Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Joanna Górska, Forum Mleczarskie Handel 3/2012 (52)

Serki wiejskie:

American dream, czyli kariera wiejskiego serka



Z serkiem wiejskim jest jak z amerykańskią historią z happy endem. Słynne powiedzenie „American dream, czyli kariera od pucybuta do milionera”, w sam raz pasuje do historii serka wiejskiego. Blisko 165 lat temu nikt nie przypuszczał, że zrobi on tak oszałamiającą karierę.

Amerykańskie początki?

Niektórzy początków serka wiejskiego dopatrują się w kulinariach starożytnych Greków i Egipcjan. Ale chyba najbardziej prawdopodobna jest wersja że serek wiejski zawdzięczamy Amerykanom. Nazwa „cottage cheese” wywodzi się z kontynentu amerykańskiego i jest to rodzaj charakterystycznego białego sera, produkowanego z mleka krowiego. Ser ten ten jest zaliczany do serów twarogowych, niedojrzewających wytwarzanych metodą koagulacji kwasowo-podpuszczkowej mleka.

Oryginalny Cottage cheese ma smak czysty, lekko słodki, bez obcych posmaków. Po otwarciu wieczka lub zerwaniu platynki serka wiejskiego zawsze zobaczymy ziarna serowe nie połączone, lecz pływające w lekko osolonej śmietance. Charakterystyczną cechą jest wyraźna gruba, ziarnista biała konsystencja serka, zatopionego w słodkiej śmietance. Istnieją różne warianty tego produktu zarówno w wersji wytrawnej jak i słodkiej. W wersji przemysłowej i domowej serek może być produkowany z różnymi dodatkami smakowymi na słodko i na słono. Serek wiejski jest produktem świeżym, a brak konserwantów sprawia, że jest bardzo wrażliwy na warunki przechowywania.

Termin „cottage cheese” po raz pierwszy na świecie został użyty w 1848 roku. Uznaje się, że nazwa tego gatunku sera pochodzi od małych wiejskich domków, gdzie pierwotnie był wytwarzany. Zatem śmiało można powiedzieć, iż serek cottage pochodzi spod strzech małych wiejskich chatek na amerykańskich preriach. Serek Cottage był wówczas wytwarzany metodą domową z mleka pozostałego po zrobieniu masła. W przeciwieństwie do klasycznego twarogu jest miękki, delikatny w swojej ziarnistej strukturze. Produkt jest lekko słodki, albowiem w procesie produkcyjnym usuwa się warstwę kwasu. Serek wiejski jest rodzajem serka twarogowego o łagodnym neutralnym zapachu. Jest zawsze biały, nigdy się ich nie barwi.

W Niemczech serek cottage cheese tłumaczy się jako körniger Frischkäse, co na język polski przekłada się jako twarożek ziarnisty. Niemniej jednak w Polsce za klasyczny serek wiejski typu cottage cheese uważa się produkt o dużych, lekko słodkich, pulchnych ziarnach zatopionych w puszystej śmietance.

Serki wiejskie dzielimy na naturalne tzw. classic oraz odtłuszczone w wersji light. Mogą być serwowane na słodko z dodatkami owocowymi w małych dyspenserach tj. ananas, truskawki, brzoskwinia i marakuja oraz w wersji wytrawnej ze szczypiorkiem.

Z małej mleczarni

Szczupła sylwetka młodej dziewczyny przechodzi w cyfrę 3, która oznacza zawartość tłuszczu. Duże logo mieści się w dłoniach dziewczyny i zapada w pamięć klienta. Mottem firmy jest: „Dodawanie konserwantów jest dozwolone, ale niekonieczne. Możesz ograniczyć ich spożywanie wybierając nasze produkty”. Taki jest serek ziarnisty lekki 3% (150 g) mleczarni Sokołów Podlaski (OSM), będący odpowiedzią firmy na potrzeby rynku osób pilnujących linii.

Ciekawy produkt

Osoby odpowiedzialne za zakupy w handlu coraz częściej doceniają serki wiejskie dwukomorowe Starco. Dzięki swojej formule serki te aspirują do miana mlecznej przekąski, którą można zjeść o każdej porze dnia. Asortyment serków Starco obejmuje produkty z dodatkami truskawek, ananasa oraz pieczonego jabłka i rodzynek.

Producent: Grupa Polmlek



copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2019
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25