Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Mleko zawiera także wszystkie niezbędne do życia aminokwasy, które są głównym składnikiem budulcowym nowych komórek. Stosunek ilościowy poszczególnych aminokwasów odpowiada zapotrzebowaniu człowieka oraz zapewnia prawidłowy wzrost i rozwój. Ze względu na niemożność magazynowania białka, musi być ono dostarczane w pożywieniu. Jego brak odbija się na wzroście, powoduje spadek masy ciała oraz pogorszenie odporności (źródło: prof. W. Cichy, 2010). Dzięki spożywaniu białka nasza skóra zachowuje elastyczność i wilgotność. Białko wchodzi także w skład hormonów i enzymów, które regulują procesy przemiany materii i wiele funkcji ustroju. Wchodząc w skład przeciwciał, białko tworzy barierę odpornościową chroniącą nas przed bakteriami i wirusami. Proteiny są też niezbędne w okresie rekonwalescencji.

Mleko uważane jest za lekkostrawne, a zawarty w nim cukier mleczny – laktoza – zwiększa bioprzyswajalność wapnia (pod warunkiem wydzielania enzymu laktazy). Cukier mleczny stanowi doskonałą pożywkę dla pożądanej przez organizm mikroflory bakteryjnej jelit, która umożliwia prawidłową funkcję tego odcinka przewodu pokarmowego (źródło: prof. W. Cichy, 2010).

Mleko i jego przetwory są bogatym źródłem witamin i składników mineralnych, które odgrywają istotną rolę w utrzymaniu organizmu nastolatków w prawidłowej kondycji. Zawarta w mleku witamina A pomaga zachować sprężystość zewnętrznej warstwy skóry i jest odpowiedzialna za proces widzenia. Z kolei witamina B2 wspiera produkcję energii we wszystkich komórkach organizmu.

Witamina B12 uczestniczy w budowie czerwonych krwinek, które przenoszą tlen i składniki odżywcze do wszystkich tkanek organizmu. Badania wykazują, że spożywanie mleka wpływa pozytywnie na sprawność umysłową, a szczególnie na pamięć.

Witamina D ułatwia wchłanianie wapnia i fosforu, co sprzyja zdrowemu rozwojowi kości i zębów. Z witaminą D silnie skorelowany jest wapń, który stanowi podstawę do mineralizacji kości oraz zębów. Z kolei potas reguluje gospodarkę wodną oraz równowagę kwasowo-zasadową organizmu, co zapewnia zdrowie skóry, a także prawidłowe ciśnienie krwi. Wspomaga pracę komórek nerwowych i mięśniowych. Niacyna wspiera produkcję energii we wszystkich komórkach w organizmie, a jej deficyt może prowadzić do stanów zapalnych skóry.

Kolejnym pierwiastkiem występującym w mleku jest fosfor, który wspiera wzrost i odbudowę komórek. Jest po wapniu głównym składnikiem kości i zębów.

Uwalnia energię potrzebną do procesów biologicznych organizmu. Magnez zaś wspomaga pracę mięśni, uczestniczy w procesach uwalniania energii i reguluje funkcje układu nerwowego. Cynk wspomaga zaś układ odpornościowy.

Dietetycy i pediatrzy alarmują i twierdzą, że dzieci i młodzież piją coraz mniej mleka, a ich dzienne spożycie wapnia nie przekracza 50% zalecanej normy. Ponieważ wapń jest niezbędnym elementem w procesie budowy kości i zębów, problem wydaje się niezwykle poważny z punktu widzenia zdrowia całego społeczeństwa. Sytuację pogarsza również mała podaż słońca aktywującego wit. D oraz fakt, że młodzi ludzie coraz więcej czasu spędzają na zabawie przed komputerem niż na zabawie pod gołym niebem.

copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2019
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25