Branża Mleczarska 100 Firm

Do największych światowych beneficjentów tej kategorii należą marki m.in. LC1 (Nestlé), Actimel (Danone), Procult (Müller), ViFit (FrieslandCampina) oraz Yakult (Yakult Honsha). Pierwszą, która wprowadziła na rynek europejski napoje probiotyczne była firma Yakult (1996 r.), następnie Nestlé (LC1 Go) i Danone (Actimel, 1999 r.). Początkowo produkty te były pozycjonowane jako napoje funkcjonalne; w kubeczkach do jedzenia łyżeczką i reklamowane jako ogólnie zdrowe i smaczne. Z czasem stały się wygodnymi produktami do picia.

Droga do sukcesu rynkowego produktów probiotycznych była długa i nie dla wszystkich producentów szczęśliwa. Jednym z pierwszych produktów zawierających probiotyki były fermentowane napoje mleczne marki Yakult zawierające bakterie Lactobacillus casei Shirota. Produkty rozwinięte przez Dr Minoru Shirota znane są na rynku od lat 70. Początkowo były produkowane wyłącznie w Japonii, a następnie w Europie.

Firma Danone na rynku jest obecna z probiotycznym jogurtem marki Actimel – zawierającym żywe kultury szczepu L. casei Imunitass. Produkty probiotyczne Nestlé głównie bazują na szczepie Lactobacillus 1, a bakterie obecne były m.in. w probiotycznym jogurcie pod marką LC1. Firma Müller Dairy proponuje markę Vitality – mleczne napoje i jogurty zawierające 2 szczepy bakterii probiotycznych Lactobacillus-5 and Bb-12. Müller używa także inuliny i prebiotyków.

Już od blisko 30 lat fińska firma Valio oferuje na rynku linię produktów probiotycznych z zawartością szczepów Lactobacillus GG i L. rhamnosus strain (ATCC 53103). Pierwszy produkt z linii pojawił się w 1985 roku. Dzisiaj firma oferuje pełną gamę produktów z zawartością probiotyków pod marką Gefilus tj. masło, jogurty, mleko, napoje owocowe, tzw. napoje „daily dose” oraz fermentowane napoje zbożowe. Od 2006 roku pod marką Gefilus można kupić produkty specjalnie skierowane do dzieci; Valio Kidius Gefilus.

Znane cytaty i przysłowia:
  • Biblia Ks. Rodz. 8,8 „Gdy Abraham ujrzał zbliżających się kilku ludzi zaprosił ich… i podał im kwaśnego mleka…”
  • Księga Powtórzonego Prawa Jahwe …dał im kwaśne mleko krów i mleko kóz z tłuszczem jagniąt i baranów…
  • Hinduskie przysłowe: „Pij mleko kwaśne, będziesz długo żył”

Kolejną ciekawą marką jest Arla Cultura – wiodąca skandynawska marka firmy Arla Foods oferująca szeroki wybór jogurtów i napojów probiotycznych, stosowanych do poprawy zdrowia żołądka. Produkty dostępne są w kartonikach, butelkach, indywidualnych małych buteleczkach oraz jako desery z topperem, do jedzenia łyżeczką.

Bardzo szeroką linię produktów probiotycznych rozwinęła też FrieslandCampina. Pod marką Vifit znajdziemy m.in jogurty w kartonikach z nakrętką, w kubeczkach i w butelkach. Vifit zawiera korzystne bakterie szczepu LGG. Marka Vifit współpracuje z programem „Wiem, co wybieram”.

Ciekawostką w kategorii mogą być produkty brytyjskiej firmy Orchard Maid, która oferuje linie jogurtów organicznych, z dodatkową oddzielną probiotyczną słomką. System „żywej słomki” został wynaleziony przez firmę Bio Gaia. Słomka zawiera żywe bakterie Lactobacillus reuteri, które są zaliczane do bardziej pozytywnie wpływających na zdrowie. Ideą wprowadzenia tego typu wynalazku było stworzenie możliwości przechowywania produktu nawet do 1 roku.

Odkrycia w zakresie roli szczepów bakterii fermentacji mlekowej na długie lata zostały zaprzepaszczone, bowiem na świecie, niestety, nastała era leków i antybiotyków.

Produkty probiotyczne pod własnymi markami rozwijają także miedzynarodowe sieci handlowe. Przykładowo, firma Rowan Glen Dairy produkuje linię beztłuszczowych probiotycznych jogurtów dla marek własnych, sieci Tesco, Sainsbury’s i Safeway. Dostawcą napojów probiotycznych pod marką enLiven dla sieci Wal-Mart jest Ganeden Biotech z Cleveland. A niemiecka sieć Lidl stworzyła w swoim portfolio markę Proviact, pod którą oferuje m.in. jogurty probiotyczne waniliowe i truskawkowe. Przykłady można mnożyć.



copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o. © 2008-2021
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel.: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25

Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij