Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Danuta Podlaszuk, Kierownik Sprzedaży Hurtowej w Ostrołęka (SML)

Niewątpliwie bardzo istotnym czynnikiem podczas zakupów jest cena, nie mniej jednak świadomość naszego społeczeństwa jest coraz wyższa i jest poszukiwany produkt o wysokich walorach jakościowych. Z pewnością przyzwyczajenie do marki odgrywa istotną rolę, ale atrakcyjne bądź ciekawe opakowanie może nakłonić konsumenta do zakupu – (w obecnych czasach należy zaskakiwać).

Potencjał rynku twarogowego jest duży, ale pragnę zaznaczyć, że konkurencji nam również nie brakuje, a półka w sklepie ma określoną wielkość.

Zauważa się, że coraz częściej zapotrzebowanie konsumenta skierowane jest na produkt o niewielkiej gramaturze (porcje jednorazowe) i w wygodnych opakowaniach. Ostrołęka (SML) oferuje produkty o najwyższej jakości (a przy tym atrakcyjne opakowanie).

Tradycja wytwarzania „polskiego sera”

Sławna dziewiętnastowieczna autorka poradników kucharskich Lucyna Ćwierczakiewiczówna pisała jak ówcześnie wytwarzano „polski ser”, który można było dłużej przechowywać. „Chcąc wytworzyć dobre polskie sery, obok ściśle zachowywanych warunków czystości (...), należy pilnie baczyć, aby mleko przeznaczone do zsiadania na sery nie stawiać w temperaturze zbyt ciepłej. Od 20 do 24 stopni Celsjusza jest wystarczające dla dokładnego wydzielenia się serwatki, gdzie pozostać powinno 7 godzin. Następnie, gdy przestygnie nieco, wlewać w podłużne czyste, z rzadkiego płótna robione woreczki, lub w długie ręczniki do zawijania i położenia w prasę na krajanki. Do ściekania serwatki najlepiej mieć głęboką wanienkę, przez której uszy przeprowadzić drąg długi, okrągły, na którym zawieszać woreczki z twarogiem lub płat z krajankami (....). Po dokładnem wydzieleniu serwatki ściekającej powoli w podstawione naczynie, twaróg kładzie się w prasę drewnianą, z woreczkiem razem, gdzie ostatecznie pozbawiony cieczy, zostaje godzin 12 najmniej. Wtedy dopiero wyjęty z płótna soli się bardzo obficie, przez nacieranie miałko tłuczoną kamienną solą, układa na deski dziurkowane, nie większe mające otwory, tem lepiej sery przesychają i stawia na słońcu, w przewiewnym miejscu, powtarzając raz jeszcze solenie i przewracając parę razy na dzień, póki nie dojdą do stanu mniej więcej obsuszonego, zdolne do przesyłki. Tylko tak starannie robione sery polskie będą miały łubkowatość i smak dobry, względnie słodkawy. Nigdy sery polskie z twarogu nie należy solić w środku, gdyż zrobią się przez mieszanie jakby zważone, kaszowate — tylko sery i gomółki z serwatki i maślanki robione solą wewnątrz, te też z natury swej rozsypują się jakby zważone”.

Przepis nic nie stracił na wartości i może być wykorzystywany do produkcji niewielkiej ilości produktów ekologicznych lub na własne potrzeby.

Tomasz Barski, Dyrektor ds. Handlu w ZPM Mlecz Sp. z o.o. z Wolsztyna

W Grupie Lacpol, a w szczególności w ZPM Mlecz z Wolsztyna, segment produkcji serów twarogowych odgrywa w całym asortymencie produktowym bardzo ważną rolę. Posiadamy bowiem bardzo bogatą ofertę twarogów zarówno pod względem sposobu produkcji – twarogi ociekowe, formowane, krajanki, jak również ich rodzajów – twarogi chude, półtłuste, tłuste oraz śmietankowe. Mimo że ogólne spożycie tego typu serów w naszym kraju jest relatywnie na niskim poziomie, to nasza mleczarnia odnotowuje stałe – zwiększone – zainteresowanie twarogami pod marką Hula Krasula. W kanale nowoczesnym przeważają twarogi produkowane metodą ociekową, szczególnie w kształcie klinka oraz twarogi pakowane we wiaderka 0,5 kg i 1 kg. W kanale tradycyjnym natomiast dominują nadal twarogi formowane. Wysoki udział ma również krajanka, szczególnie na rynkach lokalnych, przywiązanych w dużej mierze do tradycji i niższych cen. Dla segmentu HoReCa posiadamy twaróg pakowany w 5 kg wiadra. Nasze sery to idealne połączenie przystępnej ceny, funkcjonalnego opakowania i wyśmienitego smaku. Adresujemy je szczególnie do tych klientów, dla których jakość i dobra cena są najważniejsze.

copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2020
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25