Branża Mleczarska 100 Firm

Prezentacje firm (wszystkich: 36, strona 1 z 3)

SIG: Dlaczego szybkość i elastyczność są ważniejsze niż kiedykolwiek dla branży spożywczej

Źródło: artykuł sponsorowany   Dodano: 2021-10-25 16:46:18

COVID-19 zwiększa popyt na zdrowe, zrównoważone produkty w różnych przedziałach cenowych, jednocześnie przyspieszając falę nowych przepisów. W związku z tym branża napojowa stoi przed okresem bezprecedensowych wyzwań i rosnących regulacji. Potrzebne są elastyczne systemy i technologie napełniania, które pomogą firmom z FMCG sprostać każdemu nowemu zapotrzebowaniu – szybko i łatwo, bez kompromisów w zakresie dużej wydajności produkcyjnej oraz elastyczności zastosowanych rozwiązań opakowaniowych.

Jak podnieść walory zdrowotne produktu?

Jednym z wyników badania COVID-19 jest fakt, że konsumenci są bardziej świadomi zdrowia, higieny i potrzeby wzmacniania odporności. Poszukują nowych napojów funkcjonalnych, bogatych w składniki odżywcze, o udowodnionych korzyściach zdrowotnych. W tak zmieniających się warunkach rynkowych producenci jeszcze bardziej odczuwają presję czasu i poszukują nowych rozwiązań.

czytaj więcej »

20 lat wspólnego doświadczenia na polskim rynku mleczarskim

Źródło: artykuł sponsorowany   Dodano: 2021-10-19 12:25:43

Ampack GmbH, spółka grupy Syntegon i B. Kołakowski Sp. z o.o., jej agent, świętują jubileusz pomyślnej współpracy

Relacje biznesowe, które trwają dziesiątki lat, są zbudowane na zaufaniu i otwartej komunikacji. Te zasady przyczyniły się do dużego sukcesu firmy Ampack, spółki należącej do grupy Syntegon oraz jej agenta, firmy B. Kołakowski Sp z o.o. W trakcie 20-letniej współpracy na polskim rynku sprzedano ponad 36 maszyn. Bogdan Kołakowski, założyciel Spółki B. Kołakowski, cały czas pamięta początkowe lata współpracy: „Założyłem firmę w 1990 r., a współpracę z Ampackiem rozpocząłem w 2001 r. Na początku moja firma była działalnością jednoosobową, ale w trakcie jej trwania dołączyli do niej moi dwaj synowie, Michał i Paweł, zajmujący się rosnącym gronem klientów. Obecnie utrzymujemy kontakt z 177 producentami z branży mleczarskiej na terenie całej Polski, zapewniając obecność Ampacka na jednym z największych rynków mleczarskich w Europie”.

czytaj więcej »

Czas na cheddar! Myślisz ser, mówisz Tetra Pak

Źródło: artykuł sponsorowany   Dodano: 2021-10-13 10:00:35

Cheddar jest jednym z najbardziej popularnych serów na świecie. Przy CAGR na poziomie ok. 4% rocznie to najchętniej wybierany przez konsumentów ser dojrzewający.

Dzięki swojej różnorodności i ciekawej charakterystyce cheddar wykorzystywany jest na wiele sposobów. Obecny jest w segmencie HoReCa, przy produkcji przekąsek oraz w gastronomi. Jego popularność wynika m.in. z doskonałych właściwości użytkowych, takich jak: porcjowanie, tarkowanie i krojenie, ale również z niezwykłych walorów organoleptycznych. Kontrolując odpowiednio proces technologiczny oraz parametry dojrzewania uzyskujemy produkt o różnej zawartości wody, teksturze i finalnie - smaku. Od odmian łagodnych, po bardzo dojrzałe, kruche i aromatyczne.

czytaj więcej »

Tetra Pak: Optymalizacja produkcji serka wiejskiego

Źródło: artykuł sponsorowany   Dodano: 2021-09-30 12:44:09

Serek wiejski, znany również jako cottage cheese, jest chętnie wybieranym produktem nie tylko ze względu na swoje walory smakowe, ale przede wszystkim wartości odżywcze. Wywodzący się ze Stanów Zjednoczonych zyskał ogromną popularność na całym Świecie, natomiast Polska, na przestrzeni ostatnich dwóch dekad, stała się jednym ze światowych liderów w produkcji tego świeżego serka.

Spożycie serka wiejskiego niezmiennie rośnie, ponieważ produkt ten doskonale wpisuje się w aktualne trendy konsumenckie. Ze względu na wysoką zawartość białka i wapnia oraz niską zawartością tłuszczu i węglowodanów jest odbierany jako element zdrowej diety. Ponadto pakowany jest w porcje pozwalające na wygodne spożywanie produktu zarówno w domu, jak i na zewnątrz, dzięki czemu towarzyszy różnym posiłkom o każdej porze dnia

czytaj więcej »

Shur Flexibles – MonoFlow(re) – ekologiczna alternatywa dla opakowań w branży serowarskiej

Źródło: artykuł sponsorowany   Dodano: 2021-09-08 12:34:13

Firma Schur Flexibles przygotowała innowacyjne rozwiązanie dla opakowań typu flowpack. Są one przeznaczone do pakowania różnego typu serów. Opakowania są wykonane z laminatów mono – czyli tylko z folii polipropylenowej lub polietylenowej.

Nowe rozwiązania spełniają najbardziej rygorystyczne normy dotyczące recyklingu i z powodzeniem można nimi zastąpić dotychczasowe wielomateriałowe opakowania od dawna funkcjonujące na rynku. Nowa linia laminatów nadających się do recyklingu nosi nazwę MonoFlow(re).

czytaj więcej »

© sealed air

Sealed Air: Folie termoformowalne zdatne do recyklingu – kolejny krok Sealed Air w kierunku gospodarki obiegowej

Źródło: artykuł sponsorowany   Dodano: 2021-08-30 11:40:31

Sealed Air regularnie wprowadza na rynek nowe opakowania do żywności, które nadają się do recyklingu i pomagają producentom żywności ograniczać ich ślad środowiskowy.

Po foliach górnych typu skin i workach termokurczliwych teraz pora na folie termoformowalne.

Folie górne i dolne TM-Ply marki CRYOVAC® należącej do Sealed Air wytwarzane są z polietylenu, który nadaje się do mechanicznego recyklingu. Folie zostały dokładnie przetestowane zgodnie z protokołami Association of Plastics Recyclers (APR) and Plastics Recyclers Europe (PRE) i uzyskały klasyfikację RIC4.

Maciej Gierszewski, Business Development Manager z Sealed Air wyjaśnia: nowa formuła folii TM-Ply nie wpłynęła na ich parametry i efektywność działania. Folie pozostały mocne i odporne na rozdarcia, są bardzo elastyczne i podatne na formowanie oraz dają mocny, niezawodny zgrzew. Te właściwości oraz zdolność do recyklingu sprawiają, że folie TM-Ply przyczyniają się do zmniejszania marnowania żywności i wpisują się w cykl gospodarki o zamkniętym obiegu.

czytaj więcej »

© sealed air

Sealed Air: Jak opakowania wspierają handel artykułami spożywczymi przez internet?

Źródło: artykuł sponsorowany   Dodano: 2021-08-09 08:43:10

Z badań przeprowadzonych przez Kantar Retail dla Sealed Air wynika, że 76% kupujących twierdzi, że opakowanie pozytywnie wpływa na ich postrzeganie supermarketu online, podczas gdy 70% uznaje za mało prawdopodobne, aby kupiło ponownie od tej samej firmy po złych doświadczeniach z wysyłką. Czynniki te mogą zyskać większy wpływ, ponieważ rynek e-commerce produktów żywnościowych nadal rośnie i staje się bardziej konkurencyjny.

Maciej Gierszewski, Business Development Manager w Sealed Air przygląda się kluczowej roli, jaką odgrywa strategia dotycząca opakowań żywności w handlu online.

 

Moment prawdy, czyli unboxing

We współpracy z branżą spożywczą – producentami i sprzedawcami – Sealed Air wyodrębnił 4 kluczowe wskaźniki, które sprawiają, że moment otwarcia dostarczonego towaru daje zadowolonego i lojalnego klienta. Są to: wygląd i świeżość produktu, data przydatności do spożycia, łatwość otwierania i przechowywania, widoczna dbałość o środowisko czyli brak nadmiernego opakowania

czytaj więcej »

MonoFlowre – ekologiczna alternatywa dla opakowań w branży serowarskiej

Źródło: artykuł sponsorowany   Dodano: 2021-07-01 06:00:00

Firma Schur Flexibles przygotowała innowacyjne rozwiązanie dla opakowań typu flowpack. Są one przeznaczone do pakowania różnego typu serów. Opakowania są wykonane z laminatów mono – czyli tylko z folii polipropylenowej lub polietylenowej.

Nowe rozwiązania spełniają najbardziej rygorystyczne normy dotyczące recyklingu i z powodzeniem można nimi zastąpić dotychczasowe wielomateriałowe opakowania od dawna funkcjonujące na rynku. Nowa linia laminatów nadających się do recyklingu nosi nazwę MonoFlowre.

czytaj więcej »

SIG ogłasza wprowadzenie zakrętek przytwierdzonych do opakowań kartonowych na trzy lata przed spełnieniem wymogów prawnych UE

Źródło: artykuł sponsorowany   Dodano: 2021-05-17 11:27:40

Firma SIG, globalny dostawca systemów i rozwiązań dla aseptycznych opakowań kartonowych ogłasza, że w drugiej połowie 2021 r. w Europie zostaną wprowadzone zakrętki przytwierdzone do opakowań kartonowych do napojów, co znacznie wyprzedza termin wyznaczony przez przepisy UE na lipiec 2024 r.

Przeprojektowane nakrętki nie zmniejszają wygody i są kompatybilne z istniejącymi maszynami do napełniania i aplikatorami zamknięć.

czytaj więcej »

Real Logistics: Eksport mleka do Chin - najlepiej koleją!

Źródło: Artykuł sponsorowany   Dodano: 2021-05-06 00:00:00

Transport kolejowy do Chin tzw. Nowym Jedwabnym Szlakiem rozwija się niezwykle szybko. Pandemia COVID-19 tylko przyspieszyła ten proces. Jakie są zalety frachtu kolejowego, mówi Paweł Moskała, Prezes firmy Real Logistics specjalizującej się w przewozach mleka do Chin tą drogą.

czytaj więcej »

MonoFlowre – ekologiczna alternatywa dla opakowań w branży serowarskiej

Źródło: artykuł sponsorowany   Dodano: 2021-05-01 06:00:00

Firma Schur Flexibles przygotowała innowacyjne rozwiązanie dla opakowań typu flowpack. Są one przeznaczone do pakowania różnego typu serów. Opakowania są wykonane z laminatów mono – czyli tylko z folii polipropylenowej lub polietylenowej.

Nowe rozwiązania spełniają najbardziej rygorystyczne normy dotyczące recyklingu i z powodzeniem można nimi zastąpić dotychczasowe wielomateriałowe opakowania od dawna funkcjonujące na rynku. Nowa linia laminatów nadających się do recyklingu nosi nazwę MonoFlowre.

czytaj więcej »

© duon

Duon: Branża mleczarska coraz częściej stawia na kogenerację. Jakie korzyści niesie to rozwiązanie?

Źródło: Artykuł sponsorowany   Dodano: 2021-04-29 00:06:00

Przedsiębiorcy dla swoich firm poszukują rozwiązań bezpiecznych, korzystnych finansowo oraz przyjaznych dla środowiska. Jednym z nich jest kogeneracja zasilana LNG, która w branży mleczarskiej zyskuje popularność. Jakie są jej główne zalety?

Wdrożenie w zakładzie usprawnień, które zminimalizują koszty, przy jednoczesnym zredukowaniu negatywnego wpływu na środowisko, to cel wielu firm. Również tych z branży mleczarskiej. Jednym ze sposobów, by to osiągnąć, jest wytwarzanie energii elektrycznej i ciepła w jednym procesie, podczas spalania na przykład gazu z sieci, skroplonego gazu lub biogazu w układzie kogeneracyjnym (ang. CHP – Combined Heat and Power).

Wprowadzając kogenerację, przedsiębiorca może zdecydować się na różnego rodzaju technologie. W branży mleczarskiej najczęściej wybierany jest silnik spalinowy. Może być on zasilany skroplonym gazem ziemnym (inaczej LNG) lub gazem z sieci. Paliwo do kogeneracji dostarcza DUON.

czytaj więcej »

MonoFlowre – ekologiczna alternatywa dla opakowań w branży serowarskiej

Źródło: artykuł sponsorowany   Dodano: 2021-04-01 06:00:00

Firma Schur Flexibles przygotowała innowacyjne rozwiązanie dla opakowań typu flowpack. Są one przeznaczone do pakowania różnego typu serów. Opakowania są wykonane z laminatów mono – czyli tylko z folii polipropylenowej lub polietylenowej.

Nowe rozwiązania spełniają najbardziej rygorystyczne normy dotyczące recyklingu i z powodzeniem można nimi zastąpić dotychczasowe wielomateriałowe opakowania od dawna funkcjonujące na rynku. Nowa linia laminatów nadających się do recyklingu nosi nazwę MonoFlowre.

czytaj więcej »

© sig

SIG – elastyczność w produkcji napojów i żywności w aseptycznych opakowaniach kartonowych ponad wszystko

Źródło: artykuł sponsorowany   Dodano: 2020-12-08 12:00:00

Firma SIG, będąca jednym ze światowych liderów wśród dostawców systemów do aseptycznego rozlewu płynnej żywności i napojów oraz opakowań kartonowych (od 80 do 2000 ml), posiada pełen wachlarz rozwiązań pozwalających szybciej i efektywniej produkować wyroby nabiałowe np. takie jak mleko i śmietany lub ich roślinne alternatywy.

 

Elastyczność ponad wszystko

SIG oferuje maszyny nalewające umożliwiające dostosowanie wydajności linii produkcyjnych do chwilowych potrzeb klienta, w zależności od linii: np. od 3000 do 24 000 sztuk opakowań na godzinę. Co więcej, standardem jest możliwość produkcji kilku pojemności jak i nierzadko kilku kształtów na jednym urządzeniu. Dzięki temu producenci posiadają możliwość zróżnicowania linii produktowych w zależności od kategorii, ich pozycjonowania rynkowego czy też kanału dystrybucji.

czytaj więcej »

© fresh logistics

Fresh Logistics Polska inwestuje w nowe magazyny

Źródło: artykuł sponsorowany   Dodano: 2020-12-04 15:00:00

Realizując strategię ciągłego doskonalenia, firma Fresh Logistics Polska zainwestowała w nowoczesne hale magazynowe o łącznej powierzchni 16 tys. m2, w Wojanowie oraz Nowej Wsi Wrocławskiej. Po zakończeniu inwestycji spółka dysponuje łącznie powierzchnią magazynową ponad 55 tys. m2, przeznaczoną do składowania produktów spożywczych wymagających temperatury kontrolowanej.

Centrum dystrybucyjne w Wojanowie, zlokalizowane na północy Polski to 2858 m2 powierzchni przeładunkowej oraz aż 7448 m2 magazynu wysokiego składowania, który pomieści 12 840 palet. Magazyn podzielony został na cztery komory, z różnymi zakresami temperatur, co daje możliwość magazynowania towarów wymagających różnych warunków termicznych, od 0°C do +15°C, oraz realizacji usług dodatkowych m.in. takich jak co-packing czy etykietowanie.

W celu zminimalizowania zagrożenie dla środowiska firma zainwestowała w wysokosprawny i nisko energetyczny system chłodzenia oparty o znikome ilości amoniaku i glikolu. Ponadto, z instalacji chłodu odzyskiwana jest energia cieplna na potrzeby procesu rozmrażania chłodnic wentylatorowych. Instalacja posiada pełen monitoring pracy i stanu urządzeń za pomocą systemów IT, gwarantując tym samym właściwą temperaturę, a co najważniejsze bezpieczeństwo składowanych produktów spożywczych.

czytaj więcej »

copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o. © 2008-2021
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel.: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25

Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij