Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Bądź fit z maślanką

Maślanka jest napojem mlecznym spełniającym funkcję napoju chłodzącego i śmiało można powiedzieć – dietetycznego. Jest naturalna w smaku, niskokaloryczna i orzeźwiająca. Jest doskonałym środkiem ułatwiającym trawienie. Zalecana jest podczas różnych kuracji zdrowotnych, szczególnie przy leczeniu schorzeń związanych z układem pokarmowym.

Zawiera białko, kwas mlekowy, sole mineralne, bardzo niewielką ilość tłuszczu oraz żywe kultury bakterii, powstałe w wyniku fermentacji mlekowej oraz prawie całą lecytynę mleka.

Cenną zaletą maślanki jest niska zawartość tłuszczu; 100 g maślanki naturalnej to zaledwie 34-38 kcal.

Maślanka naturalna nie zawiera także cukru – laktozy, która jest rozkładana przez enzym laktazę, powstającą podczas procesu fermentacji mlekowej. Cecha ta jest istotna nie tylko dla diabetyków, ale także dla osob z nietolerancją laktozy, dzięki czemu osoby nietolerujące mleka mogą bez problemu pić maślankę i nie obawiać się żadnych kłopotów trawiennych, tj. biegunki, wzdęcia lub bóle brzucha.

Maślanka zatem nie tylko odświeża i orzeźwia, a przyrządzone z maślanki koktajle doskonale gaszą pragnienie, ale także nie przysparzają dodatkowych kilogramów i dlatego do codziennego menu powinny ją włączać osoby pragnące zachować szczupłą sylwetkę. Z maślanką możemy być fit!

Maślanka jest także bogatym źródłem wapnia. Jak wiemy ten skladnik mineralny jest podstawowym budulcem naszego kośćca i rekomendowany jest w zasadzie wszystkim do spożywania w zwiększonych ilościach. Wapń jest potrzebny młodym, rozwijającym się organizmom, kobietom (w celu zapobiegania osteoporozie) oraz mężczyznom w celu uregulowania gospodarki sercowo-naczyniowej. Uważa się bowiem, że wapń przyczynia się do prawidłowego stanu naszego serca i naczyń krwionośnych.

W maślance występuje tyle samo witamin z grupy B, co w mleku. Wszystkie one są ważne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, a szczególnie układu nerwowego. Właściwa podaż naturalnych dawek witamin z grupy B łagodzi rozchwiania psychiczne, „złe nastroje”, trudności z koncentracją uwagi i bezsennością włącznie.

Maślanka zawiera także cenny dla układu nerwowego składnik, jakim jest lecytyna. Dzięki naturalnej lecytynie, maślanka wykazuje pozytywne działanie na procesy przemiany materii, funkcjonowanie układu nerwowego oraz gospodarkę cholesterolem. Pełni istotne funkcje ochronne wobec wątroby i podnosi sprawność krążenia krwi. Poprawia również naszą pamięć.

Istotnym „terapeutycznym” składanikiem maślanki jest kwas mlekowy, którego obecność wzmaga wydzielanie się soków żołądkowych, pobudza i reguluje procesy trawienia. Kwas mlekowy nadaje maślance specyficzny smak. Kultury bakterii w maślance regulują przemianę materii co sprawia, że łatwiej i szybciej trawimy i spalamy więcej kalorii, a do  datkowo poprawia się praca jelit. Kwas mlekowy reguluje przebieg procesów fermentacji w przewodzie pokarmowym, hamuje wytwarzanie chorobotwórczych mikroorganizmów, przede wszystkim wirusów, przyspiesza trawienie, wzmaga pracę jelit. Bakterie kwasu mlekowego chronią nas przed infekcjami, ponieważ wytwarzają substancje antybakteryjne tzw. bakteriocyny oraz zakwaszają jelito, tak by nie rozwijały się w nim drobnoustroje chorobotwórcze.

Zastosowanie kulinarne i nie tylko

Maślanka przeznaczona jest do bezpośredniego spożycia, a także do przygotowywania koktajli i chłodników. Bakterie z maślanki wzmacniają organizm po kuracjach antybiotykowych oraz w trakcie przyjmowania tych lekarstw, ponieważ bakterie zawarte w maślance są wyjątkowo odporne na działanie antybiotyków. Maślankę uznaje się za dobry ekwiwalent prebiotyków kupowanych w aptece – bowiem może odbudować florę bakteryjną jelita grubego w ciągu 8-10 dni. Maślanka doskonale przeciwdziała zaparciom i hamuje rozwój bakterii gnilnych w przewodzie pokarmowym.

Maślanka to cenny produkt wszechstronnie wykorzystywany do przyrządzania różnych dań – sosów, ciast, zup, chłodników, naleśników, deserów i koktajli owocowych. Popularne jest także picie maślanki z dodatkiem miodu, co przyczynia się do wzmocnienia organizmu.

Maślanka należy do produktów chudych, lekkostrawnych i dietetycznych – bowiem trawi się ją 2-3 razy szybciej niż słodkie mleko i dlatego polecana jest do włączenia do codziennego menu przez osoby, które pragną zgubić kilka kilogramów.

copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2019
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25