Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Raporty (wszystkich: 717, strona 1 z 24)

Szukaj:

Forum Mleczarskie Biznes 2/2018 (32)
dr inż. Dorota Zaręba, dr hab. Małgorzata Ziarno
Stabilizatory: Systemy stabilizujące do śmietany
Dodano: 2018-08-10

Jednym z zadań technologii żywności jest opracowanie procesu produkcyjnego zapewniającego otrzymanie produktu o stałych, powtarzalnych cechach, które gwarantują jakość oraz bezpieczeństwo w całym okresie przydatności do spożycia.


Forum Mleczarskie Handel 3/2018 (88)
dr inż. Marlena Piekut,
Mleka fermentowane i chłodniki: Fermentowane oznacza korzystne dla zdrowia
Dodano: 2018-08-10

Fermentacja to pradawna forma konserwacji żywności, która poprawia również jej wartość odżywczą. W wielu regionach świata fermentowane napoje stały się znane ze względu na ich właściwości zdrowotne i dobroczynny wpływ na zdrowie.


Forum Mleczarskie Biznes 2/2018 (32)
dr hab. Małgorzata Ziarno, dr inż. Dorota Zaręba
Wsady warzywne: Warzywa w nabiale
Dodano: 2018-08-03

Trudno sobie dzisiaj wyobrazić, jak wyglądałyby półki sklepowe w dziale mlecznych napojów fermentowanych, gdyby do tych produktów nie dodawano składników smakowych.


Forum Mleczarskie Handel 3/2018 (88)
Joanna Górska
Twarożki: Przyjaciel każdej kanapki
Dodano: 2018-08-03

kategorii galanterii mleczarskiej. Producenci prześcigają się w pomysłowych dodatkach mających na celu zadowolić nasze podniebienie. Serki te są wygodne w użyciu i znacznie urozmaicają codzienne kanapkowe menu.


Forum Mleczarskie Biznes 2/2018 (32)
dr hab. Małgorzata Ziarno, dr inż. Dorota Zaręba
Kultury starterowe a zakwasy mleczarskie: Startery dla zakładów
Dodano: 2018-07-28

Kultury starterowe (startery) są to zestawy wyselekcjonowanych mikroorganizmów (bakterii, pleśni lub drożdży), celowo dodawane do mleka przerobowego w celu uzyskania pożądanego rezultatu w produkcie finalnym.


Forum Mleczarskie Handel 3/2018 (88)
dr inż. Dorota Zaręba, dr hab. Małgorzata Ziarno
Fakty i mity: A jednak tłuszcz mleczny
Dodano: 2018-07-28

Skład i jakość mleka zależą od wielu czynników, spośród których wymienić należy czynniki genetyczne (rasa zwierząt), środowiskowe (pora roku, jakość i rodzaj pożywienia, w tym żywienie oborowe i pastwiskowe), fizjologiczne (stan zdrowia zwierząt, stan fizjologiczny).


Forum Mleczarskie Handel 2/2018 (87)
dr inż. Marlena Piekut
Sery sałatkowe: Grecki specjał na europejskich stołach
Dodano: 2018-07-21

Wiele osób kojarzy fetę z Grecją i słusznie, gdyż w Grecji od tysięcy lat powstaje tego rodzaju ser. Istnieje wiele zapisów dotyczących produkcji i konsumpcji sera w starożytnej Grecji, od Arystotelesa, Pitagorasa poprzez innych starożytnych pisarzy.


Forum Mleczarskie Handel 2/2018 (87)
Urszula Chojnacka
Jogurty pitne: Z pomysłem na siebie
Dodano: 2018-07-21

Skupiony do niedawna wokół jogurtów naturalnych i smakowych rynek oferuje dziś wiele ściśle pozycjonowanych artykułów, przygotowanych z myślą o konkretnych potrzebach konsumentów.


Forum Mleczarskie Handel 2/2018 (87)
Joanna Górska
Tłuszcze funkcjonalne: Margaryna – atrybut każdej pani domu
Dodano: 2018-07-13

Głównymi ideami przyświecającymi podjęciu prac nad stworzeniem altermatywnego dla masła tłuszczu było stworzenie uniwersalnego produktu, użytecznego zarówno w kulinariach, jak i korzystnego żywieniowo. Nowy produkt miał być tani, smaczny i łatwy w przechowywaniu.


Forum Mleczarskie Handel 2/2018 (87)
Joanna Górska
Sery pleśniowe z przerostem pleśni: Kiedy pleśń dodaje szlachetności
Dodano: 2018-07-13

Sery pleśniowe to produkty uznawane za eleganckie, a nawet ekskluzywne. Ich obecność na stole świadczy o wyrobieniu kulinarnym gospodarzy. W każdej grupie serów pleśniowych znajdziemy interesujące produkty, które swoim smakiem i aromatem cieszą miłośników serowarstwa.


Forum Mleczarskie Handel 2/2018 (87)
mgr inż. Oliwia Sokołowska
Produkty dla dzieci: Dzieci – najlepsi kreatorzy wyzwań
Dodano: 2018-07-07

Świat widziany oczami szczęśliwego dziecka to świat kolorów, radości, zabawy i smaków. Dorośli dokładają wszelkich starań, aby zapewnić swoim pociechom wszystko to, co najlepsze dla ich prawidłowego wzrostu, rozwoju i samopoczucia.


Forum Mleczarskie Handel 2/2018 (87)
Joanna Górska
Masło: Masło w rozkwicie
Dodano: 2018-07-07

Rynek tłuszczów przed wieloma latami podzielił się na rynek zwolenników masła i margaryny. Producenci obu kategorii prześcigają się w pomysłach jak wypromować swoje produkty i zyskać uwagę konsumentów.


Forum Mleczarskie Handel 2/2018 (87)
Urszula Chojnacka
Kefiry i maślanki: Zdrowe orzeźwienie
Dodano: 2018-06-29

Chociaż do lata w pełni trochę jeszcze brakuje, już teraz warto przyjrzeć się rynkowi produktów, które co prawda zainteresowanie odbiorców notują przez cały rok, ale w letnie dni stają się prawdziwym „must have”.


Forum Mleczarskie Biznes 1/2018 (31)
dr inż. Dorota Zaręba, dr hab. Małgorzata Ziarno
Stabilizatory: Systemy stabilizujące mleczne napoje fermentowane
Dodano: 2018-06-23

W obecnych czasach coraz mniej czasu poświęcamy na przygotowanie, a tym bardziej na delektowanie się, przygotowanym posiłkiem. Przyczyny, jak i konsekwencje, tego zachowania są stale poddawane społecznej dyskusji.


Forum Mleczarskie Handel 2/2018 (87)
Joanna Górska
Sery długodojrzewające: Premiumizacja w praktyce
Dodano: 2018-06-23

We współczesnym serowarstwie panuje pełna konkurencja. Każda firma stara się przedstawić swoje produkty w jak najlepszym świetle, zachwycić podniebienie konsumenta nowymi bodźcami smakowymi oraz wywołać nutkę zazdrości u konkurencji.


Forum Mleczarskie Biznes 1/2018 (31)
dr hab. Małgorzata Ziarno, dr inż. Dorota Zaręba
Dodatki owocowe: Owoce do napojów
Dodano: 2018-06-17

Wsady owocowe (zwane również komponentami owocowymi lub preparatami owocowymi) należą do najbardziej uniwersalnych dodatków smakowych wykorzystywanych w przemyśle mleczarskim. Mogą zawierać kawałki owoców o różnej wielkości, różnym kształcie lub strukturze.


Forum Mleczarskie Handel 2/2018 (87)
dr inż. Dorota Zaręba, dr hab. Małgorzata Ziarno
Fakty i mity: Składniki niemile widziane
Dodano: 2018-06-17

Rozwój technik wymiany informacji spowodował wzrost łatwości pozyskania wiedzy oraz wzrost świadomości żywieniowej konsumentów. W związku z rosnącym zainteresowaniem poprawą jakości życia oraz zdrowia, konsumenci chętnie pozyskują i wymieniają się wiedzą na temat żywności.


Forum Mleczarskie Handel 2/2018 (87)
Joanna Górska
Produkty wysokoproteinowe: Białko jest w modzie
Dodano: 2018-06-08

Sektor mleczarski jest jedną z najprężniej rozwijających się branż spożywczych na świecie. Aktualne trendy żywieniowe znacząco wpływają na preferencje konsumentów, co znajduje odzwierciedlenie w nowo tworzonych i prezentowanych na rynku produktach.


Forum Mleczarskie Biznes 1/2018 (31)
dr hab. Małgorzata Ziarno, dr inż. Dorota Zaręba
Salmonella: Skandal z zatruciem mleka dla niemowląt przez Salmonella Agona
Dodano: 2018-06-08

W pierwszych dniach grudnia 2017 r. WHO po raz pierwszy podało informację o ogniskach Salmonella Agona związanych z mieszankami dla niemowląt produkowanymi we Francji. Wówczas zidentyfikowano 27 potwierdzonych przypadków zakażeń Salmonella Agona wśród niemowląt w wieku poniżej sześciu miesięcy.


Forum Mleczarskie Handel 1/2018 (86)
Joanna Górska
Nowe trendy: Nabiał a nowe mody
Dodano: 2018-06-01

We współczesnym świecie, co jakiś czas obserwujemy nowe trendy żywieniowe. Pojawiają się kolejni specjaliści, którzy proponują nowe rozwiązania dietetyczne mające być złotym sposobem na poprawę naszego zdrowia i dłuższe, szczęśliwsze życie.


Forum Mleczarskie Biznes 1/2018 (31)
dr inż. Katarzyna Godlewska
Higiena: Higiena pracowników
Dodano: 2018-06-01

Wymagania prawne oraz wymagania standardów i norm dotyczących systemów zarzadzania i systemów jakości i bezpieczeństwa żywności muszą w każdej mleczarni znaleźć „przełożenie” na jasne, zrozumiałe i kompletne zasady działania dla najwyższego kierownictwa, a także wszystkich zainteresowanych stron – w tym przede wszystkim pracowników.


Forum Mleczarskie Biznes 1/2018 (31
dr inż. Katarzyna Godlewska
Transport/Higiena: Standardy dla transportu
Dodano: 2018-05-25

Nowoczesne łańcuchy dystrybucji oraz technologia produkcji, a także obecność Polski w Unii Europejskiej powodują, że konsument może być oddalony od producenta o setki, a nawet tysiące kilometrów.


Forum Mleczarskie Handel 1/2018 (86)
Janusz Górski
Sery topione: Sery pełne wyzwań
Dodano: 2018-05-25

Kategoria serów topionych to w obecnych czasach coraz większe wyzwanie. Konsumenci szybko wymieniają się na forach internetowych informacjami o produktach, a wytwórcy walczą o wzrost sprzedaży w zniżkującej kategorii, w warunkach wysokich cen surowców i niskich cen wynegocjowanych przez handel.


Forum Mleczarskie Biznes 1/2018 (31)
Joanna Górska
Mleczarstwo na Świecie: Skandynawia: Z mlekiem na północy Europy
Dodano: 2018-05-20

Kraje skandynawskie tworzą trzy kulturowo, językowo i historycznie powiązane narody Szwecji, Norwegii i Danii. Produkty mleczarskie stanowią wielowiekową tradycję wynikającą z rolniczego i farmerskiego charakteru tych krajów.


Forum Mleczarskie Handel 1/2018 (86)
Joanna Górska
Produkty ze statusem ChNP i ChOG: Powrót do korzeni
Dodano: 2018-05-20

Od kilku dekad w wielu, zwłaszcza wysokorozwiniętych państwach, wyraźnie widać wzmożone zainteresowanie żywnością produkowaną tradycyjnymi metodami. Wzrasta też zainteresowanie produktami regionalnymi o znanym i bliskim sercu konsumentom pochodzeniu.


Forum Mleczarskie Biznes 1/2018 (31)
Joanna Górska
Opakowania aktywne i inteligentne: Marketing czy potrzeba?
Dodano: 2018-05-13

We współczesnym świecie marketing odgrywa podstawową rolę w promowaniu ogromnej masy produktowej, która każdego dnia ląduje na sklepowych półkach. Jednak z czasem to, co odkrywa przed nami klientami marketing, jako innowacyjne i odróżniające od konkurencji, przeradza się w zwykły standard.


Forum Mleczarskie Handel 1/2018 (86)
Joanna Górska
Sery typu holenderskiego: Holenderskie skarby z polskich serowni
Dodano: 2018-05-13

Sery holenderskie to jedne z najpopularniejszych wyrobów serowarskich znanych w wielu zakątkach świata. Produkty te cechują unikalny smak i zapach, niepowtarzalna konsystencja miąższu oraz wyjątkowa kremowość.


Forum Mleczarskie Biznes 1/2018 (31)
dr hab. Małgorzata Ziarno, dr inż. Dorota Zaręba
Dodatki: Składniki zbożowe w produkcji mleczarskiej
Dodano: 2018-05-06

Konsumenci baczną uwagę przykładają do składu produktów, ich wartości żywieniowej i zdrowotnej. A ponieważ produkty mleczarskie cieszą się nieustająco dużą popularnością, ocena konsumentów również ich dotyczy.


Forum Mleczarskie Handel 1/2018 (86)
Urszula Chojnacka
Jogurty ze zbożami: Zdrowa przekąska, czyli jogurt w towarzystwie zbóż
Dodano: 2018-05-06

Od kilku lat w Europie przybiera na sile trend prozdrowotny, który ma znaczące przełożenie na branżę spożywczą. Towarzyszy mu poszukiwanie produktów jak najmniej przetworzonych oraz sprzyjających utrzymaniu organizmu w dobrej kondycji.


Forum Mleczarskie Biznes 1/2018 (31)
mgr inż. Oliwia Sokołowska
Pompy: Pompy w produkcji żywności cz. 2
Dodano: 2018-04-27

Na rynku dostępnych jest mnóstwo ofert handlowych dotyczących pomp. Firmy oferują doradztwo w zakresie doboru pomp do instalacji przemysłowych, kalkulatory umożliwiające przeprowadzanie odpowiednich przeliczeń inżynierskich, w celu jak najtrafniejszego zastosowania urządzeń.


copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2018
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25