Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Inne sery duńskie

Duńczycy to z pewnością mistrzowie serowarstwa. W ofercie duńskich producentów znajdziemy także inne ciekawe produkty. Jednym z bardziej znanych jest gama serów typu feta, czyli Apetina firmy Arla Foods. Innym produktem może być Crema Dania. Jest to duński, miękki, potrójnie śmietankowy, tłusty ser deserowy o pełnym aromacie, znany także pod nazwą Crema Danica. Uznawany za niezwykle wykwintny ser.

Dobrze znanym serem duńskim jest także Edelpilz, który jest produkowany z krowiego i owczego mleka. Ser ten jest zaliczany do serów podpuszczkowych, dojrzewających oraz pełnotłustych, o ostrym pikantnym smaku.

Ciekawym serem dojrzewającym w wapiennych jaskiniach jest Höhlenkäse. Jest to półtwardy ser o żółtym miąższu i złotożółtej skórce pokrytej woskową osłonką. Produkowany z pasteryzowanego mleka krowiego. Höhlenkäse cechuje delikatnie pikantny smak. Jest to ser idealny na kanapki i spożywany jako przekąska. Zawiera 50% tłuszczu.



Kolejnym serem dojrzewającym podpuszczkowym twardym jest Molbo produkowany z krowiego mleka. Molbo cechuje łagodny smak oraz zapach. Z kolei Marquis to miękki ser, z bursztynowożółtym miąższem, białawą pleśnią, obecną wewnątrz jak i na czerwonawej skórce. Ser jest produkowany z pasteryzowanego mleka krowiego. Cechuje go kremowo-pikantny smak, o lekkim posmaku orzechów. Zawiera 70% tłuszczu w suchej masie.

Innym, ciekawym produktem w ladzie może być półmiękki ser Appetitost wytwarzany z maślanki. Ser ma smak orzechowy i może zawierać nasiona kminku. Kolejnym przedstawicielem serów twardych podpuszczkowych jest Danish Fontina. Prototypem tego sera był włoski ser stołowy Fontina Val d'Aosta. Jest to ser jasnożółty i półmiękki, wytwarzany w kształcie koła, pokryty charakterystyczną czerwoną, woskowaną skórką. Wytwarzany z pasteryzowanego mleka krowiego. Ser cechuje charakterystyczny, ostry zapach, łagodny słodki smak, z nutą pikantności w tle. W smaku podobny do Goudy. Jest dobrym serem na kanapkę, na deskę serów i do dań z makaronem.

Bardzo oryginalnym serem jest Saga – potrójnie śmietankowy ser z przerostem pleśni. Jest to ser niedojrzały i przez to o łagodniejszym zapachu niż tradycyjne sery „niebieskie”. Interesującym serem jest także Tybo, którego nazwa pochodzi od miejscowości Thy położonej w północnej Jutlandii. Receptura sera opiera się na zapiskach z okresu średniowiecza. Jest to ser z mleka krowiego, produkowany jako odmiana sera Samsoe. Cechuje go łagodny smak. Produkowany jest w kształcie bochenka. Skórka sera jest twarda i sucha, pokryta parafiną. Ser Tybo ma miąższ o oczkach średniej wielkości, okrągłych. Jego łagodny smak sprawia, że jest dobry do kanapek, sosów i różnych innych serowych dań. Czasem wyrabiany jest z dodatkiem kminku.

Sery duńskie w Polsce

Niewątpliwym królem wśród dostawców duńskich serów jest firma Arla Foods. W swojej polskiej ofercie posiada ona gamę serów pleśniowych oraz typu feta. Spośród serów pleśniowych należy wymienić markę Castello, pod którą wytwarzane są najlepsze sery pleśniowe z przerostem niebieskiej pleśni. W ofercie Arla Foods znajdują się sery Castello Danish Blue oraz Castello Blue. Castello Danish Blue zawiera 50% lub 60% tłuszczu. Występuje w wersji tradycyjnej i kremowej. Z kolei Castello Blue zawiera 70% tłuszczu w s.m.

W swojej ofercie firma ma także produkt Bloose, o zawartości 50% tłuszczu; z przerostem niebieskiej pleśni i dodatkiem tłuszczu roślinnego. Charakteryzuje się mocnym i wyrazistym aromatem oraz słonawym smakiem, który powstaje w procesie wielotygodniowego dojrzewania. Zawiera 50% tłuszczu w s.m.

W ofercie Arla Foods znajdziemy także ser Havarti. Jest to ser wzorowany na serze tylżyckim. Wyróżnia się elastycznym, kremowym miąższem, z oczkami wielkości ziarna ryżu. Jest to ser dość miękki, delikatny i łagodny w smaku. Wytwarzany jest niekiedy z dodatkiem kopru i szczypiorku. Czasem w ladzie serowej spotkamy havarti dojrzewający około 3 miesięcy, najczęściej jednak mamy dlo czynienia z młodszym serem.

Wśród importerów należy zwrócić uwagę na firmę Temar (PPH) oraz Euroser. Temar (PPH) w swojej ofercie posiada m.in. sery St. Clemans/Danablue, Danish Blue Cheese oraz Ardena Danish White Cheese. Danish Blue Cheese to ser półtwardy z niebieską pleśnią, o wyrazistym, słonawym smaku, doskonały na deskę serową, do sosów, farszów, sałatek, past serowych i na kanapki oraz dań zapiekanych. Poleca się do niego wina ciężkie czerwone wytrawne lub białe słodkie. Zawiera 50% tł. w suchej masie. Z kolei Ardena Danish White to ser typu feta o kremowej konsystencji i lekko słonym smaku, może stanowić doskonały dodatek do sałatek. Zawiera 60% tł. w suchej masie.

W ofercie firmy Euroser znajdziemy m.in. ser Danablu, szczycący się ponadstuletnią duńską tradycją smaku. Ser ten (wytwarzany z mleka krowiego) przerasta w pełni naturalna pleśń o niebieskozielonym odcieniu. Biały, delikatny i jednocześnie ziarnisty miąższ jest kremowy w smaku, natomiast kompozycja smakowa charakteryzuje się ostrym, słonawym aromatem. Danablu można serwować jako deser – podaje się go, m.in. do sałatek owocowych, świetnie pasuje na poobiednią deskę serów oraz jako dodatek do gorących potraw o małej zawartości soli.

copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2019
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25