był głównym czynnikiem, który wpłynął na rozwój białoruskiego przemysłu mleczarskiego w III kwartale 2014 roku. Rosnący popyt na produkty mleczarskie na rynku rosyjskim, doprowadził do zwiększenia produkcji białoruskich produktów mlecznych, a niedobór rodzimego mleka, zmusił firmy do wykorzystania importowanych produktów mlecznych.

Rosyjskie embargo miało najbardziej pozytywny wpływ na produkcję sera, która znacznie wzrosła. Ponadto zaobserwowano wysokie zapotrzebowanie rynku na produkty pełnomleczne. Tymczasem, po szczycie popytu na mleko i oleje o niskiej zawartości tłuszczu, w sierpniu i we wrześniu sprzedaż tych produktów niemal ustała, co doprowadziło do wzrostu zapasów.

Według Narodowego Komitetu Statystycznego Białorusi, produkcja wyrobów pełnomlecznych (w przeliczeniu na mleko) w okresie styczeń-wrzesień 2014 r. wyniosła 1428,1 tys. ton, czyli o 4,1% więcej niż w okresie styczeń-wrzesień 2013 roku. W wrześniu 2014 r. wyprodukowano 161,0 tys. ton pełnomlecznych, co stanowi o 11,5% więcej niż we wrześniu 2013 roku i o 3,2% więcej w porównaniu do sierpnia 2014 roku. Produkcja wyrobów mlecznych o niskiej zawartości tłuszczu w oparciu o mleko odtłuszczone w okresie styczeń-wrzesień 2014 r. wyniosła 69,0 tys. ton, czyli o 2,5% w porównaniu ze styczniem-wrześniem 2013 roku. We wrześniu 2014 r. w porównaniu do września 2013 r. produkcja niskotłuszczowych wyrobów mlecznych wzrosła o 19,5% do 7,7 tys. ton i spadła o 5,8% w porównaniu do sierpnia 2014 roku. Produkcja mleka, śmietany i produktów twardych w okresie styczeń-wrzesień 2014 r. osiągnęła poziom 122,3 tys. ton, czyli o 0,5% więcej w porównaniu ze styczniem-wrześniem 2013 roku. We wrześniu 2014 r. wyprodukowano 11,7 tys. ton, czyli o 12,3% mniej niż we wrześniu 2013 r. oraz o 14,4% mniej niż w sierpniu 2014 roku. Produkcja masła w okresie styczeń-wrzesień 2014 r. wyniosła 80,6 tys. ton, czyli o 5,0% więcej w stosunku do dziewięciu miesięcy 2013 roku. We wrześniu produkcja masła wyniosła 9,2 tys. ton, co stanowi o 13,9% więcej niż we wrześniu 2013 r. oraz o 1,8% więcej w porównaniu do sierpnia 2014 roku. W ciągu pierwszych dziewięciu miesięcy 2014 r. produkcja sera na Białorusi wyniosła 113,5 tys. ton, co stanowi o 14,5% więcej niż w okresie styczeń-wrzesień 2013 roku. We wrześniu wyprodukowano 16,3 tys. ton sera, czyli o 52,2% więcej niż we wrześniu 2013 r. oraz o 21,7% więcej w porównaniu do sierpnia 2014 roku. Produkcja mleka skondensowanego w okresie styczeń-wrzesień 2014 r. wyniosła 73,7 tys. ton, czyli 15,6% mniej w porównaniu ze styczniem-wrześniem 2013 roku. We wrześniu produkcja mleka skondensowanego wzrosła w porównaniu do września 2013 o 12,3% do 8,8 tys. ton. W porównaniu do sierpnia 2014 r. produkcja mleka skondensowanego zmniejszyła się o 4,0%.

Zapasy produktów gotowych w przemyśle mleczarskim pozostają na niskim poziomie. We wrześniu, stosunkowo duży wzrost rezerw odnotowano jedynie w odniesieniu do masła – o 17,3%.



Strona 1 z 5