Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Aleksandra Karpińska, Forum Mleczarskie Praktyka 2/2011 (05)

Wszyscy kochają cheddara

Cheddar, to ser uwielbiany na całym świecie. Pewnie dlatego otworzono w Kanadzie jego muzeum. Własne muzeum to jednak niejedyna rzecz, którą cheddar może zaskoczyć.

Podpuszczkowy, twardy, angielski

Wszystkie sery są dobrym źródłem białka. Odróżnia je zawartość tłuszczu, wody, składników mineralnych oraz wit. z grupy B. Niektóre znane są wyłącznie osobom, które zamieszkują okolice miejsca produkcji. Inne znają konsumenci na całym świecie. Do tej drugiej grupy serów należy cheddar.

Serem podpuszczkowym nazywamy ser, który powstaje poprzez ścinanie mleka podpuszczką. Podpuszczka natomiast to enzym trawienny. Do ścinania masy serowej można użyć podpuszczki naturalnej, mikrobiologicznej bądź genetycznie modyfikowanej. Sery podpuszczkowe dzielimy na miękkie, twarde i topione, a cheddar należy do twardych. Do serów podpuszczkowych twardych należą sery typu szwajcarskiego, holenderskiego, szwajcarsko-holenderskiego, włoskiego, bałkańskiego oraz angielskiego – Cheddar jest angielski.

Było sobie miasto

Cheddar jest miastem położonym w hrabstwie Somerset w płd.-zach. części Wielkiej Brytanii. Uważa się, że to mieszkańcy tego miasta po raz pierwszy wyprodukowali cheddar. W dawnych czasach hrabstwo Somerset uważane było za główny ośrodek mleczarski w Wielkiej Brytanii. I choć brakuje źródeł, które jednoznacznie wskazywałyby na początek produkcji tego gatunku sera, to w oficjalnych księgach rachunkowych króla Henryka II widnieje pozycja zakupu cheddara. Można zatem przyjąć, że w XII wieku ser zbliżony do dzisiejszego cheddara na pewno już był wytwarzany. Pozostaje kwestią niewiadomą, na ile tamten ser przypominał w smaku i wyglądzie dzisiejszy cheddar.

Produkty wpisane na listę Chroniona Nazwa Pochodzenia to produkty rolne i spożywcze, które zostały wyprodukowane, przetworzone oraz przygotowane na konkretnym obszarze geograficznym, przy użyciu tradycyjnych metod. Chroniona Nazwa Pochodzenia to system wprowadzony przez UE w celu promowania i ochrony nazw produktów rolnych i środków spożywczych wysokiej jakości. Obok Chronionej Nazwy Pochodzenia Unia stosuje jeszcze systemy: Chronione Oznaczenie Geograficzne oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność. Chronione Oznaczenie Geograficzne zapewnia powiązanie danego produktu z konkretnym obszarem geograficznym oraz zakłada, że przynajmniej jeden z etapów wytwarzania danego produktu ma miejsce na danym obszarze. Gwarantowana Tradycyjna Specjalność oznacza natomiast, że produkty wyróżnia tradycyjny skład lub sposób wytwarzania. Źródło: europa.eu


copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2019
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25