100 wydanie Forum Mleczarskie Handel
Komunikowanie korzyści płynących ze spożywania produktów funkcjonalnych musi być bardzo przemyślane, aby nie rozbudzać oczekiwań, które nie będą bez pokrycia. Spoty pokazujące szczęśliwe dzieci na tle tych osowiałych i szarych niejedzących produktów probiotycznych albo pokazujące osoby hasające po kałużach lub w strugach deszczu chronione przez probiotyk i odpornych na infekcje, niosą zagrożenie w percepcji takiego przekazu. Probiotyki nie są bowiem żadnym cudownym antidotum i sugerowanie, że „załatwiają” odporność bez dbałości o zdrowie jest ryzykowne. Z drugiej strony odsądzanie probiotyków od czci i wiary tylko dlatego, że pochodzą od zagranicznego koncernu jest również zachowaniem niepoważnym.

Guarana

Wykazuje właściwości stymulujące, ogranicza poczucie zmęczenia, podnosi zdolność koncentracji i uczenia się. Pomaga podnieść poziom wytrzymałości u sportowców, a u osób intensywnie pracujących pozwala poprawić samopoczucie i odsunąć uczucie znużenia i zmęczenia. Nie potwierdzają się natomiast informacje mówiące o przyspieszeniu przemiany materii i możliwości kontroli wagi. Firmą, która stosuje dodatek guarany jest Mlekovita (GK).

Tauryna

Tauryna jest aminokwasem, który bierze udział w procesie pracy i regeneracji mięśni poprzez transportowanie kreatyny. Pewne ilości tauryny pozwalają zatem wydłużyć czas pracy mięśni, przy zmniejszeniu poczucia ich zmęczenia. Tauryny używa w swoich produktach Jogo (ŁSM).

Kwasy Omega 3

To długołańcuchowe, wielokrotnie nienasycone kwasy tłuszczowe. Najbardziej znane to alfa-linolenowy (ALA), eikozapentaenowy (EPA) czy dokozaheksaenowy (DHA). Odgrywają istotną rolę w prawidłowym rozwoju tkanek mózgu i siatkówki oka. Do cennych funkcji zalicza się także:

  • zmniejszanie ryzyka zawału serca
  • obniżanie poziomu szkodliwych tłuszczów we krwi
  • zapobieganie arytmii
  • zwiększanie odporności organizmu na zakażenia
  • obniżanie ciśnienie krwi
  • pomoc w koncentracji
  • regulacja odporności immunologicznej, przepływu naczyniowego krwi i agregacji płytek krwi
  • działanie przeciwzapalne
  • pozytywny wpływ na pracę mózgu i układu nerwowego
  • poprawa jędrności skóry i odżywianie jej.

Wyroby wzbogacone w kwasy Omega proponują: Mlekovita (GK) w jogurtach Polskich, Grodzisk Mazowiecki (OSM) (mozzarella) oraz Sudowia (SM) w mleku UHT O!

Koenzym Q10

Poprawia wydajność energetyczną organizmu, spowalnia procesy starzenia komórek dzięki funkcji antyoksydacyjnej. Poprzez unieszkodliwienie wolnych rodników tlenowych chroni komórki przed uszkodzeniem. Zapobiega tworzeniu się zmarszczek i redukuje już istniejące. Koenzym Q10 korzystnie wpływa na akcję serca i zmniejszy ryzyko wielu schorzeń. Produkty z koenzymem Q10 posiada w ofercie tylko Grupa Polmlek.

Aloes

Aloes oczyszcza i regeneruje, a dodatkowo dzięki właściwościom bakteriobójczym korzystnie wpływa na pracę przewodu pokarmowego.

Aloes wykorzystuje w swoich produktach Mlekovita (GK) (jogurty Polskie) oraz Grupa Polmlek (linia Beauty Line).

copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o. © 2008-2020
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel.: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25

Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij