Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Joanna Górska, Forum Mleczarskie Handel 2/2012 (51)

Maślanki:

Marketingowy kopciuszek


Maślanka, czyli co?

Niewielu klientów zastanawia się, co to jest maślanka? Produkt niby znajomy, od lat obecny na półkach, ale nie do końca konsument wie, co to jest, jakie ma wartości odżywcze i czy może być to korzystne dla naszego zdrowia. Maślanka kojarzy się z relatywnie tanim napojem mlecznym, gdzieś pomiędzy jogurtem a kefirem.

Według ogólnie przyjętej definicji maślanka określana jest jako niskotłuszczowy (od 1,5% do 2%) naturalny mleczny napój fermentowany, o łagodnym lekko orzeźwiającym, śmietankowo-orzechowym smaku. Maślanki najczęściej występują jako produkt naturalny, nieco rzadziej mają smak owocowy. Do najpopularniejszych należą truskawkowy i brzoskwiniowy, ale zdarzają się też takie wersje jak smak stracciatella, pieczone jabłko lub pomarańcza.

W dawnych czasach maślankę sprzedawano na targach z wielkich blaszanych baniek – w postaci charakterystycznego, gęstawego napoju mlecznego z widocznymi pływającymi cząsteczkami masła w mętnej, białawej cieczy. Maślanka powstawała wówczas po wydzieleniu się cząsteczek tłuszczu z kwaśnej śmietany otrzymywanej podczas domowego wyrobu masła. Wiadomo że dzisiaj nawet na wsi mało kto robi sam masło w domu, ale przemysłowa wersja maślanki przetrwała. Z technologicznego punktu widzenia maślanka jest produktem ubocznym powstałym w wyniku zmaślania śmietany w procesie przemysłowej produkcji masła. Do mleka dodaje się specjalne szczepy bakterii i rozlewa do kartonowych lub plastykowych opakowań. Aby maślanka nadawała się do picia musi zostać poddana homogenizacji, pasteryzacji i ukierunkowanej fermentacji. Ukwaszenie śmietanki następuje w związku z działaniem bakterii mlekowych, takich jak Lactococcus Lactis, Lactococcus Cremoris, Lactococcus Diacetalis.

Termin przydatności maślanki do spożycia wynosi ok. 21-23 dni. Po otwarciu opakowania można ją przetrzymać w lodówce, ale najwyżej 36 godzin i co ważne z dala od innych intensywnie pachnących produktów, bowiem maślanka bardzo łatwo wchłania obce zapachy i traci swoje walory smakowe.

Czy wiesz, że w dawnych czasach...

  • podhalańskie gaździny częstowały maślanką wypoczywających na łonie natury mieszczuchów
  • wiejskie znachorki poiły zimną, świeżą maślanką chore, gorączkujące dzieci
  • z maślanki gotowano na niedzielę tzw. maślankową polewkę oraz smażono na niej pulchne racuszki
  • maślanka uznawana była za doskonały napój gaszący pragnienie podczas żniw

Orientacyjne wartości odżywcze maślanki naturalnej*:

  • wartość energetyczna 34-38 kcal/100 g
  • woda – 91%
  • tłuszcz – 0,50%
  • białko – 3,10%
  • cukier mlekowy – 4%
  • sole mineralne – 0,70%
  • kwas mlekowy – 0,60%

* wartości mogą się nieco różnić w zależności od konkretnego produktu

copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2019
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25