Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Sery konfekcjonowane są już stałym bywalcem lodówek w wielu polskich domach. Oferują świeżość, równo pokrojone plasterki wygodne do przyrządzenia kanapek „na szybko” lub tostów. Mogą posłużyć, jako szybka przekąska, a także, jako dodatek przy konsumpcji win. Zalety opakowania pozwalają na zapakowanie sera do koszyków piknikowych, zabranie na wycieczkę czy choćby na drugie śniadanie do pracy.


Zdrowsze sery

W odpowiedzi na zmieniający się styl życia Polaków, producenci żywności przygotowują nowe wyroby, które mają na celu poprawę stanu zdrowia. Do takich należy zaliczyć gamę produktów, które nazywane są żywnością probiotyczną lub funkcjonalną. Tym terminem można określić żywność, która poza dostarczaniem do organizmu człowieka podstawowych składników odżywczych, ma również inne działanie – prozdrowotne. Spożywając produkty będące składnikami codziennej diety, potencjalnie możemy pomóc organizmowi w lepszym funkcjonowaniu. Prozdrowotne działanie jest możliwe dzięki zawartości odpowiednich mikroorganizmów. To właśnie one przyczyniają się do łagodzenia lub nawet likwidacji objawów nietolerancji laktozy, przywracają naturalny, właściwy rytm funkcjonowania mikroflory jelitowej. Ich zasługą jest również hamowanie rozwoju wielu organizmów chorobotwórczych. Najbardziej znaną cechą produktów probiotycznych jest jednak ich wpływ na normalizację zaburzeń motoryki jelitowej. Stosuje się je także w przypadkach występowania biegunek podróżnych, w celu łagodzenia przebiegu i skracania czasu trwania niektórych biegunek bakteryjnych i wirusowych. Spożywanie żywności funkcjonalnej jest dobrym sposobem na odbudowanie mikroflory w układzie pokarmowym po zakończonych kuracjach antybiotykowych. Choć produkty mleczarskie z taką etykietą to przede wszystkim jogurty, to od kliku lat widać wśród kupujących wzrost zainteresowania innymi rodzajami probiotycznych produktów mleczarskich.

Przeglądając sklepową półkę można natrafić na produkt  firmy Sierpc (OSM) zaliczany do gamy produktów probiotycznych: ser „Markiz”, który wzbogacono o szczepy bakterii L. casei. Firma Ceko proponuje swoim klientom ser probiotyczny Antek z kulturami Lactobacillus acidophilus La-5. Warto dodać, że wśród pierwszych serów tego typu można było znaleźć sery z probiotykami na rynku amerykańskim, jednym z pierwszych były sery Cheddar i Monterey Jack sprzedawane pod marką Cheeswell. Na rynku polskim natomiast utrzymuje się m.in. ser Cheddar z linii LiveActive produkcji Kraft Foods. Także w Norwegii znajdziemy niedawno wprowadzony na rynek niskotłuszczowy ser żółty Continental wzbogacony w szczepy produkcji Chr.Hansen BB12. W kategorii produktów Bio można również znaleźć ekologiczny ser żółty, firmy Sobbeke. Jest to produkt probiotyczny, o zawartości tłuszczu 25%, sprzedawany w plasterkach.



copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2019
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25