Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Ciekawy produkt:

Obecnie wśród konsumentów pojawia się zapotrzebowanie na produkty wytwarzane tradycyjnymi metodami, a także na smaki, które klienci pamiętają z dzieciństwa. Dlatego w Wielkopolsce doskonałą alternatywą dla serków wiejskich jest Gzik Wielkopolski. Gzik jest wytwarzany z twarogu, który jest rozdrabniany i mieszany ze śmietanką oraz solą i pieprzem (dodawanych dla podkreślenia smaku). W zależności od sezonu jego smak można wzbogacać cebulką, szczypiorkiem, rzodkiewką, a także może być dodatkiem do gorącej pyry.

Producent: Top-Tomyśl (OSM).

Oferta nowoczesna

Na polskim rynku serków ziarnistych produkty prozdro-wotne oferują między innymi:

  • Piątnica (OSM), według deklaracji producenta serek zawiera unikalne kultury probiotyczne Howaru Dophilus, które pomagają w utrzymaniu właściwego poziomu naturalnych, dobroczynnych bakterii oraz naturalnie wpływają na poziom prawidłowej mikroflory w organizmie.
  • Sokołów Podlaski (OSM); serek wiejski z błonnikiem. Według producenta zawarty w twarożku błonnik stanowi doskonałą pożywkę dla pożytecznych bakterii jelitowych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Inulina stwarza dogodne, odżywcze środowisko dla rozwoju przyjaznych mikroorganizmów, hamując jednocześnie wzrost niekorzystnych gnilnych drobnoustrojów, pobudza perystaltykę, a także zwiększa ukrwienie jelit wpływając na prawidłową resorpcję wody w przewodzie pokarmowym.

Do grupy nowoczesnych serków ziarnistych można także zaliczyć serki wiejskie o obniżonej zawartości tłuszczu, dostępne w portfolio firm: Piątnica (OSM), Łowicz (OSM), Mlekovita (GK), Sokołów Podlaski (OSM). Warto zwrócić uwagę na bardzo atrakcyjną cenowo i wizualnie ofertę mleczarni Kowalew-Dobrzyca (OSM). Mleczarnia ta oferuje twarożek ziarnisty ze szczypiorkiem oraz naturalny w wersji light (3% tłuszczu) z nowym, odświeżonym logo.

Pojawienie się na rynku nowych propozycji w segmencie twarożków ziarnistych stanowi próbę wskrzeszenia i wzmocnienia pozycji na rynku, z którego zrezygnowało kilkanaście mleczarni. W przypadku rynku serków wiejskich można mówić o nowym otwarciu. Zott Polska wchodzi w szranki z mleczarnią Piątnica (OSM). Tak naprawdę wynik będzie zależał od tego, czy konkurencji uda się stworzyć produkt dorównujący jakością oryginałowi. Szykuje się ciekawy spektakl walki o klienta…

copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2019
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25