Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij



Obecnie cechą charakterystyczną rynku serów holenderskich jest tworzenie wielu wariantów tych produktów. Można już spotkać Goudę lub Edam holenderską z dodatkiem zielonych szparagów czy japońskiego chrzanu Wasabi. Do produkcji wykorzystuje się czerwone i zielone pesto, szparagi czosnek, pieprz i rozmaryn. Sprzedaje się wersje młode, średniodojrzałe i długodojrzewające. Istny raj dla smakoszy. Niemniej jednak za podstawę wszelkich działań przyjmuje się wersje klasyczne.

Ciekawy Produkt

Gouda Wędzona to oryginalny smak w nowoczesnym opakowaniu, który uzupełnia ofertę serów żółtych Hochland. Ser Hochland Gouda Wędzona ma szereg walorów, najważniejszy z nich to aprobata konsumentów: w prowadzonych w testach konsumenckich 95% ankietowanych uznaje ser Gouda Wędzona Hochland za smaczny lub bardzo smaczny. Dodatkowo oryginalne opakowanie zbiorcze jest jednocześnie podajnikiem na półce, a praktyczne opakowanie jednostkowe (150 g) umożliwia wielokrotne otwieranie i zamykanie, przez co chroni plasterki sera przed wyschnięciem. Ważne jest także to, że marka Hochland gwarantuje wiarygodność i najwyższą jakość.

Producent: Hochland Polska

Wzór nr 1: Edam

Ser Edam pochodzi z północnej Holandii, z miasta o tej samej nazwie. Jest produkowany od XVI wieku z mleka krowiego. Cechą charakterystyczną oryginalnego sera Edam jest delikatny, słodki, lekko orzechowy, łagodny smak. Miąższ jest zwarty, miękki i elastyczny o jasnożółtym kolorze. Ser ma twardą i suchą skórkę pokrytą najczęściej czerwonym woskiem. Jeżeli ser jest pokryty skórką z czarnym woskiem oznacza, że dojrzewał około 4 miesięcy. Ser cechuje się rzadkimi oczkami wielkości grochu lub ryżu. Zawartość tłuszczu w suchej masie to 40%. Oryginalne sery Edam dojrzewają od 8 do 10 tygodni. Produkowane są w 3 odmianach: Young – młody ser lekko kwaskowy w smaku, Matured – dojrzały oraz Old – stary – ser o pikantnym smaku, intensywnym zapachu, zwartej, twardej konsystencji. Czasami można spotkać wersje mini-baby Edam.



copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2019
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25