Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Polski rynek

Rynek serów twardych (tzw. żółtych) wzrósł względem poprzedniego okresu badawczego ilościowo o 7,4%, a sprzedaż szacowana jest na 76,8 tys. ton (Nielsen). Ten wzrost ilościowy związany jest z większą podażą sera na rynku krajowym, ze zmniejszeniem eksportu w związku kryzysem i osłabieniem złotego oraz obniżeniem cen i wzrostem atrakcyjności cenowej sera względem wędlin i mięsa.


Mimo iż ilościowo sprzedaż rośnie, niestety spada sprzedaż wartościowo kategorii serów podpuszczkowych spadła do poziomu 1,36 mld zł. Ocenia się, iż spadek ten mógł być związany z rosnącą konkurencją wśród dostawców, a także walką o zajęcie miejsca na półce sklepowej, rozwojem placówek dyskontowych oraz ostrymi warunkami cenowymi dyktowanymi przez sieci handlowe.

copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2019
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25