Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Anthotyri

To ser twarogowy wytwarzany z serwatki mleka owczego i koziego. Świeży anthotyri ma lekko cytrynowy smak. W wersji dojrzałej anthotyri nabiera posmaku słonego i ma półtwardą konsystencję. Świeży anthotyri podaje się z owocami, tj. figi, gruszki, jabłka. Dojrzały ser jest wykorzystywany do posypywania dań na bazie makaronów, a także dań z ziemniakami.

Kefalograviera

Należy do najbardziej popularnych serów twardych w Grecji. Wytwarzany jest z mleka koziego i owczego, w miarę dojrzewania skórka nabiera brązowej barwy.

Bogatszy staje się aromat, a smak nabiera większej mocy i słoności. Kefalograviera swoim zastosowaniem bardzo przypomina powszechnie dodawany niemal do wszystkiego we Włoszech parmezan.



Od pewnego czasu obserwuje się „rozrost” półki produktów fetopodobnych zawierających tłuszcze roślinne. W tej grupie szczególnie widoczne są sery Danish White obecne na stoiskach otwartych, Delaktis oraz Mlekovita (GK) z nowym produktem Salatos na dziale samoobsługowym.

Kefalotyri i Peyniri

To w istocie substytut kefalograviery, ale z dłuższymi tradycjami wytwarzania sięgającymi pierwszych greckich miast-państw. Kefalotyri można kupić w wersji świeżej i bardziej popularnej – dojrzałej. W trakcie 3-miesięcznego dojrzewania miąższ kefalotyri staje się twardy i nabiera mocno pikantnego, korzennego smaku. Ser ten doskonale pasuje do podania z owocami, warzywami, smażony, pieczony, jako przekąska i danie z grilla. Szczególnie lubiany jest w Grecji w postaci przesmażonej.

Produkt zbliżony wszystkimi parametrami do oryginalnego odpowiednika proponuje Grupa Lacpol. Pod marką Mleczne Smaki Świata dostępny jest kefalotyri w postaci długodojrzewającej. Produkt dostępny jest o gramaturze 200 g Pisząc o Mlecznych Smakach Świata nie sposób ominąć sera Peyniri, który jest tureckim serem solankowym. Ma on wyrazisty i słony smak. Według producenta, Grupy Lacpol, ser można podawać jako samoistną przekąskę lub jako dodatek do sałatek. Jest idealnym składnikiem wielu potraw smażonych i pieczonych.

Produkt dostępny jest o gramaturze 200 g.

copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2019
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25