Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Raporty (wszystkich: 746, strona 1 z 25)

Szukaj:

© FM

Forum Mleczarskie Biznes 3/2018 (33)
dr inż. Dorota Zaręba, dr hab. Małgorzata Ziarno
Dodatki do żywności: Dodatki smakowe i barwiące
Dodano: 2018-12-14

Dodatki do żywności budzą wiele obaw u konsumentów, jednak niewielu z nich zdaje sobie sprawę, że istnieją ścisłe regulacje prawne systematyzujące stosowanie tych substancji w produkcji spożywczej.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 5/2018 (90)
Joanna Górska
Desery mleczne: Chwila dla łasucha
Dodano: 2018-12-14

W Polsce desery kojarzą się z małymi, słodkimi przekąskami podawanymi na koniec posiłku lub jako oddzielne, niezależne danie. Desery spożywa się w domu i restauracjach jako finalne zakończenie posiłku lub w kawiarniach, jako coś miłego do kawy lub herbaty.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 3/2018 (33)
dr inż. Katarzyna Godlewska
Higiena: Zaopatrzenie w wodę
Dodano: 2018-12-07

Woda jest jednym z podstawowych mediów do każdej produkcji spożywczej, w tym też do mleczarskiej. W niniejszym artykule zostaną omówione zagadnienia związane z zaopatrzeniem zakładu mleczarskiego w wodę.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 5/2018 (90)
dr inż. Marlena Piekut
Produkty familijne: W dużych, czy w małych opakowaniach?
Dodano: 2018-12-07

Rozwój różnych trendów w konsumpcji oraz zmiany demograficzne wpływają na zapotrzebowanie na coraz to inne produkty, także zróżnicowane pod względem wielkości opakowania. Wielkość opakowania po pierwsze może być ważna dla konsumentów ze względów ekonomicznych.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 3/2018 (33)
dr inż. Dorota Zaręba, dr hab. Małgorzata Ziarno
Stabilizatory: Systemy stabilizujące do serów podpuszczkowych niedojrzewających
Dodano: 2018-11-30

Sery podpuszczkowe niedojrzewające są otrzymywane z mleka serowarskiego poprzez jego fermentację serowarskimi kulturami starterowymi kwaszących bakterii mlekowych wspomaganymi działaniem enzymu koagulującego.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 5/2018 (90)
dr inż. Marlena Piekut
Twarogi do pieczenia: Nie tylko na sernik – do domu i dla gastronomii
Dodano: 2018-11-30

Sernik pieczony, sernik gotowany, sernik na zimno – dla wielu to ulubione ciasta. Sernik to jedno z ciast częściej znajdujących się na polskim stole, dawniej zwany także serowcem. Polskie serniki na tyle zakorzeniły się w tradycji, że niektóre z nich zostały wpisane na ministerialną Listę Produktów Tradycyjnych.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 3/2018 (33)
Oliwia Sokołowska
Technika: Pasteryzacja w przemyśle mleczarskim
Dodano: 2018-11-23

Wiele czynników złożyło się na funkcjonowanie przemysłu mleczarskiego w formie jaką znamy obecnie. Wiele godzin poświęcono na analizowanie procesów produkcji i udoskonalanie ich. Wiele celów nie zostałoby osiągniętych gdyby nie ludzka praca, zaangażowanie i pomysłowość.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 5/2018 (90)
Joanna Górska
Sery typu szwajcarskiego: Szwajcarska klasyka
Dodano: 2018-11-23

Szwajcaria to jeden z najpiękniejszych krajów Europy. Kojarzy się z górami przeglądającymi się w taflach jezior, perfekcyjnymi zegarkami, bankami, mleczną czekoladą oraz serami. Szwajcaria jest górzystym (jednym z najmniejszych) państwem starego kontynentu, położonym w jego sercu.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 3/2018 (33)
Oliwia Sokołowska
Technika: Instalacje suszarnicze
Dodano: 2018-11-16

Suszenie to proces znany od zarania dziejów. Z biegiem lat udoskonalano proces suszenia osiągając formę znaną obecnie. Opracowano podstawy teoretyczne, budowę odpowiednich urządzeń i praktyczną realizację procesu.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 5/2018 (90)
dr hab. Małgorzata Ziarno, dr inż. Dorota Zaręba
Zdrowie: Probiotyki
Dodano: 2018-11-16

Termin „probiotyk” jest obecnie stosowany do określania mikroorganizmów wykazujących korzystny wpływ na organizm człowieka lub zwierząt. Pierwsze obserwacje korzystnej roli wybranych mikroorganizmów wykonał laureat Nagrody Nobla Ilja Miecznikow, urodzony w Rosji, ale pracujący w Instytucie Pasteura na początku XX wieku.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 5/2018 (90)
Joanna Górska
Produkty „on the go”: Komu w drogę, temu...
Dodano: 2018-11-11

W wieku XXI żywienie w tzw. drodze stało się częścią naszego stylu życia. Często kupując dany produkt podejmujemy decyzje o jego nabyciu na podstawie jego cech ułatwiających nam i naszym bliskim życie w wybranych sytuacjach dnia codziennego.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 4/2018 (89)
dr inż. Marlena Piekut
Sery podpuszczkowe typu szwajcarsko-holenderskiego: spożycie, oferta, zachowania konsumenckie
Dodano: 2018-10-19

Produkcję serów cechuje bogata tradycja, gdyż przypuszcza się, że metody ich wytwarzania znane były już człowiekowi 10 tysięcy lat temu. W Polsce sery pojawiły się najwcześniej w regionie Karpat, gdzie warunki przyrodnicze sprzyjały hodowli owiec.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 4/2018 (89)
Oliwia Sokołowska
Twarogi: Twaróg – ser chętnie serwowany
Dodano: 2018-10-12

Twaróg na dobre wpisał się w preferencje żywieniowe Polaków. Kojarzony jest z najmilszymi chwilami, bo z beztroskim dzieciństwem, wakacjami u babci na wsi lub z zapachem pysznego sernika na święta.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 4/2018 (89)
Joanna Górska
Produkty śniadaniowe:  Drink & go
Dodano: 2018-10-05

Śniadanie jest uważane za podstawowy i jednocześnie najważniejszy posiłek dnia. Daje nam ono siłę oraz energię do działania. Dostarczanie z rana dobrze zbilansowanej porcji pożywienia pozytywnie oddziałuje na kondycję fizyczną i psychiczną.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 4/2018 (89)
Urszula Chojnacka
Serki wiejskie: Serki wiejskie wciąż w modzie
Dodano: 2018-10-05

Zanurzone w słodkiej lub lekko osolonej śmietance i zamknięte w niewielkim kubeczku ziarna to sprzedażowy samograj, którego popularność trwa od kilkunastu lat. Znajdziemy go zarówno w sklepach wielkopowierzchniowych, jak i małoformatowych, ponieważ każdy detalista może liczyć na jego dobrą rotację.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 4/2018 (89)
dr hab. Małgorzata Ziarno, dr inż. Dorota Zaręba
Fakty i mity: Fitosterole
Dodano: 2018-09-28

Naturalnie występujące sterole są podstawowym elementem błon komórkowych zarówno tkanek zwierzęcych, jak i roślinnych. Sterole występują także w komórkach grzybów, drożdży jak i bakterii. Pełnią rolę strukturotwórczą błony oraz wpływają na jej przepuszczalność i elastyczność.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 4/2018 (89)
Joanna Górska
Jogurty z nowymi dodatkami smakowymi: Nowe smaki jogurtów
Dodano: 2018-09-28

Przechadzając się wśród alejek z produktami nabiałowymi trudno oprzeć się wrażeniu, że wybór jest tak szeroki, że czasem trudno się na coś zdecydować. Jest to wynikiem działań producentów, którzy dwoją się i troją, by sprostać naszym podniebieniom.


© GEA

Forum Mleczarskie Biznes 2/2018 (32)
mgr inż. Oliwia Sokołowska
Wirówka – podstawa procesu
Dodano: 2018-09-23

W technologii mleczarskiej wirowanie mleka jest jedną z podstawowych operacji występujących w szeregu czynności przetwórczych, prowadzących do powstania produktu z grupy nabiał. W wirówkach zachodzi proces rozdziału mleka pełnego na śmietankę i mleko odtłuszczone. Wirowanie, z technicznego punktu widzenia, należy do hydrodynamicznych metod separacji.


Forum Mleczarskie Handel 3/2018 (88)
dr inż. Marlena Piekut
Mozzarella sucha: Włoskie smaki coraz bardziej polskie
Dodano: 2018-09-21

Mozzarella to włoski specjał, który się znajduje na liście produktów o Chronionej Nazwie Pochodzenia (PDO). Mozzarella di Bufala Campana, która została zarejestrowana 21 czerwca 1996 r. na listę produktów posiadających Chronioną Nazwę Pochodzenia, produkowana jest wyłącznie ze świeżego pełnego mleka bawolego.


Forum Mleczarskie Biznes 2/2018 (32)
mgr inż. Oliwia Sokołowska
Homogenizatory: Proces homogenizacji w zakładach przetwórstwa mleka
Dodano: 2018-09-13

Powszechnie wiadomo że bazowym surowcem w zakładach mleczarskich jest mleko. W wyniku przyjętej technologii i szeregu czynności procesowych powstają sery, mleczne napoje fermentowane, masło itp.


Forum Mleczarskie Handel 3/2018 (88)
Joanna Górska
Czysta etykieta
Dodano: 2018-09-13

Badania dowodzą, że konsumenci są coraz bardziej świadomi żywieniowo. Dlatego coraz częściej preferują żywność mniej przetworzoną, o zrozumiałym dla nich składzie.


Forum Mleczarskie Biznes 2/2018 (32)
dr inż. Dorota Zaręba, dr hab. Małgorzata Ziarno
Redukcja cukru: Redukowanie poziomu cukru
Dodano: 2018-09-08

Smak słodki jest to pierwszy smak, z którym spotykamy się po narodzinach i kojarzymy to wrażenie z przyjemnością. Pokarm matki w pierwszych dniach życia dziecka jest najsłodszy, a jego słodycz jest wynikiem znacznej zawartości laktozy w mleku.


Forum Mleczarskie Handel 3/2018 (88)
Urszula Chojnacka
Jogurty naturalne: Wiele odcieni naturalności
Dodano: 2018-09-08

Jogurt naturalny ma dziś wiele odmian – począwszy od formy gęstej, która czyni go pełnoprawnym samodzielnym posiłkiem, poprzez wersję półpłynną, po wariant przeznaczony do picia, który szerzej pojawił się najpóźniej.


Forum Mleczarskie Biznes 2/2018 (32)
dr hab. Małgorzata Ziarno, dr inż. Dorota Zaręba
Bakteriofagi: Znaczenie bakteriofagów dla mleczarstwa
Dodano: 2018-08-31

Bakteriofagi, atakujące komórki bakterii fermentacji mlekowej, są jedną z przyczyn zaburzeń procesów fermentacyjnych prowadzonych w przemyśle mleczarskim w celu otrzymywania mlecznych produktów fermentowanych, tj. jogurty czy sery.


Forum Mleczarskie Handel 3/2018 (88)
Joanna Górska
Sery podpuszczkowe smakowe: Eksperymenty ze smakiem sera
Dodano: 2018-08-31

Sery podpuszczkowe z dodatkami to kategoria, która obecnie rozwijana jest głównie przez specjalistyczne i mniejsze podmioty produkujące sery. Jest to trend zauważalny na całym świecie. Chcąc zaistnieć na rynku mniejsze firmy właśnie stosowanymi dodatkami próbują zwrócić na swoje produkty uwagę.


Forum Mleczarskie Biznes 2/2018 (32)
Joanna Górska
Opakowania: Ochrona środowiska
Dodano: 2018-08-26

Bardzo trudno wyobrazić sobie zakup jakiegokolwiek produktu bez opakowania. Umożliwia ono jego ochronę w całym łańcuchu dostaw, jest istotną częścią produktu i w wielu przypadkach stanowi ważny impuls zakupowy.


Forum Mleczarskie Handel 3/2018 (88)
Urszula Chojnacka
Przekąski: Sycące smakołyki
Dodano: 2018-08-26

Połączenie zalet żywności w wydaniu on-the-go z treściwą przekąską zapewniającą zastrzyk wapnia i białka oraz rozsądny kompromis między podejściem rodziców a zachciankami milusińskich – tak w skrócie można podsumować kategorię przekąsek mlecznych.


Forum Mleczarskie Biznes 2/2018 (32)
dr inż. Dorota Zaręba, dr hab. Małgorzata Ziarno
Probiotyki i prebiotyki: Probiotyki i prebiotyki jako dodatki do żywności – co się zmieniło
Dodano: 2018-08-16

Prebiotyki obecnie są definiowane jako „substancje, których selektywna fermentacja prowadzi do specyficznych zmian w składzie i/lub aktywności mikroflory przewodu pokarmowego, oddziałującej korzystnie na dobre samopoczucie i zdrowie gospodarza”.


Forum Mleczarskie Handel 3/2018 (88)
dr inż. Marlena Piekut
Śmietana: Tradycyjne górą
Dodano: 2018-08-16

W ostatnich kilkunastu latach spożycie produktów mleczarskich w Polsce uległo przemianom ilościowym i jakościowym. W przyszłości zapewne będzie podlegało dalszym zmianom, wraz z nowymi trendami w zachowaniach konsumentów.


Forum Mleczarskie Biznes 2/2018 (32)
dr inż. Dorota Zaręba, dr hab. Małgorzata Ziarno
Stabilizatory: Systemy stabilizujące do śmietany
Dodano: 2018-08-10

Jednym z zadań technologii żywności jest opracowanie procesu produkcyjnego zapewniającego otrzymanie produktu o stałych, powtarzalnych cechach, które gwarantują jakość oraz bezpieczeństwo w całym okresie przydatności do spożycia.


copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2018
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25