Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Raporty (wszystkich: 670, strona 1 z 23)

Szukaj:

Forum Mleczarskie Biznes 4/2017 (30)
dr hab. Małgorzata Ziarno, dr inż. Dorota Zaręba
Dodatki: Kultury bakteryjne do twarogów
Dodano: 2018-02-16

U podstaw produkcji serów kwasowych leży otrzymywanie i odpowiednia obróbka mechaniczno-termiczna skrzepu mleka, który otrzymuje się z białek mleka koagulowanych pod wpływem rozwoju bakterii kwasu mlekowego i zakwaszenia mleka.


Forum Mleczarskie Handel 6/2017 (85)
Janusz Górski
Twarogi: Podstawa rotacji sklepu
Dodano: 2018-02-16

Twarogi pod różnymi postaciami to grupa produktów, która czerpie z wizerunku czystego, naturalnego produktu, obecnego w naszym życiu od narodzin aż po starość. W każdej chwili kojarzy nam się z wiejskim domem, w którym jedni dorastali, a inni przebywali na wakacjach.


Forum Mleczarskie Biznes 4/2017 (30)
inż. Oliwia Sokołowska
Pompy: Pompy w produkcji żywności
Dodano: 2018-02-10

Pompy mają ogromne znaczenie podczas procesu produkcyjnego nie tylko w przemyśle mleczarskim, ale w ogóle w przemyśle spożywczym. Niewątpliwie jednym z najbardziej powszechnych zastosowań jest wykorzystanie pomp do transportu płynnych produktów żywnościowych.


Forum Mleczarskie Handel 6/2017 (85)
Joanna Górska
Jogurty naturalne: Prostota źródłem sukcesu jogurtu
Dodano: 2018-02-10

Jogurty naturalne wpisują się w oczekiwania konsumentów do spożywania produktów mniej przetworzonych, mniej kalorycznych, mniej wzbogacanych w dodatkowe substancje i mniej negatywnie wpływających na zdrowie ich nabywców.


Forum Mleczarskie Biznes 3/2017 (29)
dr inż. Dorota Zaręba, dr hab. Małgorzata Ziarno
Owoce w produktach mleczarskich: Wsady owocowe w produkcji napojów fermentowanych
Dodano: 2018-02-02

Napoje fermentowane są najpopularniejszymi produktami spośród przetworów mlecznych oferowanych na rynku. Czynnikami determinującymi ten wybór są wartość odżywcza, trwałość i jakość sensoryczna produktów.


Forum Mleczarskie Handel 6/2017 (85)
Joanna Górska
Seniorzy: Nabiał dla osoby starszej
Dodano: 2018-02-02

Z roku na rok rośnie liczba osób, które wpisują się w grupę seniorów, czyli osób w wieku powyżej 65 lat. Postęp cywilizacyjny przyniósł rewolucyjną poprawę jakości życia ludzi na świecie oraz wydłużył czas jego trwania.


Forum Mleczarskie Biznes 3/2017 (29)
inż. Oliwia Sokołowska
Analizy laboratoryjne i obróbka mleka na skalę przemysłową
Dodano: 2018-01-27

Przemysł mleczarski nie istnieje bez dobrej jakości surowca. Nie budzi zatem zdziwienia konieczność analiz mikrobiologicznych, cytologicznych lub biochemicznych mleka surowego.


Forum Mleczarskie Biznes 3/2017 (29)
Joanna Górska
Opakowania: Opakowanie – idealny sprzedawca
Dodano: 2018-01-27

Od wielu lat mówi się, że opakowanie odgrywa kluczową rolę w procesie decyzyjnym konsumenta. O sukcesie rynkowym decyduje przecież sprzedaż.


Forum Mleczarskie Biznes 3/2017 (29)
dr inż. Katarzyna Godlewska
Dobra praktyka w pakowaniu mleka i produktów mlecznych: Pakowanie a higiena
Dodano: 2018-01-19

W poprzednich numerach Forum Mleczarskiego Biznes zostały omówione zagadnienia związane z higieną produkcji i pozyskiwania mleka oraz higieną przetwarzania. Kolejnym etapem w produkcji jest pakowanie wyrobów, celem zapewnienia i utrzymania bezpieczeństwa produktu oraz jego dedykowanej jakości.


Forum Mleczarskie Biznes 3/2017 (29)
dr inż. Monika Roman
Transport surowca: Optymalizacja tras i przejazdów
Dodano: 2018-01-19

Optymalizacja to metoda wyznaczania najlepszego, czyli optymalnego rozwiązania problemu z punktu widzenia określonego kryterium. W przypadku optymalizacji tras i przejazdów często jest to kryterium minimalizacji kosztu transportu.


Forum Mleczarskie Biznes 3/2017 (29)
dr inż. Katarzyna Godlewska
GFSI – standardy akceptowalne i porównywalne –opis standardów europejskich
Dodano: 2018-01-12

Standard GLOBALG.A.P zakłada zrównoważony rozwój środowiska oraz zapewnienie bezpieczeństwa żywności. Poprzez ustalenie standardów dla bezpiecznego i zrównoważonego rolnictwa na całym świecie.


Forum Mleczarskie Handel 5/2017 (84)
dr inż. Dorota Zaręba, dr hab. Małgorzata Ziarno
Jogurty: Poznajemy dobry jogurt
Dodano: 2018-01-12

Zgodnie z Codex Alimentarius jogurt jest zaliczany do grupy mleka fermentowanego, która obejmuje produkty mleczne otrzymywane w wyniku fermentacji mleka, z modyfikacjami składu lub bez, poprzez działanie odpowiedniej mikroflory powodującej obniżenie wartości pH z koagulacją białek lub bez.


Forum Mleczarskie Handel 5/2017 (84)
Joanna Górska
Sery parzone: Sery znane i nieznane
Dodano: 2018-01-05

Sery z masy parzonej produkowane są od wielu lat i mają swoich zagorzałych wielbicieli. Najbardziej znanym serem z masy parzonej jest słynny na całym świecie włoski ser mozzarella. Do kategorii serów parzonych zaliczyć także należy bułgarski ser o nazwie kaszkawał oraz polskie sery tatrzańskie.


Forum Mleczarskie Biznes 3/2017 (29)
dr inż. Dorota Zaręba, dr hab. Małgorzata Ziarno
Wyzwania technologa
Dodano: 2017-12-21

Podstawowym wyzwaniem technologa jest stworzyć bezpieczny i atrakcyjny produkt zgodny z oczekiwaniem konsumenta. Tym samym każdy technolog powinien śledzić zmiany w stylu życia, przekonaniach i oczekiwaniach potencjalnego konsumenta.


Forum Mleczarskie Handel 5/2017 (84)
Urszula Chojnacka
Stoisko nabiałowe: Nabiałowe stoiska z klimatem nowoczesności
Dodano: 2017-12-21

Produkty nabiałowe to w pewnym sensie sprzedażowy samograj. Jednak nawet kategoria, której wielu przedstawicieli może pochwalić się najdłuższymi wśród artykułów spożywczych tradycjami wytwarzania i sprzedaży potrzebuje wsparcia w dobie silnej walki konkurencyjnej o uwagę konsumenta.


Forum Mleczarskie Biznes 3/2017 (29)
dr hab. Małgorzata Ziarno, dr inż. Dorota Zaręba
Żywność dla alergików: Na pomoc alergikom
Dodano: 2017-12-17

Alergie pokarmowe są definiowane jako zespół objawów klinicznych, narządowych i układowych, pojawiających się w organizmie człowieka w wyniku nieprawidłowej odpowiedzi układu odpornościowego na wybrane substancje lub składniki pokarmu.


Forum Mleczarskie Handel 5/2017 (84)
Joanna Górska
Produkty bezlaktozowe: Wzrost bez laktozy
Dodano: 2017-12-17

Mleko i jego przetwory stanowią istotną grupę produktową w żywieniu człowieka. Są źródłem m.in. białka, wapnia i witamin. Mleko jest surowcem do wyrobu szerokiej gamy produktów nabiałowych oraz stanowi ważny półprodukt używany w wielu gałęziach przemysłu spożywczego.


Forum Mleczarskie Biznes 3/2017 (29)
inż. Oliwia Sokołowska
Produkcja twarogów: Automatyzacja produkcji sera twarogowego
Dodano: 2017-12-08

Sery białe twarogowe należą do grupy produktów nabiałowych, które cieszą się bardzo dużą popularnością wśród zróżnicowanej grupy klientów, ze względu na swoje właściwości odżywcze i stosunkowo niską kaloryczność w porównaniu z pozostałymi grupami tradycyjnie dostępnych na rynku produktów spożywczych.


Forum Mleczarskie Handel 5/2017 (84)
Urszula Chojnacka
Jogurty owocowe: Owocowa nuta
Dodano: 2017-12-08

Dla jednych to forma śniadania, dla innych przekąska między posiłkami, dla następnych – rodzaj deseru, a dla jeszcze dla kolejnych – napój. Jogurty owocowe są produktem wielofunkcyjnym i w zależności od formy podania oraz preferencji konsumentów mogą pełnić wiele ról.


Forum Mleczarskie Handel 5/2017 (84)
Joanna Górska
Produkty dla rodzin wieloosobowych: Dla dużych rodzin
Dodano: 2017-12-02

Oferta rynkowa dla dużych rodzin to dość nowy temat dla producentów żywności. W przeszłości, jeżeli włączano do portfolio większe opakowania, to przyświecał temu zwykle cel promocyjny lub próba zachęcenia do zakupu większej porcji, ale za niższą cenę (w przeliczeniu).


Forum Mleczarskie Biznes 3/2017 (29)
Joanna Górska
Mleczarstwo na Świecie: Turcja: Nabiał nad Bosforem
Dodano: 2017-11-25

Turcja jest jednym z niewielu krajów na świecie, które są samowystarczalne jeżeli chodzi o zaopatrzenie w żywność swoich (blisko 80 mln) obywateli. Jest też znaczącym graczem na światowym rynku rolniczym, intensywnie wspieranym przez kolejne rządy.


Forum Mleczarskie Handel 4/2017 (83)
Janusz Górski
Sery typu holenderskiego: Między wolumenem a wartością
Dodano: 2017-11-10

Sery typu holenderskiego to największa część segmentu serów podpuszczkowych pod względem sprzedaży wolumenowej oraz wartościowej. Jest to także obszar najbardziej podatny na promocje cenowe oraz trudniejszy w budowie lojalności konsumenckiej wobec marek.


Forum Mleczarskie Handel 4/2017 (83)
dr inż. Marlena Piekut
Mleko smakowe: Zdrowsza alternatywa dla słodzonych napojów
Dodano: 2017-11-04

Mleko smakowe to produkt o wielu wariantach smakowych, zawierają te same niezbędne składniki odżywcze, co mleko niesmakowe. Mleko smakowe może pomóc zaspokajać potrzeby żywieniowe, zarówno dzieci jak i dorosłych, którzy nie spożywają zalecanych dziennych porcji produktów mleczarskich.


Forum Mleczarskie Handel 4/2017 (83)
Urszula Chojnacka
Przekąski mleczne: Przekąski dla małych i dużych
Dodano: 2017-10-28

Najpierw w kraju nad Wisłą zapanowała era gotowych kupowanych śniadań spod znaku owsianki, jogurtów z płatkami i serków typu cottage. Potem przybył im nowy konkurent: twarogowe batony i mleczne kanapki, na których korzyść przemawia m.in. prostota „obsługi”.


Forum Mleczarskie Handel 4/2017 (83)
Joanna Górska
Jogurty typu greckiego: Grecki hit
Dodano: 2017-10-28

Obecnie jogurt typu greckiego jest jednym z najpopularniejszych produktów mleczarskich na świecie. Odmienny (niż w przypadku jogurtu tradycyjnego) proces produkcji, polegający na usunięciu większej ilości serwatki powoduje, że jogurt grecki ma gęstszą i bardziej kremową konsystencję.


Forum Mleczarskie Handel 4/2017 (83)
dr hab. Małgorzata Ziarno, dr inż. Dorota Zaręba
Twarogi: Poznaj dobry twaróg
Dodano: 2017-10-21

Sery są jednymi z najstarszych i najczęściej spożywanych przetworów mlecznych, zaś klasyczne twarogi są odmianą serów twarogowych, stanowiących jedną z najbardziej urozmaiconych grup produktów mleczarskich.


Forum Mleczarskie Handel 4/2017 (83)
Joanna Górska
Silne marki nabiałowe: Klucz do sukcesu
Dodano: 2017-10-21

We współczesnym świecie koncepcja budowania marki jest istotnym i wręcz kluczowym elementem rozwoju każdego biznesu. Marka jest koncepcją, którą klienci kojarzą z oferowanymi przez firmę produktami lub usługami.


Forum Mleczarskie Handel 4/2017 (83)
Joanna Górska
Produkty wysokobiałkowe: Czas na proteiny
Dodano: 2017-10-13

Produkty wysokobiałkowe wpisują się w trend tzw. żywności funkcjonalnej, która dedykowana jest osobom o podwyższonym zapotrzebowaniu na białko. Jak wyraźnie widać z rysujących się trendów – obecnie obserwujemy intensywny wzrost zainteresowania żywnością wysokobiałkową.


Forum Mleczarskie Biznes 2/2017 (28)
Joanna Górska
Opakowania: Opakowania w mleczarstwie
Dodano: 2017-10-07

Jak już wielokrotnie pisaliśmy, obecnie opakowania stanowią jeden z podstawowych elementów marketingowych wydatnie sprzyjających sukcesowi danego konceptu produktowego.


Forum Mleczarskie Biznes 2/2017 (28)
dr hab. Małgorzata Ziarno, prof. SGGW, SGGW w Warszawie dr. inż. Dorota Zaręba, ZSSG w Warszawie
Dodatki do żywności: Dodatki do śmietan i produktów śmietanopodobnych
Dodano: 2017-09-29

Kodeks żywnościowy (Codex Standard for Cream and Prepared Creams, Codex Stan 288-1976 z 2010 r.) definiuje śmietanę jako produkt mleczny otrzymany w wyniku fermentacji śmietanki, śmietanki regenerowanej lub rekombinowanej, odpowiednimi mikroorganizmami, co powoduje obniżenie pH z lub bez efektu koagulacji.


copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2018
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25