Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Joanna Górska, Forum Mleczarskie Praktyka 1/2013 (08)

Sery z dodatkami smakowymi:

Więcej niż ser

Sery z dodatkami to jeden z najbardziej kreatywnych odcinków oferty serowej. Idea dodawania dodatków do serów twardych umożliwia rozwój sprzedaży sklepu, bowiem nie tylko tworzy się kolejne wersje takich samych wyrobów, ale także pobudza się ciekawość konsumentów poszukujących bardziej konkretnych smaków sera.

Tworzenie produktów z nowymi, niekiedy zaskakującymi dodatkami niewątpliwie rozbudowuje kategorię i wyróżnia samych pomysłodawców. Idea wytwarzania produktów z dodatkami, to także wyraz głębszego zaangażowania producentów w analizę rynku oraz badania obowiązujących trendów. To niewątpliwy ukłon w stronę klienta i próba sprostania jego potrzebom. Moda na sery z dodatkami smakowymi przywędrowała do Polski z Europy Zachodniej, gdzie ceni się sery z wyraźnym smakiem oraz prowadzi liczne eksperymenty w tym zakresie. Tam do serów dodaje się wino białe, czerwone, piwo lub miód.

Nie powinno zatem dziwić, że na rynku pojawiają sery z chrzanem wasabi (będące odpowiedzią na rosnące zainteresowanie kuchnią japońską) lub ser z dodatkiem oliwek (będący odpowiedzią na fascynację kuchnią śródziemnomorską) albo indyjskich mieszanek ziół na bazie kozieradki – będące ukłonem w stronę fanów etnicznej kuchni hinduskiej. W kategorii serów z porostem pleśni na szacunek zasługują również produkty z dodatkami słodkimi tj. żurawiny czy morele i ananasy, co niewątpliwie podkreśla ich smak i aromat oraz winduje je do produktów wyższej kategorii.

W przypadku serów gouda i typu gouda można powiedzieć, że nieraz nie są to produkty dla koneserów, ale dla przeciętnego Kowalskiego, który swoją codzienną kanapkę z serem chciałaby urozmaić czymś innym niż listek sałaty lub plaster pomidora. Nieco inaczej jest z oryginalnymi produktami z wyszukanymi dodatkami. Takie sery najczęściej są droższe, bardziej wyrafinowane w smaku, często sprowadzane z zagranicy. Na rynku spotykamy oryginalne sery holenderskie, niemieckie, angielskie lub francuskie. Ich producenci eksperymentują z tak oryginalnymi dla nas dodatkami jak wspomniany chrzan wasabi, oliwki, greckie tzatziki, szałwia, zielone i czerwone pesto lub kozieradka. Sery z dodatkami produkowane w Polsce pachną raczej klasycznymi mieszankami ziołowymi, nutą bazylii, papryki oraz pieprzem.

W kategorii serów z porostem pleśni spotykamy takie dodatki jak pieprz, czosnek, orzechy, grzyby, żurawina bądź morela.

Oferta polska

W polskiej ofercie stoiskowej znajdziemy m.in. ser Łaski (Łask OSM) typu holenderskiego z przyprawami w bloku i w kawałku. Zaletą tego sera jest nie tylko oryginalny zapach papryki, cząbru, majeranku oraz bazylii, ale także obniżona zawartość tłuszczu. Ser charakteryzuje się elastycznym, lekko twardym miąższem, z nielicznymi oczkami, ma łagodny, lekko kwaskowy smak i zapach podkreślony wspomnianymi dodatkami. Ser występuje w bloku, kawałku i jako krojony.

Kolejnym producentem serów z dodatkami jest firma Skarszewy (SM). W swojej ofercie spółdzielnia posiada ser salami z przyprawami. Ser ten produkowany jest w kształcie walca. Jest to ser pełnotłusty typu salami z papryką, kminkiem i zielonym pieprzem. Barwa sera ma charakterystyczny, naturalny odcień dodanej przyprawy. Smak tych serów jest wyraźnie słony, a nawet ostry. Konsystencja elastyczna i lekko twarda. Proponowany dla smakoszy ostrzejszych dań i potraw lub dla urozmaicenia diety.

Kolejną propozycją jest ser Amber z przyprawami. Ser ten produkowany jest według technologii serów typu holenderskiego, z dodatkiem ostrego chili, czosnku lub szczypiorku. Ma formę płaskiego cylindra. Zarówno barwa sera jak i smak wyraźnie wskazują na rodzaj dodanej przyprawy, a jego konsystencja jest elastyczna. Ser ten powinien znaleźć uznanie wśród amatorów mocniejszych i bardziej wyrazistych smaków. Jest rekomendowany jako przekąska i ser kanapkowy.

Kolejnym producentem serów na stoisko serowe z dodatkami jest firma Ryki (OSM). W jej ofercie znajdziemy m.in. sery Saturn oraz Cymes. Saturn to ser pełnotłusty wędzony. Charakteryzuje się oryginalnym bukietem smakowo-zapachowym, tworzonym przez dodane zioła i przyprawy. Ma lekko gorzki smak, uzyskiwany w procesie naturalnego wędzenia. Z kolei Cymes to ser typu holenderskiego ,mający miękką, plastyczną konsystencję i cechujący się przyjemnym bukietem smakowo-zapachowym, który tworzą dodane przyprawy ziołowe.



Niewątpliwie największą i najbardziej urozmaiconą ofertę wśród serów z dodatkami mają: Temar (PPH), Euroser oraz Eurial Polska.

Temar (PPH) w swojej ofercie posiada szeroką gamę oryginalnych serów holenderskich z dodatkami. Współpracuje z takimi zachodnimi producentami jak: Veldhuyzen (Holandia), FrieslandCampina (Holandia), Garcia Baquero (Hiszpania) oraz Käserei Champignon (Niemcy). Wśród produktów w ofercie Temar (PPH) znajdziemy m.in. Goudę Basiron z pomidorowym pesto (Pesto Rosso). Jest to oryginalny holenderski ser półtwardy o wyjątkowym smaku pomidorów i czosnku. Ser produkowany jest z mleka krowiego pasteryzowanego. Zawiera 50-60% tł. w s.m. Jest idealnym składnikiem sałatek, deski serowej, wyśmienicie smakuje, jako przekąska i ze świeżym pieczywem. Wyróżnia go niezwykły, bardzo intensywny czerwony kolor.

Kolejnym produktem jest Gouda Basiron z bazylią (Pesto verde). Jest to oryginalny holenderski ser półtwardy o wyjątkowym smaku pesto ze świeżej bazylii i czosnku. Ser ten produkowany jest z mleka krowiego pasteryzowanego. Zawiera 50-60% tł. w s.m. Jest idealnym składnikiem sałatek, deski serowej, wyśmienicie smakuje jako przekąska i ze świeżym pieczywem.

copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2019
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25