Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Cenne minerały

Produkty mleczarskie są doskonałym źródłem wapnia, fosforu, magnezu oraz cynku. Szczególnie cenne są wapń i fosfor, z uwagi na wysoki ich poziom w mleku i jego przetworach oraz wysoką przyswajalność. Wapń to prawdziwy skarb, zwłaszcza dla szybko rozwijających się organizmów dzieci, młodych ludzi oraz osób starszych tracących wapń z kości pod wpływem osteoporozy.

Do podstawowych funkcji wapnia zalicza się wbudowywanie w kości i zęby, regulację krzepnięcia krwi oraz uczestnictwo w przewodzeniu impulsów nerwowych. Wszystkie autorytety naukowe zgodnie podkreślają, że mleko to podstawa w zdrowym odżywianiu i podaży wapnia. Produktami płynnymi wzbogaconymi dodatkowo w wapń są:

  • jogurt pitny Bakuś firmy Bakoma wzbogacony dodatkowo w wit. B2, B12, C, E oraz bakterie Bifidobacterium, Lactobacillus casei
  • mleko UHT Białe Wapń 1,5%, 3,2% – 1 l spółdzielni Mlekpol (SM)
  • Danonki wzbogacone dodatkowo w wit. D (Danone)
  • jogurty Free (Kościan OSM).

Zagadkowe prebiotyki

Jeśli o czymś konsumenci mają niewielkie pojęcie, to są tym z pewnością prebiotyki. Nie stanowi również tajemnicy to, że są one stosunkowo słabo poznane także przez żywieniowców i lekarzy. Ale od początku. Do prebiotyków zalicza się pochodne fruktozy (inulina, oligofruktoza i fruktooligosacharydy) i galaktozy (galaktooligosacharydy).

Jak można dowiedzieć się z wyników badań European Project on Non-Digestible Oligosacharides, oligosacharydy zwiększają biodostępność wapnia i magnezu. Badania u młodych mężczyzn (średni wiek to ok. 21 lat) potwierdziły, że dawka 40 g oligofruktozy zwiększa wchłanianie wapnia o 12%. Inną funkcją oligosacharydów jest zwiększanie motoryki jelit oraz przyspieszanie rozwoju korzystnych dla organizmu szczepów bifidobakterii. Dostępne są także wyniki badań wskazujące na przyspieszanie przemian cholesterolu, co wpływa na jego poziom w krwi.

Przykładami produktów z prebiotykami są: jogurt Jovi z inuliną (Obory) i jogurt Free Kościan (OSM).

Do prebiotyków zalicza się także L-karnitynę, która jest niczym innym jak związkiem aminokwasów egzogennych (niemożliwych do wytworzenia w organizmie) metioniny i lizyny. Konsumenci zauważający produkty z L-karnityną powinni poświęcić temu produktowi nieco uwagi, albowiem L-karnityna wpływa korzystnie na poziom cholesterolu, transportuje cząsteczki tłuszczu do spalenia w komórkach, przez co umożliwia odchudzanie. Ostatnie badania wskazują także, iż spożywanie L-karnityny poprawia nastrój.

L-karnitynę znaleźć możemy w jogurtach ananasowych Hipo (Somlek SM) oraz jogurtach Jovi Fitness Line mleczarni Obory.

copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2019
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25