100 wydanie Forum Mleczarskie Handel

Sery podpuszczkowe z czymś więcej

W segmencie serów podpuszczkowych szczególną pozycję ma mleczarnia Sierpc (OSM). Jest to pierwsza mleczarnia, która z sukcesem wprowadziła, utrzymała i rozwinęła ofertę serów Markiz wzbogaconych w probiotyczne bakterie L. casei. Nieco mniej znany pozostaje ser probiotyczny Antek firmy Ceko wzbogacony w kultury bakterii La-5. Jak podaje firma Ceko w serze Antek znajdują się żywe komórki probiotyczne w ilości potwierdzonej i oznaczonej przez duńskie laboratorium jakości.

Wyraźne zainteresowanie serami probiotycznymi obserwuje się również w mleczarni Kosów Lacki (OSM). Edamer z probiotykami BB-12 prezentowany był na krajowych targach i zebrał wiele bardzo dobrych ocen. Inny produkt – Gouda light – zawiera również dodatek szczepu probiotycznego BB-12.

Kategoria serów nie jest obszarem, gdzie można byłoby prognozować szczególnie bujny wzrost liczby produktów funkcjonalnych. Pomijając funkcjonalność samych opakowań, trudno czasem spotkać w sklepie wyroby funkcjonalne w tej kategorii.

W grupie serów topionych zauważa się dużą presję na cenę, w związku z czym tylko nieliczne firmy biorą na siebie obowiązek rozwoju kategorii. Innowacyjność w kontekście produktu funkcjonalnego widoczna jest szczególnie w przypadku serka topionego w plastrach marki Beauty firmy Lactima, w którym zastosowano dodatek błonnika.

Wzbogaceni książęta

Z pewnością warto przyjrzeć się ofercie serów pleśniowych funkcjonalnych, których inicjatorem i propagatorem staje się mleczarnia Lazur (SM). Dwa rodzaje serów Lazur zyskały bowiem dodatek bakterii probiotycznych. Lazur Złocisty został wzbogacony w bakterie probiotyczne La 5, a Lazur Srebrzysty – bakteriami probiotycznymi BB-12. Warto tu podkreślić, że Lazur (SM) jest pierwszą spółdzielnią w Polsce i w Europie, która rozpoczęła plastrowanie serów pleśniowych z niebieską pleśnią i jako jedyny dostawca w Polsce ma ofertę probiotyczną w tej kategorii. Poszczególne plasterki przełożone są folią uniemożliwiającą sklejanie się ich, co jest szczególnie użyteczne, zważywszy na strukturę produktu.


Małgorzata Rucińska, Marketing Manager w Polmlek Olsztyn

Zdecydowanie największym powodzeniem w ofercie Grupy Polmlek wśród produktów funkcjonalnych cieszą się jogurty funkcjonalne z Polmlek Maćkowy. Jogurt z koenzymem Q10, z kolagenem czy z błonnikiem zdobył już swoją pozycję na rynku, ale zdecydowanie nie była to łatwa droga, a pomagał nam fakt bardzo dynamicznie rosnącego rynku suplementów diety. Skoro ten rynek rośnie, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby połączyć suplementy diety z jogurtami i oferować konsumentom 2 w 1.

W przypadku jogurtów funkcjonalnych wykonaliśmy bardzo dużo pracy, aby wyedukować konsumenta i taka sama edukacja potrzebna jest w przypadku konsumentów serów. Taki proces jest bardzo kosztochłonny i długotrwały, co w czasie kryzysu nie przysparza mu sprzymierzeńców.

Tak jak już wcześniej wspomniałam, jogurty funkcjonalne z Polmlek Maćkowy cieszą się stale rosnącym powodzeniem. Polmlek Maćkowy posiada bardzo szeroki asortyment jogurtów, w których każdy może znaleźć odpowiednią dla siebie wartość dodaną.

copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o. © 2008-2020
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel.: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25

Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij