Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Raporty (wszystkich: 798, strona 1 z 27)

Szukaj:

© FM

Forum Mleczarskie Biznes 2/2019 (36)
dr inż. Katarzyna Godlewska
Zanieczyszczenia w produkcji mleczarskiej: Zanieczyszczenia chemiczne w przetworach mlecznych
Dodano: 2019-08-19

Dużo uwagi w zakładach przemysłu mleczarskiego poświęca się zagrożeniom biologicznym. Raz, że wymagane są regularne badania mikrobiologiczne produktów oraz higieny procesu, a dwa, że zazwyczaj te zagrożenia powodują zatrucia i zakażenia pokarmowe.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 3/2019 (94)
Urszula Chojnacka
Cottage cheese: Urok wiejskiej chatki
Dodano: 2019-08-19

Natura, zieleń, sielski poranek – z tym wszystkim kojarzy się „cottage”, czyli wiejska, przyjazna chatka, która wiele lat temu pojawiła się na opakowaniu serków wiejskich, określanych mianem cottage cheese.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 2/2019 (36)
Oliwia Sokołowska
Odpady: Zagospodarowanie odpadów z przemysłu mleczarskiego
Dodano: 2019-08-09

Tematyka odpadów, związanych z przemysłem spożywczym, to niezwykle rozległy obszar obejmujący mnóstwo zagadnień, teorii i przeróżnych rozwiązań nie tylko w zakresie nauk technicznych i technologicznych, ale także prawnych, ekonomicznych i środowiskowych.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 3/2019 (94)
Joanna Górska
Mleko zsiadłe i acidofilne: Napoje jakie chcemy zapamiętać
Dodano: 2019-08-09

Napoje mleczarskie mają bardzo długą tradycję wyrobu i spożywania. Badania wskazują, że tego typu produkty znane były już w starożytności. Napoje na bazie mleka nie tylko gasiły pragnienie, ale były postrzegane, jako zdrowe, odżywcze oraz korzystnie oddziałujące na organizm człowieka.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 2/2019 (36)
dr hab. Małgorzata Ziarno, dr inż. Dorota Zaręba
Sery maziowe: Maziowa rozkosz podniebienia
Dodano: 2019-08-03

Sery maziowe są serami podpuszczkowymi dojrzewającymi, zaliczanymi do serów półmiękkich lub miękkich, których cechami charakterystycznymi są pomarańczowożółta lub pomarańczowobrązowa lepka skórka oraz silny zapach i smak miąższu o niewielkiej liczbie oczek.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 3/2019 (94)
Joanna Górska
Kuchnia Regionów – Włochy: Sery w kulinariach włoskich
Dodano: 2019-08-03

Kuchnia włoska to jedna z najbardziej popularnych kuchni świata. Jest prosta, smaczna, pachnąca ziołami, warzywami i serem. Do najbardziej klasycznych dań kuchni włoskiej należą: pizza, spaghetti, canneloni, pierożki ravioli czy delikatne desery tiramisu.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 2/2019 (36)
dr hab. Małgorzata Ziarno, dr inż. Dorota Zaręba
Mleczne wyroby tradycyjne: Produkty tradycyjne
Dodano: 2019-07-26

Czy produkty tradycyjne mogą zawierać dodatki do żywności? Jakie dodatki mogą być obecne? Czy cokolwiek można dodawać w trakcie wytwarzania takich wyrobów? Te pytania zadaje sobie niejeden konsument, producent lub handlowiec.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 3/2019 (94)
dr inż. Marlena Piekut
Twarogi: Ser twarogowy zawsze w modzie
Dodano: 2019-07-26

Twarogi – towarzyszące ludzkości od zarania dziejów – stanowią w diecie cenne źródło białka oraz lekkostrawnego tłuszczu mlekowego. Tradycja, przyzwyczajenia żywieniowe oraz uwarunkowania ekonomiczne wpływają na dużą popularność serów twarogowych w Polsce.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 3/2019 (94)
dr hab. Małgorzata Ziarno, dr inż. Dorota Zaręba
Niemleczne zamienniki produktów mlecznych
Dodano: 2019-07-11

Środki spożywcze na bazie mleka, jak również zawierające mleko, są istotnym elementem w diecie człowieka. Niestety produkty te, ze względu na zawartość składników powodujących nietolerancję lub alergię, nie mogą być spożywane przez konsumentów cierpiących na nadwrażliwość na laktozę, galaktozę lub białka mleka.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 3/2019 (94)
dr hab. Małgorzata Ziarno, dr inż. Dorota Zaręba
Wapń: Wapń w mleku
Dodano: 2019-07-05

Niedostateczna podaż wapnia w diecie współczesnych ludzi, spowodowana praktykowanym stylem życia i modnymi modelami żywienia, wpływa niekorzystnie na sytuację zdrowotną i powoduje, że od wielu już lat obserwuje się wzrost liczby zachorowań na schorzenia związane z jego niedoborem, a w szczególności na osteoporozę.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 2/2019 (93)
Oliwia Sokołowska
Sery podpuszczkowe: Podpuszczką zaszczepione
Dodano: 2019-06-21

Sery podpuszczkowe to bardzo duża grupa serów. Są to produkty otrzymywane w wyniku ścinania mleka enzymem – podpuszczką, a powstała masa serowa jest następnie poddawana dojrzewaniu.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 2/2019 (93)
Joanna Górska
Twarożki do smarowania: Wiosennie na talerzu
Dodano: 2019-06-14

Serki kanapkowe do smarowania to najbardziej rozwinięta smakowo kategoria mleczarska. Działy R&D corocznie wprowadzają kolejne warianty smakowe, mające zaskoczyć konsumenta smakiem, zapachem oraz oryginalnością doboru składników.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 2/2019 (93)
Joanna Górska
Grecja: Dar z Olimpu
Dodano: 2019-06-07

Produkty o rodowodzie greckim są w Polsce znane i cenione. Najbardziej znanymi są ser Feta oraz jogurty typu greckiego. Asortyment produktów greckich jest jednak znacznie szerszy.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 2/2019 (93)
dr. inż. Marlena Piekut
Mleczne przekąski: Przekąski dla małych i dużych
Dodano: 2019-06-07

Wśród aktywnych nabywców coraz częściej zauważa się zarówno osoby coraz starsze, jak i coraz młodsze. Wcześniejsze osiąganie dojrzałości przez dzieci i ich rosnące wymagania jako konsumentów to poważne wyzwanie dla marketerów.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 2/2019 (93)
dr. inż. Marlena Piekut
Kefiry i maślanki: Dieta z kefiru i maślanki
Dodano: 2019-05-31

Mleczne napoje fermentowane oferują wiele korzyści zdrowotnych. Zalety mleka fermentowanego wiążą się z jego wartością odżywczą i fizjologiczną, a także właściwościami profilaktycznymi i terapeutycznymi.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 2/2019 (93)
Oliwia Sokołowska
Masło: Kostka złotego masła
Dodano: 2019-05-31

Chyba każdy z klientów stojąc przed półką sklepową zastanawiał się co wybrać: masło czy margarynę? Trendy dotyczące wyboru tłuszczu do smarowania zmieniają się co jakiś czas, to na co się zdecydujemy zależy nie tylko od wiedzy konsumenta na temat danego produktu, ale także od jego upodobań smakowych czy też od stanu zdrowia.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 1/2019 (35)
Oliwia Sokołowska
Produkty bezlaktozowe: Pozbawianie laktozy
Dodano: 2019-05-24

Produkty bezlaktozowe są skierowane do stosunkowo sporej grupy konsumentów, u których zdiagnozowano nietolerancję laktozy, aby nie musiały rezygnować z ulubionych produktów mlecznych, a zwłaszcza z mleka.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 2/2019 (93)
Joanna Górska
Dobrostan zwierząt: Obowiązek dobrostanu zwierząt
Dodano: 2019-05-24

Zagadnienia dobrostanu zwierząt coraz są częściej zauważane i komentowane w Europie. Jest to coraz bardziej istotna sprawa dla konsumentów, którzy chcą wiedzieć jak produkuje się wyroby, które nabywają. Dlatego producenci i handel już teraz muszą brać to pod uwagę.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 1/2019 (35)
dr inż. Dorota Zaręba, dr hab. Małgorzata Ziarno
Laktoferyna: Laktoferyna mleka krowiego jako dodatek do żywności
Dodano: 2019-05-17

W 2012 roku w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej opublikowano Decyzję Wykonawczą Komisji z 22 listopada 2012 r. zezwalającą na wprowadzenie do obrotu laktoferyny bydlęcej, jako nowego składnika żywności, zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 1/2019 (35)
Joanna Górska
Opakowania: Najciekawsze trendy minionego roku
Dodano: 2019-05-10

Globalny rynek spożywczy przechodzi trudny okres, głównie związany z problemami natury politycznej i eksportowej. Zmniejszenie wolumenów, w związku z wysyceniem rynków krajowych oraz międzynarodowych (azjatyckich) w znacznym stopniu utrudnia dynamiczniejszy rozwój branży.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 1/2019 (92)
dr inż. Dorota Zaręba, dr hab. Małgorzata Ziarno
Produkty bezlaktozowe
Dodano: 2019-05-10

Laktoza jest węglowodorem występującym w mleku różnych ssaków. Wrażliwość na laktozę zależy od jej ilości w diecie. Dla większości osób cierpiących na alaktazję odpowiednią alternatywą są produkty o zredukowanej zawartości laktozy.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 1/2019 (92)
Oliwia Sokołowska
Sery typu holenderskiego: Sery znane z łagodności i rotacji
Dodano: 2019-04-29

Sery typu holenderskiego są nadal najpopularniejsze w naszym kraju, stanowiąc przy tym sporą część sprzedaży. Jest to produkt chętnie wybierany przez konsumentów, ponieważ stanowi świetny dodatek do kanapek, zapiekanek albo sałatek.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 1/2019 (35)
Oliwia Sokołowska
Chłodzenie w gospodarstwie i w przetwórstwie
Dodano: 2019-04-29

Chłodnictwo w przemyśle mleczarskim to temat bardzo ważny, nie sposób go pominąć. Ze względu na specyfikę surowca konieczne jest zapewnienie odpowiednich warunków udoju, higieny pozyskania mleka, warunków przechowywania lub przewozu do zakładu przetwórczego.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 1/2019 (35)
dr inż. Dorota Zaręba, dr hab. Małgorzata Ziarno
Dodatki do żywności:  Mleczne produkty dla seniorów – znaczenie dodatków do żywności
Dodano: 2019-04-19

Ponieważ wraz z postępem cywilizacyjnym ludzkości obserwuje się niekorzystne zjawisko starzenia się społeczeństw, warto rozważyć produkcję mleka i przetworów mleczarskich przeznaczonych dla seniorów, a także znaczenie dodatków do żywności w takich wyrobach.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 1/2019 (92)
Joanna Górska
Kuchnia regionów: Czeskie specjały
Dodano: 2019-04-19

Czechy nie są głównym graczem w produkcji mleka w UE. W ogólnym bilansie podaży mleka spośród krajów UE dostarczają zaledwie 1,7% mleka.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 1/2019 (35)
dr inż. Dorota Zaręba, dr hab. Małgorzata Ziarno
Stabilizacja produktów: Stabilizacja produktów fermentowanych
Dodano: 2019-04-13

W branży mleczarskiej produkcja wyrobów fermentowanych kojarzy się z napojami mlecznymi takimi jak jogurty, kefiry lub zsiadłe mleko. To proste skojarzenie znajduje uzasadnienie w popularności mlecznych napojów fermentowanych.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 1/2019 (92)
dr inż. Marlena Piekut
Tłuszcze kulinarne: Kurs w stronę gastronomii
Dodano: 2019-04-13

Tłuszcze są źródłem energii, odgrywają istotną rolę we wzroście komórek, stanowią ochronę narządów oraz pełnią funkcję w regulacji hormonów i witamin w organizmie. Tłuszcze są substancjami organicznymi i stanowią istotną część diety.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 1/2019 (35)
dr inż. Dorota Zaręba, dr hab. Małgorzata Ziarno
Bio: Mleczne wyroby organiczne
Dodano: 2019-04-04

Terminy „bio-”, „eko-”, „biologiczny”, „organiczny” czy „ekologiczny” są kojarzone przez wielu konsumentów z wyrobami mającymi ponadprzeciętne walory żywieniowe i zdrowotne. Wszystkie one są sobie równoważne i dotyczą żywności ekologicznej powstałej w procesie produkcji ekologicznej i spełniającej odpowiednie wymogi prawne.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 1/2019 (92)
dr inż. Marlena Piekut
Czysta etykieta: „Czysta etykieta” przyszłością rynku
Dodano: 2019-04-04

Rosnąca świadomość społeczeństwa, w aspekcie wpływu żywności na organizm człowieka i chęć prowadzenia zdrowego trybu życia powodują wzrost zainteresowania produktami żywnościowymi posiadającymi tradycyjne receptury i unikanie syntetycznych dodatków chemicznych.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 1/2019 (35)
dr inż. Katarzyna Godlewska
Systemy jakości: Ochrona przeciwszkodnikowa w zakładzie
Dodano: 2019-03-31

Jednym z elementów zabezpieczenia terenu produkcji jest szkodniko-szczelność – tj. zabezpieczenie zakładu przed wnikaniem na teren szkodników. Tematyka ta, ze względu na swoją ważność, znalazła również miejsce w standardach BRC i IFS.


copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2019
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25