Branża Mleczarska 100 Firm

Raporty (wszystkich: 953, strona 1 z 32)

Szukaj:

© grupa mlekovita

Forum Mleczarskie Handel 5/2021 (107)
dr inż. Dorota Zaręba, dr hab. Małgorzata Ziarno
Fitness i Sport: Produkty wysokobiałkowe dla sportowców
Dodano: 2021-10-23

Zwiększone zapotrzebowanie na białko jest bardzo ważne dla osób uprawiających sport rekreacyjnie lub zawodowo. Istotę problemu stanowi ilościowe zapotrzebowanie na białko oraz źródło jego pochodzenia.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 4/2021 (106)
Joanna Górska
Produkty „on the go”: Złap coś w dłoń
Dodano: 2021-09-19

Wszechobecny pośpiech, narzucane nowe wyzwania oraz permanentny brak czasu powodują, że coraz więcej osób poszukuje gotowych i łatwych do skonsumowania na szybko gdzieś między jedną aktywnością a drugą. Produkty „on the go” nie tylko powinny szybko zaspokajać głód, dawać chwile przyjemności, ale także powinny być smaczne i odżywcze. Produkty tego typu powinny zajmować mało miejsca, być dopasowane do ręki, łatwe do utylizacji, recyklingu, nieść w sobie pierwiastek ekologii.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 3/2021 (44)
dr hab. Małgorzata Ziarno, dr inż. Dorota Zaręba
Czysta etykieta: Czysta etykieta bez kontrowersyjnych barwników
Dodano: 2021-09-10

Badania psychologów nad wpływem dodatków do żywności na zachowanie dzieci doprowadziły do zmian w przetwarzaniu i etykietowaniu żywności w Europie. Badacze z Uniwersytetu w Southampton, przeprowadzili badania nad wpływem barwników żywności obecnych w diecie 300 dzieci w wieku od 3 do 8 lat.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 3/2021 (44)
mgr inż. Patrycja Cichońska
Zanieczyszczenia fizyczne: Wykrywanie i usuwanie zanieczyszczeń fizycznych w produkcji mleczarskiej
Dodano: 2021-09-03

Bezpieczeństwo żywności jest nieodzownym elementem jakości żywności i stanowi o jej nieszkodliwości dla zdrowia i życia człowieka. W celu zapewnienia konsumentom bezpiecznego pożywienia konieczne jest zachowanie wszelkich środków ostrożności i nadzoru nad surowcami i produktami na każdym etapie ich pozyskiwania i przetwarzania – „od pola do stołu”.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 3/2021 (44)
Oliwia Zakrzewska
Czujniki Procesowe: Czujniki procesowe w zakładzie mleczarskim
Dodano: 2021-09-03

W procesach produkcyjnych występujących w przemyśle spożywczym kontrola parametrów procesowych jest tak samo istotna jak wykorzystywany sprzęt, materiał z którego wykonane są poszczególne podzespoły linii produkcyjnej (rozpatrywanej jako całość) oraz stosowana technologia czy jakość używanych surowców do produkcji żywności.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 3/2021 (44)
Oliwia Zakrzewska
Zbiorniki: Zbiorniki sterylne, buforowe i procesowe
Dodano: 2021-08-27

W przemyśle spożywczym wymagane jest zachowanie wysokich standardów higienicznych, dlatego zbiorniki procesowe powinny być odpowiednio zaprojektowane i skonstruowane. Materiał do ich budowy musi być odporny na różne właściwości przechowywanego medium.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 3/2021 (44)
mgr inż. Patrycja Cichońska
Testy mikrobiologiczne: Szybkie testy wykrywające zanieczyszczenia mikrobiologiczne
Dodano: 2021-08-27

Oferowanie bezpiecznych dla zdrowia i życia produktów jest w naszych czasach kwestią kluczową dla każdego producenta żywności. W przemyśle mleczarskim, ze względu na charakterystykę produktów, wyjątkowo ważne jest zapewnienie bezpieczeństwa mikrobiologicznego.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 3/2021 (44)
dr hab. Małgorzata Ziarno, dr inż. Dorota Zaręba
Kultury do napojów fermentowanych: Startery w napojach mleczarskich
Dodano: 2021-08-20

Mleczne napoje fermentowane są otrzymywane z mleka poddanego procesowi fermentacji, zwykle po uprzedniej obróbce termicznej (np. pasteryzacji). Do fermentacji wykorzystywane są specyficzne mikroorganizmy w postaci kultur starterowych (tzw. starterów).


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 3/2021 (44)
Oliwia Zakrzewska
Pakowanie: Pakowanie na linii
Dodano: 2021-08-13

W przemyśle mleczarskim kwestie związane z procesem pakowania produktów spożywczych w opakowania jednostkowe są równie ważne jak te związane z surowcami czy technologią produkcji.


Forum Mleczarskie Handel 4/2021 (106)
dr inż. Marlena Piekut
Mascarpone: Mascarpone – włoski smak ceniony na świecie
Dodano: 2021-08-13

Włochy są znane z wielu rzeczy, takich jak architektura, sztuka, muzyka, literatura i oczywiście ser. Włoski ser to produkt kultury antycznej. Włosi wyrabiają na różne sposoby sery z mleka krowiego, bawolego, owczego i koziego.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 3/2021 (44)
dr inż. Katarzyna Godlewska
Bezpieczeństwo żywności: monitorowanie prac w dziale utrzymania ruchu
Dodano: 2021-08-06

Wymaganiem prawnym jest zabezpieczenie żywności przed zanieczyszczeniami. Podobne wymagania znajdują się w standardach i normach dotyczących jakości i bezpieczeństwa żywności. Źródłami zanieczyszczeń mogą być otoczenie produkcyjne oraz maszyny i urządzenia będące linią produkcyjną lub sąsiadujące z nią.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 4/2021 (106)
Joanna Górska
Kefiry: Czas na kefir
Dodano: 2021-08-06

Kefir przeżywa renesans. Przez szefów kuchni wykorzystywany jest nie tylko jako orzeźwiający napój mleczny do dań tradycyjnych, ale także jako składnik wielu ciekawych potraw, napojów i deserów. Kefiry znajdują się w ofercie większości firm mleczarskich.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 4/2021 (106)
dr inż. Marlena Piekut
Desery mleczne: Chwila na relaks – desery mleczne
Dodano: 2021-08-02

Desery mleczne to produkty lubiane ze względu na słodki smak, a ludzie rodzą się z wrodzoną skłonnością właśnie do słodkiego smaku. Desery mleczne obfitują zwłaszcza w cukry proste i są to przede wszystkim tzw. „cukry dodane”, czyli dodawane podczas procesu wytwarzania żywności.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 3/2021 (44)
mgr inż. Patrycja Cichońska
Bakteriocyny w przemyśle mleczarskim: Wykorzystanie bakteriocyn w przemyśle mleczarskim
Dodano: 2021-07-30

Obecnie na rynku produktów spożywczych obserwujemy coraz większą popularność żywności jak najbardziej zbliżonej do naturalnej, minimalnie przetworzonej, o świeżym wyglądzie oraz smaku, a jednocześnie wysokim poziomie bezpieczeństwa.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 4/2021 (106)
dr hab. Małgorzata Ziarno, prof. SGGW, SGGW Warszawadr inż. Dorota Zaręba ZSG Warszawa
Maślanka: Maślanka -znaczenie zdrowotne
Dodano: 2021-07-30

Maślanka jest jednym z najważniejszych produktów ubocznych przemysłu mleczarskiego, do niedawna niedocenianym, a coraz częściej zauważanym ze względu na unikatowe właściwości i zastosowania. Jest produktem ubocznym otrzymywanym podczas wytwarzania masła.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 3/2021 (44)
dr hab. Małgorzata Ziarno, inż. Dorota Zaręba
Monakolina K: Monakolina K – zastosowanie w mleczarstwie
Dodano: 2021-07-23

W poszukiwaniu naturalnych źródeł składników żywności o właściwościach barwiących lub żywności barwiącej coraz częściej przeszukujemy zasoby kuchni tradycyjnych, zarówno lokalnych jak i egzotycznych. W Chinach od wieków do barwienia żywności, a także wzmocnienia jej smaku, stosuje się fermentowany czerwony ryż.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 4/2021 (106)
dr hab. Małgorzata Ziarno, dr inż. Dorota Zaręba
Mleko krowie a roślinne substytuty: Mleko a substytuty – co lepsze?
Dodano: 2021-07-23

Od ponad 8000 lat mleko krowie jest istotnym elementem diety człowieka. Zawiera wiele niezbędnych składników pokarmowych, w tym wapń, białko i witaminy (A, B2 i B12).


© volvo

Forum Mleczarskie Handel 4/2021 (106)
mgr inż. Patrycja Cichońska
Łańcuch chłodniczy: Łańcuch chłodniczy cz. 1: napoje
Dodano: 2021-07-19

Specyfika produktów wytwarzanych z mleka sprawia, że określamy je jako nietrwałe. W tej grupie znajdują się mleczne produkty fermentowane, do których zaliczyć możemy m.in. jogurty, kefiry, mleko acidofilne czy kumys.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 3/2021 (105)
dr inż. Marlena Piekut, Politechnika Warszawska
Napoje fermentowane: Smak tradycyjnych napojów
Dodano: 2021-06-07

Panujący trend powrotu do produktów regionalnych/lokalnych, do dawnych smaków i wartości zdrowotnych stanowi korzystną przesłankę dla takich produktów jak zsiadłe mleko, chłodniki i mleko acidofilne. Wymienione produkty fermentowane należą do segmentu wyrobów sezonowych i największą popularnością cieszą się w okresie letnim.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 3/2021 (105)
dr hab. Małgorzata Ziarno, dr inż. Dorota Zaręba
Cukier: Zredukować cukier w produktach mleczarskich
Dodano: 2021-06-07

Cukier zwiększa odczuwalną przyjemność z pożywienia, a jego usunięcie może negatywnie wpływać na konsumpcję i sprzedaż produktów. Stąd wynika obawa, zarówno wielu konsumentów, jak i producentów żywności, przed zmniejszeniem zawartości cukru, chyba że zostaną zmotywowani konstruktywnymi, pozytywnymi rozwiązaniami technologicznymi.


© sertop

Forum Mleczarskie Handel 3/2021 (105)
Joanna Górska
Sery topione: Nowe wejście sera
Dodano: 2021-05-31

Sery topione zmieniają się jako kategoria: zmieniają się ich opakowania, ewoluuje wizerunek. Ser topiony ma być produktem innej klasy i wciąż w dobrej cenie. Koniec ze skojarzeniem z tanim produktem. Koniec z połowicznymi rozwiązaniami mającymi na celu pobudzenie kategorii.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 3/2021 (105)
Joanna Górska
Jogurty z wartością dodaną: Jogurt z plusem w czasach pandemii
Dodano: 2021-05-31

Jogurt to jeden z najpopularniejszych produktów mleczarskich znanych i cenionych od lat. Jest źródłem wielu wartościowych składników dla naszego organizmu.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 3/2021 (105)
dr inż. Marlena Piekut
Produkty kozie: Kozia, potencjalnie funkcjonalna żywność
Dodano: 2021-05-24

Globalna populacja kóz mlecznych – zgodnie z danymi FAO – wynosi około 218 mln, a średnia produkcja mleka to około 18,7 mln ton w 2017 r. Wydajność mleczna kóz jest zróżnicowana, w zależności od obszaru i kraju.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 3/2021 (105)
dr inż. Marlena Piekut
Produkty ekologiczne nabierają rozpędu
Dodano: 2021-05-24

Mleko i produkty mleczne zaspokajają potrzeby organizmu na energię oraz substancje odżywcze, a składniki w nich zawarte pozytywnie wpływają na zdrowie konsumentów. Do niedawna podstawowym oczekiwaniem konsumentów wobec żywności było dostarczenie wystarczającej jej ilości, dziś zwraca się szczególną uwagę na jej wartości odżywcze.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 3/2021 (105)
dr hab. Małgorzata Ziarno, dr inż. Dorota Zaręba
Białko: Białko serwatkowe
Dodano: 2021-05-17

Mleko krowie zawiera przeciętnie 3,3% białka ogółem, z czego około 82% są to białka kazeiny, zaś pozostałe 18% stanowią białka serwatkowe. W skład białek serwatkowych wchodzą w około 50% ß-laktoglobuliny, w 20% α-laktoalbumina, albumina serum krwi, immunoglobuliny, laktoferyna, transferyna i wiele pomniejszych białek oraz enzymów.


© optiflow

Forum Mleczarskie Biznes 2/2021 (43)
Oliwia Zakrzewska
Homogenizatory: Niezbędne w zakładzie
Dodano: 2021-05-17

Homogenizator został wynaleziony pod koniec XIX wieku. Jego twórcą był Auguste Gaulin. W roku 1899 Gaulin opatentował swój wynalazek, a w roku 1900 przedstawił go szerokiej publiczności na Wystawie Światowej w Paryżu, gdzie prezentował nie tylko samo urządzenie ale również mleko homogenizowane.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 2/2021 (43)
Oliwia Zakrzewska
Zawory: Zawory w przemyśle
Dodano: 2021-05-10

Dobór zaworów do produkcji mleczarskiej stanowi nie lada wyzwanie dla specjalistów od projektowania zakładów i linii. W poniższym oraz lipcowym materiale przedstawiamy portfolio wybranych rozwiązań dla mleczarstwa.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 2/2021 (104)
Joanna Górska
Sery pleśniowe białe: Krąg mniej ekskluzywny
Dodano: 2021-05-10

Białe sery pleśniowe to sery podpuszczkowe miękkie z porostem aksamitnej pleśni. Są produkowane z mleka krowiego lub koziego. Są łagodniejsze w smaku i zapachu i dlatego chętniej wybierane przez początkujących konsumentów.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 2/2021 (43)
Oliwia Zakrzewska
Opakowania: Innowacyjne opakowania
Dodano: 2021-05-03

W przemysłowej produkcji żywności, w tym w przemyśle mleczarskim, oprócz zorientowania na wysoką jakość i technologię produkcji, surowców, wymagania i normy produkcji dla poszczególnych produktów, odpowiedni dobór parku maszynowego, system kontroli produkcji, zarządzanie kapitałem ludzkim, przychodzi moment, kiedy pojawia się pytanie: w co zapakować produkt?


© FM

Forum Mleczarskie Handel 2/2021 (104)
dr inż. Marlena Piekut
Tłuszcz mleczny: Masło – produkt ceniony od wieków
Dodano: 2021-05-03

Masło w historii pełniło nie tylko funkcję odżywczą. Było wykorzystywane w medycynie, jako powłoka chroniąca skórę przed zimnem lub insektami a także jako tłuszcz do lamp. W językach słowiańskich słowo „masło” pochodzi od słowa mazati – czyli to czym się smaruje, mazidło, smarowidło.


copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o. © 2008-2021
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel.: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25

Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij