Branża Mleczarska 100 Firm

Najlepiej poznanym i najbardziej popularnym szczepem probiotycznym jest Lactobacillus casei ssp. rhamnosus GG (Culturelle, Valio Dairy), któremu przypisuje się m.in. skracanie przebiegu ostrych biegunek rotawirusowych u dzieci. Szczep ten wykorzystywany jest w terapiach poantybiotykowych, tzw. biegunkach podróżnych, oraz wywołanych zakażeniem Clostridium difficile.

Innym znanym szczepem – odkrytym w 1935 roku – jest Lactobacillus casei ssp Shirota (Yakult, Japonia), nazwany na cześć swojego odkrywcy – japońskiego naukowca dr Shiroty. Szczep ten jest również stosowany do złagodzenia i skrócenia objawów biegunek rotawirusowych u dzieci. Niektórzy naukowcy podejrzewają go także o zdolności antykancerogenne.

Kolejnym znanym szczepem jest Lactobacillus casei DN-114 001 (Actimel, Danone, Francja), który ma korzystne właściwości wspierające naturalne mechanizmy obronne organizmu. Szczep jest stosowany w profilaktyce ostrych biegunek u najmłodszych. W stanach zapalnych przewodu pokarmowego, w biegunkach infekcyjnych oraz nieswoistych zapaleniach jelit stosowane są często Lactobacillus plantarum oraz Lactobacillus rhamnosus.

Ciekawy produkt

W szerokiej ofercie rynkowej napojów fermentowanych jogurty Polskie wyróżniają się nowoczesnością receptury uwzględniającą rozmaite dodatki funkcjonalne. W ten sposób Mlekovita wychodzi na przeciw potrzebom różnych grup młodych i ambitnych konsumentów oczekujących od produktu czegoś więcej niż jogurtu. Poręczne opakowanie 250 g lub 400 g może towarzyszyć w pracy albo na przerwie, podczas wyjazdu jak i w domu. Zdrowy i naturalny produkt wzbogacony jest w dobroczynne szczepy bakterii probiotycznych. Dostępne są jogurty Polskie pitne: truskawkowy, owoce leśne, jabłko z miętą, kawa z guaraną, pomarańcza z melisą, jogurt z żeńszeniem, różowy grejpfrut z zieloną herbatą (250 g) oraz jogurty pitne Polskie o smaku: liczi-limonka, aloes, żurawina-granat (400 g)

Producent: Mlekovita (GK)

Kiedy „TAK” dla probiotyków!

Przede wszystkim należy pamiętać, że aby szczep bakteryjny został uznany za probiotyczny, musi sprostać wielu wymaganiom proceduralnym. Powinien zostać bardzo dokładnie przebadany klinicznie i opisany. Musi być poznane jego działanie po dostaniu się do organizmu człowieka. Powinien być bezwzględnie nieszkodliwy dla człowieka, a jego cechy muszą być stałe. Bardzo ważną cechą probiotyku jest jego tymczasowa obecność w przewodzie pokarmowym człowieka. Należy zwrócić uwagę, że szczep bakteryjny jest czasowym gościem w naszym organizmie, który przybywa, pomaga człowiekowi i opuszcza organizm po określonym czasie.

W wyniku podjętych badań udowodniono wiele korzyści, które wynikają ze spożycia bakterii określonych szczepów. Należą do nich między innymi interferencja z patogenami, czyli zapobieganie zakażeniom jelitowym poprzez hamowanie rozwoju niekorzystnych dla naszego organizmu mikroorganizmów, zapobieganie ich wnikania do nabłonka jelitowego oraz zapobieganie wykorzystywaniu składników pokarmowych niezbędnych do wzrostu i rozwoju organizmu przez drobnoustroje patogenne. Kolejnym wskazywanym dobroczynnym działaniem jest wzmacnianie układu odpornościowego, poprzez zwiększanie syntezy i aktywności przeciwciał w przewodzie pokarmowym.

Wymienianym często pozytywnym aspektem działania probiotyków jest łagodzenie objawów nietolerancji laktozy u osób z zespołem nietolerancji tego cukru. Trwają badania nad potencjalnym wpływem probiotyków na zapobieganie raka jelita grubego. Nie bez znaczenia jest wpływ probiotyków na poprawę profilu lipidowego u osób z wysokim poziomem cholesterolu, a tym samym obniżenie ciśnienia. Badania również wykazują antycholesterolowe właściwości probiotyków, które mogą korzystniej eliminować cholesterol w obecności kwasów żółciowych i obniżać jego poziom we krwi. Probiotyki polecane są do stosowania we wszelkich bakteryjnych infekcjach dróg moczowo-płciowych.

We wszystkich próbach wprowadzania produktów z dodatkiem probiotyków należy pamiętać, że dawka probiotyku musi być ustalona na podstawie szczegółowych i udokumentowanych badań klinicznych.

TAK! czyli Probiotyki dla zdrowia!
  • interferencja z patogenami
  • pozytywny wpływ na układ mikroorganizmów
  • łagodzenie skutków Helicobacter pylori
  • zwalczanie ostrych zakażeń bakteryjnych i wirusowych
  • regulacja perystaltyki jelit
  • znoszenie efektu nietolerancji laktozy
  • profilaktyka zakażeń jelitowych
  • poprawa sytemu immunologicznego
  • działanie przeciwalergiczne
  • aktywność przeciwnowotworowa
  • obniżenie ciśnienia
  • wpływ na układ moczowo-płciowy.

Źródło: Żywność, nauka, technologis jakość 2012/Pediatyria współczesna ISSN 1507-5532/kleanhammer Probiotic bacteria: today and tomorow


copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o. © 2008-2021
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel.: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25

Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij