100 wydanie Forum Mleczarskie Handel

Mleko zawiera także wszystkie niezbędne do życia aminokwasy, które są głównym składnikiem budulcowym nowych komórek. Stosunek ilościowy poszczególnych aminokwasów odpowiada zapotrzebowaniu człowieka oraz zapewnia prawidłowy wzrost i rozwój. Ze względu na niemożność magazynowania białka, musi być ono dostarczane w pożywieniu. Jego brak odbija się na wzroście, powoduje spadek masy ciała oraz pogorszenie odporności (źródło: prof. W. Cichy, 2010). Dzięki spożywaniu białka nasza skóra zachowuje elastyczność i wilgotność. Białko wchodzi także w skład hormonów i enzymów, które regulują procesy przemiany materii i wiele funkcji ustroju. Wchodząc w skład przeciwciał, białko tworzy barierę odpornościową chroniącą nas przed bakteriami i wirusami. Proteiny są też niezbędne w okresie rekonwalescencji.

Mleko uważane jest za lekkostrawne, a zawarty w nim cukier mleczny – laktoza – zwiększa bioprzyswajalność wapnia (pod warunkiem wydzielania enzymu laktazy). Cukier mleczny stanowi doskonałą pożywkę dla pożądanej przez organizm mikroflory bakteryjnej jelit, która umożliwia prawidłową funkcję tego odcinka przewodu pokarmowego (źródło: prof. W. Cichy, 2010).

Mleko i jego przetwory są bogatym źródłem witamin i składników mineralnych, które odgrywają istotną rolę w utrzymaniu organizmu nastolatków w prawidłowej kondycji. Zawarta w mleku witamina A pomaga zachować sprężystość zewnętrznej warstwy skóry i jest odpowiedzialna za proces widzenia. Z kolei witamina B2 wspiera produkcję energii we wszystkich komórkach organizmu.

Witamina B12 uczestniczy w budowie czerwonych krwinek, które przenoszą tlen i składniki odżywcze do wszystkich tkanek organizmu. Badania wykazują, że spożywanie mleka wpływa pozytywnie na sprawność umysłową, a szczególnie na pamięć.

Witamina D ułatwia wchłanianie wapnia i fosforu, co sprzyja zdrowemu rozwojowi kości i zębów. Z witaminą D silnie skorelowany jest wapń, który stanowi podstawę do mineralizacji kości oraz zębów. Z kolei potas reguluje gospodarkę wodną oraz równowagę kwasowo-zasadową organizmu, co zapewnia zdrowie skóry, a także prawidłowe ciśnienie krwi. Wspomaga pracę komórek nerwowych i mięśniowych. Niacyna wspiera produkcję energii we wszystkich komórkach w organizmie, a jej deficyt może prowadzić do stanów zapalnych skóry.

Kolejnym pierwiastkiem występującym w mleku jest fosfor, który wspiera wzrost i odbudowę komórek. Jest po wapniu głównym składnikiem kości i zębów.

Uwalnia energię potrzebną do procesów biologicznych organizmu. Magnez zaś wspomaga pracę mięśni, uczestniczy w procesach uwalniania energii i reguluje funkcje układu nerwowego. Cynk wspomaga zaś układ odpornościowy.

Dietetycy i pediatrzy alarmują i twierdzą, że dzieci i młodzież piją coraz mniej mleka, a ich dzienne spożycie wapnia nie przekracza 50% zalecanej normy. Ponieważ wapń jest niezbędnym elementem w procesie budowy kości i zębów, problem wydaje się niezwykle poważny z punktu widzenia zdrowia całego społeczeństwa. Sytuację pogarsza również mała podaż słońca aktywującego wit. D oraz fakt, że młodzi ludzie coraz więcej czasu spędzają na zabawie przed komputerem niż na zabawie pod gołym niebem.

copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o. © 2008-2020
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel.: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25

Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij