100 wydanie Forum Mleczarskie Handel
Aktualności kraj Aktualności świat Komunikaty prasowe
Raporty Wywiady Galerie
więcej...
Kampanie Firmy Produkty
Podręcznik serowy ABC Nabiału Kontakt

Raporty (wszystkich: 863, strona 1 z 29)

Szukaj:

© FM

Forum Mleczarskie Handel 4/2020 (100)
Joanna Górska
Produkty wysokoproteinowe: Zdrowe białka mleka
Dodano: 2020-07-10

Wyroby proteinowe to relatywnie nowe produkty konsumenckie na rynku polskim. Szczególne zainteresowanie produktami wysokobiałkowymi wyraźnie widać wśród osób profesjonalnie uprawiających sport, które potrzebują regeneracji i odbudowy organizmu po treningu i zawodach.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 4/2020 (100)
dr inż. Dorota Zaręba, dr hab. Małgorzata Ziarno
Laktoza: Laktoza: problem – tak czy nie?
Dodano: 2020-07-10

Aktywność enzymu rozkładającego laktozę w układzie pokarmowym zmienia się w zależności od etnicznego pochodzenia konsumenta. Dominująca większość Europejczyków wykazuje aktywność enzymatyczną w kierunku rozkładu laktozy w trakcie całego życia.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 3/2020 (99)
Joanna Górska
Lody: Świat lodowych przysmaków
Dodano: 2020-06-12

Lody to jeden z ulubionych deserów wielu ludzi. Lody znane były w Chinach 5000 lat temu. Do Europy trafiły za sprawą Arabów, którzy w X wieku przekazali receptury sorbetów Sycylijczykom.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 3/2020 (99)
Joanna Górska
Produkty przekąskowe: Zdrowo przekąsić
Dodano: 2020-06-12

Przekąski to niewielkie produkty spożywcze, nadające się do szybkiej konsumpcji. Ich zadaniem w codziennym menu jest szybkie zaspokojenie głodu oraz wywołanie uczucia sytości. Niejednokrotnie drobne przekąski sprzyjają chwili oddechu i relaksu.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 3/2020 (99)
dr inż. Marlena Piekut
Sery wyróżnione w systemach jakości
Dodano: 2020-06-05

Wyróżnienie wyrobów spożywczych znakami potwierdzającymi wysoką jakość daje ochronę tradycji i promocji regionu, w którym dany wyrób jest wytwarzany oraz gwarantuje konsumentom, że żywność ma odpowiednią jakość.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 3/2020 (99)
Joanna Górska
Kefiry: Eliksir zdrowia
Dodano: 2020-06-05

Kefir wywodzi się z gór Kaukazu, Tybetu i Mongolii, gdzie 2000 lat p.n.e. ziarna kefirowe były tradycyjnie przekazywane z pokolenia na pokolenie wśród tamtejszych plemion i uważane za źródło bogactwa rodzinnego.


© łowicz (osm)

Forum Mleczarskie Handel 3/2020 (99)
dr hab. Małgorzata Ziarno, dr inż. Dorota Zaręba
Wegetarianizm i fleksitarianizm: Produkty dla wegetarian i fleksitarian
Dodano: 2020-05-29

Dynamicznie rośnie liczba konsumentów, ograniczających lub eliminujących spożycie produktów mięsnych, jak również innych produktów odzwierzęcych. Niechęć do spożywania mięsa jest konsekwencją zmieniającej się świadomości żywieniowej i ekologicznej konsumentów.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 3/2020 (99)
dr hab. Małgorzata Ziarno, dr inż. Dorota Zaręba
Białka mleka: Białko wzorcowe
Dodano: 2020-05-29

W przeciętnym składzie mleka krowiego znajduje się 3,3% białek. Najważniejszymi białkami mleka są kazeina i białka serwatkowe. Kazeina stanowi ok. 80% białek mleka, natomiast białka serwatkowe stanowią 20% białek mleka.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 1-2/2020 (39)
dr hab. Małgorzata Ziarno, dr inż. Dorota Zaręba
Napoje fermentowane: Produkcja napojów fermentowanych – najczęstsze problemy i nowe rozwiązania
Dodano: 2020-05-22

Współczesny świadomy konsument przywiązuje wagę do tego, co nabywa i spożywa, czyta etykiety i poszukuje informacji na temat wartości odżywczej produktów żywnościowych.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 1-2/2020 (39)
dr hab. Małgorzata Ziarno, dr inż. Dorota Zaręba
Dodatki: Dodatki w produkcji masła
Dodano: 2020-05-15

Masło jest postrzegane przez konsumentów jako produkt naturalny i nisko przetworzony. To dlatego nieustająco jest to jeden z najważniejszych produktów mleczarskich. W odbiorze konsumenckim masła kluczowe są te cechy jakościowe, które każdy konsument może ocenić za pomocą własnych zmysłów.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 1-2/2020 (39)
Oliwia Zakrzewska
Maszyny pakujące: Pakowanie cz. 1
Dodano: 2020-05-08

W przemyśle spożywczym bardzo istotne jest, aby proces pakowania przebiegał sprawnie, a jego realizacja była bezawaryjna. Aby było to możliwe, należy dysponować odpowiednimi maszynami, gdyż praca człowieka coraz częściej zastępowana jest robotami.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 1-2/2020 (98)
Joanna Górska
Produkty dla dzieci: Nabiał w diecie dzieci
Dodano: 2020-05-04

Mleko to jeden z najważniejszych składników w diecie dziecka począwszy od urodzenia. Najpierw jest to mleko mamy, później mleko modyfikowane, a następnie nabiał.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 1-2/2020 (39)
dr inż. Dorota Zaręba, dr hab. Małgorzata Ziarno
Escherichia coli: Zagrożenia mikrobiologiczne – Escherichia coli
Dodano: 2020-05-01

Większość bakterii z gatunku Escherichia coli (E. coli) jest nieszkodliwa, a wręcz pożyteczna dla ludzkiego czy zwierzęcego organizmu, bowiem stanowią one integralną i naturalną część mikroflory zdrowego przewodu pokarmowego ludzi oraz zwierząt i odpowiadają m.in. za rozkład spożywanych pokarmów oraz syntezę wielu istotnych składników.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 1-2/2020 (39)
Oliwia Zakrzewska
Pompy: Pompy – serce instalacji
Dodano: 2020-05-01

Przemysł mleczarski funkcjonujący bez pomp to rzecz nie do pomyślenia. Pompy są tak ważne dla przemysłu, jak serce pompujące krew jest ważne dla człowieka.


Forum Mleczarskie Handel 1-2/2020 (98)
Joanna Górska
Desery mleczne: Deserowe szaleństwo
Dodano: 2020-04-24

W każdym (nawet zatwardziałym) dorosłym tkwi coś z małego, łakomego dziecka. Tę trudną do okiełznania słabość naszego charakteru z pełną świadomością wykorzystują producenci deserów mlecznych.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 1-2/2020 (39)
dr hab. Małgorzata Ziarno, dr inż. Dorota Zaręba
Produkcja twarogów: Produkcja twarogów – nowe możliwości i stare zagrożenia
Dodano: 2020-04-24

Sery twarogowe zaliczane są do najstarszych biotechnologicznych produktów żywnościowych, ale stale udoskonalanej grupy przetworów mleczarskich. Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów tego typu produktów, różniących się parametrami i etapami procesu technologicznego, obecnością dodatków i finalną zawartością tłuszczu.


© sertop

Forum Mleczarskie Handel 1-2/2020 (98)
Oliwia Zakrzewska
Sery topione: Sery stopione
Dodano: 2020-04-17

Delikatny, smaczny, smarowny.... taki jest właśnie ser topiony, uwielbiany przez małych i dużych smakoszy. Dzieci uwielbiają tego rodzaju produkty za różnorodność smaków, a dorośli za szybkość w wyczarowywaniu pysznych kanapek na śniadanie, przekąsek w ciągu dnia czy „czegoś na ząb” na kolację.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 1-2/2020 (98)
Joanna Górska
Sery maziowe: Pachnące przysmaki koneserów
Dodano: 2020-04-17

Sery maziowe to grupa serów podpuszczkowych charakteryzujących się niezwykle specyficznym aromatem oraz oryginalną maziową strukturą. Z pewnością nie są to produkty dla wszystkich, bowiem swoimi parametrami odbiegają od klasycznych serowych smaków i zapachów.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 1-2/2020 (98)
Joanna Górska
Sery podpuszczkowe: Królewska kategoria
Dodano: 2020-04-10

Sery podpuszczkowe to jedna z największych i najlepiej rozwiniętych kategorii produktowych sektora mleczarskiego. Polskie serowarstwo staje się coraz bardziej wyspecjalizowane, a jakością wiele produktów dorównuje najlepszym serom z Zachodniej Europy.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 1-2/2020 (98)
dr inż. Marlena Piekut
Czysta etykieta: Wolne od...
Dodano: 2020-04-10

Konsumenci są coraz bardziej zainteresowani aspektami zdrowotnymi i właściwą dietą. Oczekują żywności, która jest bardziej naturalna i ekologiczna, mniej przetworzona i „wolna od” składników, które są postrzegane jako negatywnie wpływające na zdrowie.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 1-2/2020 (98)
dr inż. Dorota Zaręba, dr hab. Małgorzata Ziarno
Tłuszcz mleczny: Tłuszcz mlekowy a tłuszcz roślinny
Dodano: 2020-04-03

Tłuszcze są to związki organiczne, które pozyskiwane są z komórek i tkanek, poprzez ekstrakcję rozpuszczalnikami niepolarnymi. Tłuszcze określane są alternatywnie jako lipidy


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 4/2019 (38)
dr hab. Małgorzata Ziarno, dr inż. Dorota Zaręba
Produkty niskosodowe: Wyroby niskosodowe w produkcji mleczarskiej
Dodano: 2020-04-03

Sód w organizmie człowieka odgrywa ważną rolę fizjologiczną, a jego głównym źródłem w diecie jest sól kuchenna, czyli chlorek sodu (sól kuchenna zawiera 39% sodu, z czego wynika, że 1 łyżeczka soli zawiera ok. 2000 mg sodu).


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 4/2019 (38)
dr inż. Dorota Zaręba, dr hab. Małgorzata Ziarno
Dodatki węglowodanowe: Dodatki węglowodanowe do produktów mleczarskich
Dodano: 2020-03-27

Jeszcze do niedawna zastosowanie węglowodanów w produkcji mleczarskiej ograniczało się do wykorzystania sacharozy, najczęściej w postaci cukru buraczanego; celem zwiększenia słodkości produktu końcowego.


© daf

Forum Mleczarskie Biznes 4/2019 (38)
dr. inż. Katarzyna Godlewska
Transport – wymagania względem usługobiorców, część 2
Dodano: 2020-03-27

Producent wyrobów mlecznych rzadko kiedy odpowiada za dystrybucję i sprzedaż swoich wyrobów. Własna platforma i własny transport dają przewagę w nadzorze nad towarem, a właściwie nad warunkami przechowywania, magazynowaniu i transportu.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 6/2019 (97)
Oliwia Zakrzewska
Produkty z nakładkami: Top Cup! Zawsze na topie
Dodano: 2020-03-20

Prawdziwym szturmem weszły na rynek opakowania, które pozwoliły na całkowitą zmianę podejścia i myślenia o produktach mleczarskich z dodatkami. Pierwsze jogurty nie zawierały dodatków, a jeśli były dodawane do nich jakiekolwiek owoce to najczęściej ulegały one rozpadowi podczas przetłaczania przez pompy i wymieszaniu z masą jogurtu.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 4/2019 (38)
dr inż. Dorota Zaręba, dr hab. Małgorzata Ziarno
Wyroby lokalne: Produkty lokalne – szansa i wyzwanie dla dodatków do żywności
Dodano: 2020-03-20

Produkt lokalny (z ang. local product) jest definiowany jako wyrób produkowany z surowców lokalnie dostępnych, przy użyciu lokalnych metod wytwarzania na skalę nieprzemysłową (niemasową) i najczęściej przyjazną dla środowiska.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 6/2019 (97)
Joanna Górska
Segmentacja: Produkty szyte na miarę
Dodano: 2020-03-13

Współczesny świat pędzi. Ludzie stają przed coraz większymi wyzwaniami, mają coraz mniej czasu na wykonywanie rutynowych czynności. Szukają pomysłów jak ułatwić sobie życie i wygospodarować czas na własne przyjemności.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 6/2019 (97)
Joanna Górska
Sery kozie: Charakterne kozie specjały
Dodano: 2020-03-13

Produkty z mleka koziego z roku na rok stają się coraz bardziej popularne. Konsumenci doceniają ich wysublimowany smak, delikatną konsystencję oraz wartości odżywcze.


© FM

Forum Mleczarskie Biznes 4/2019 (38)
dr inż. Katarzyna Godlewska
Opakowania: Zanieczyszczenia opakowań
Dodano: 2020-03-06

Producent wyrobów mleczarskich swoje wyroby musi zapakować, by zapewnić ich higieniczne dotarcie (za pośrednictwem placówek handlowych lub gastronomicznych) do konsumenta.


© FM

Forum Mleczarskie Handel 6/2019 (97)
dr. Inż. Marlena Piekut
Mleczne napoje fermentowane: Na poprawę samopoczucia
Dodano: 2020-03-06

Legenda głosi, że niebieski ser został odkryty w Roquefort we Francji, gdy młody człowiek, podczas spożywania chleba i sera z mleka owczego, zobaczył w oddali piękną kobietę. Postanowił się do niej zbliżyć, zostawiając swój posiłek w stosunkowo chłodnej jaskini.


copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2020
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25

Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij