Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Paulina Łuszczak, Forum Mleczarskie Handel, 3/2009 (34)

Smacznie posmarować

Z informacji do jakich dotarło Forum Mleczarskie Handel wynika, że z upływem lat zmniejsza się dystans dzielący markę lidera: Almette firmy Hochland Polska i Twój Smak spółdzielni Piątnica (OSM). Same dane z handlu tradycyjnego wskazują, że nr 1 wśród producentów jest firma Hochland Polska (37,3% wartościowo w rynku), 2. – Piątnica (OSM) już (17,4%), 3. – Bongrain Polska (8,8%), 4. Biomlek (OSM) (8,4%), 5. Ostrowia (MSM) (7,6%). (źródła statystyk CMR Traditional Trade Panel za Piątnica OSM).

Przy podziale na marki: Almette – 25,3%, Serek Twój Smak 17,4%, Hochland Kanapkowy – 12,5%, Bieluch – 8,4% i Ostrowia (7,4%). Jeszcze ciekawiej prezentuje się indywidualny ranking poszczególnych produktów; w pierwszej szóstce Piątnica (OSM) ma 3 swoje produkty.

Najważniejsze dla Piątnicy jest to, że po dodaniu sprzedaży z sieci handlowych i pod markami własnymi Piątnica (OSM) posiada blisko 61% wolumenu lidera rynku w skali całego kraju. Obserwowane dynamiki wzrostu poszczególnych graczy pozwalają snuć powściągliwe – na razie – refleksje na temat odzyskiwania rynku przez firmy z krajowym rodowodem.

Z pewnością do atrakcyjniejszych pozycji na desce serków twarogowych do smarowania pieczywa należą produkty firm Bongrain Polska i Hochland Polska. Nie brak nam także i naszych producentów, wśród których wymienić można takie jak: Ostrowia (MSM), Piątnica (OSM), Czarnków (OSM), Jogo (ŁSM), Kalisz (OSM), Mlekovita (GK) i Radomsko (OSM). Każdy producent próbuje się odróżnić konsystencją swoich wyrobów i smakiem. Konkurencja działa, co konsumentom z pewnością wychodzi na dobre.

Do wyboru do koloru...

Tomasz Barski, Dyrektor ds. Handlu w Mlecz Wolsztyn (ZPM) Potencjał rynku serków twarogowych do smarowania został również dostrzeżony przez naszą mleczarnię. Szczególną popularnością w naszej ofercie cieszy się naturalny, śmietankowy serek Pacynka, produkowany w naszym oddziale w Buku. Sprzedawany w 250 g kostkach, pakowany w dobrze znany i ceniony od wielu lat pergamin i folię, łączy tradycję z nowoczesnością. Jest to serek dający konsumentowi ogromne możliwości kulinarnego wyboru. Może stanowić idealną bazę do tworzenia kanapkowych specjałów, o czym świadczy duże uznanie wśród tych konsumentów, którzy cenią sobie kanapki z dodatkiem świeżych, letnich warzyw i owoców. Jego gładka, kremowa konsystencja ułatwiająca rozsmarowywanie stanowi ciekawą alternatywę dla masła. Zastosowanie tego śmietankowego serka w potrawach i daniach ograniczone jest w zasadzie kucharską wyobraźnią naszych klientów.

Choć niewielu Polaków wspominając dawne „dobre” czasy myśli czym wówczas smarowało swoje kanapki, to patrząc na dzisiejszy rynek produktów konkurujących z masłem trzeba przyznać, że tamte czasy minęły. Dzisiaj bowiem swobodnie możemy przebierać w substytutach masła, którymi są kolejne serki twarożkowe. Coraz liczniejsze wariacje kolorów opakowań przyciągają oko, nie bez znaczenia są coraz ciekawsze kształty kubeczków i pudełek. Ale to, co nas najbardziej pociąga to gama smaków. Poza tradycyjnymi wyrobami o smakach naturalnym, kremowym czy śmietankowym, praktycznie każdy liczący się producent oferuje już odmiany serków: ze szczypiorkiem, czosnkiem, ogórkiem i papryką, ziołami, różnymi miksami przypraw czy też z samym pieprzem, koperkiem, cebulką, pomidorem. Do ciekawych i nierozpowszechnionych jeszcze specjalnie należy smak łososiowy. A ciekawskich nowych doznań smakowych klientów przyciąga się tajemniczymi nazwami, np.: Borowikowy Las, Śmietankowa Łąka, Orzechowa Aleja czy Cebulowe Pole (linia Tartare). Poza pojedynczymi opakowaniami ulubionych smaków spotykamy także miksy. Tutaj ponownie pojawia się Bongrain Polska z pozycją Tartare Mini Mix – miksem sześciu różnych smaków 6x20 g.

W grupie najpoważniejszych w tym gronie producentów znajdujemy także mleczarnię Piątnica (OSM). Wśród produktów marki Twój Smak są serki naturalne, z przyprawami, z chrzanem i szczypiorkiem. Linia Twój Smak Puszysty to w przeciwieństwie do pudełek kubeczki z produktem o smaku naturalnym, z przyprawami, ze szczypiorkiem, z pieprzem.

Bardzo ciekawą propozycję Serków Twarogowych ma w swojej ofercie firma Lactalis Polska. Specjalnie dobrane składniki tworzą śródziemnomorską gamę puszystych i delikatnych produktów. Serek z suszonymi pomidorami, oliwkami, czosnkiem i ziołami, orzechami czy pieprzem kajeńskim to propozycje dla poszukujących niespotykanych, wyrafinowanych smaków na co dzień. Kubeczek zamknięty w przyciągającym wzrok intensywnymi kolorami opakowaniu, podkreśla dodatkowo wyjątkowość tego produktu.

copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2019
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25