Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Substancje kompleksujące

Substancje te przyczyniają się do wzmocnienia działania detergentu poprzez wiązanie przez nie jonów metali obecnych w usuwanych osadach lub też samej wodzie. Metale (głównie wapń i magnez), jeśli nie zostaną związane, łatwo utworzą na czyszczonej powierzchni osad, który utrudni usuwanie tłuszczu. Do substancji kompleksujących zaliczamy między innymi fosforany, EDTA, kwas itrylotrójoctowy (NTA), glukonian.

W grupie tej szczególną uwagę zwraca EDTA, którego działanie jest na tyle silne, że może rozpuścić wcześniej utworzone sole wapnia.

Substancje zapobiegające tworzeniu się osadów z twardej wody

Substancje te mogą spełniać swoją funkcję dzięki zdolności do przerywania procesu wzrostu kryształów soli obecnych w wodzie (węglan wapnia). Substancje te są dodane do detergentów nie po to, aby pomagać w samym procesie mycia (w tym celu stosuje się substancje kompleksujące), ale by zapobiegać tworzeniu osadów na etapie płukania instalacji.

Środki stabilizujące

Środki stabilizujące używane są dla stabilizacji stężonego preparatu myjącego w trakcie jego przechowywania. Ponieważ preparaty myjące zawierają dużo aktywnych chemicznie składników, często konieczny jest dodatek substancji zapobiegających separacji lub sedymentacji składników preparatu.



copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2019
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25