Branża Mleczarska 100 Firm

Prezentacje firm (wszystkich: 29, strona 1 z 2)

MonoFlowre – ekologiczna alternatywa dla opakowań w branży serowarskiej

Źródło: artykuł sponsorowany   Dodano: 2021-07-01 06:00:00

Firma Schur Flexibles przygotowała innowacyjne rozwiązanie dla opakowań typu flowpack. Są one przeznaczone do pakowania różnego typu serów. Opakowania są wykonane z laminatów mono – czyli tylko z folii polipropylenowej lub polietylenowej.

Nowe rozwiązania spełniają najbardziej rygorystyczne normy dotyczące recyklingu i z powodzeniem można nimi zastąpić dotychczasowe wielomateriałowe opakowania od dawna funkcjonujące na rynku. Nowa linia laminatów nadających się do recyklingu nosi nazwę MonoFlowre.

czytaj więcej »

SIG ogłasza wprowadzenie zakrętek przytwierdzonych do opakowań kartonowych na trzy lata przed spełnieniem wymogów prawnych UE

Źródło: artykuł sponsorowany   Dodano: 2021-05-17 11:27:40

Firma SIG, globalny dostawca systemów i rozwiązań dla aseptycznych opakowań kartonowych ogłasza, że w drugiej połowie 2021 r. w Europie zostaną wprowadzone zakrętki przytwierdzone do opakowań kartonowych do napojów, co znacznie wyprzedza termin wyznaczony przez przepisy UE na lipiec 2024 r.

Przeprojektowane nakrętki nie zmniejszają wygody i są kompatybilne z istniejącymi maszynami do napełniania i aplikatorami zamknięć.

czytaj więcej »

Real Logistics: Eksport mleka do Chin - najlepiej koleją!

Źródło: Artykuł sponsorowany   Dodano: 2021-05-06 00:00:00

Transport kolejowy do Chin tzw. Nowym Jedwabnym Szlakiem rozwija się niezwykle szybko. Pandemia COVID-19 tylko przyspieszyła ten proces. Jakie są zalety frachtu kolejowego, mówi Paweł Moskała, Prezes firmy Real Logistics specjalizującej się w przewozach mleka do Chin tą drogą.

czytaj więcej »

MonoFlowre – ekologiczna alternatywa dla opakowań w branży serowarskiej

Źródło: artykuł sponsorowany   Dodano: 2021-05-01 06:00:00

Firma Schur Flexibles przygotowała innowacyjne rozwiązanie dla opakowań typu flowpack. Są one przeznaczone do pakowania różnego typu serów. Opakowania są wykonane z laminatów mono – czyli tylko z folii polipropylenowej lub polietylenowej.

Nowe rozwiązania spełniają najbardziej rygorystyczne normy dotyczące recyklingu i z powodzeniem można nimi zastąpić dotychczasowe wielomateriałowe opakowania od dawna funkcjonujące na rynku. Nowa linia laminatów nadających się do recyklingu nosi nazwę MonoFlowre.

czytaj więcej »

© duon

Duon: Branża mleczarska coraz częściej stawia na kogenerację. Jakie korzyści niesie to rozwiązanie?

Źródło: Artykuł sponsorowany   Dodano: 2021-04-29 00:06:00

Przedsiębiorcy dla swoich firm poszukują rozwiązań bezpiecznych, korzystnych finansowo oraz przyjaznych dla środowiska. Jednym z nich jest kogeneracja zasilana LNG, która w branży mleczarskiej zyskuje popularność. Jakie są jej główne zalety?

Wdrożenie w zakładzie usprawnień, które zminimalizują koszty, przy jednoczesnym zredukowaniu negatywnego wpływu na środowisko, to cel wielu firm. Również tych z branży mleczarskiej. Jednym ze sposobów, by to osiągnąć, jest wytwarzanie energii elektrycznej i ciepła w jednym procesie, podczas spalania na przykład gazu z sieci, skroplonego gazu lub biogazu w układzie kogeneracyjnym (ang. CHP – Combined Heat and Power).

Wprowadzając kogenerację, przedsiębiorca może zdecydować się na różnego rodzaju technologie. W branży mleczarskiej najczęściej wybierany jest silnik spalinowy. Może być on zasilany skroplonym gazem ziemnym (inaczej LNG) lub gazem z sieci. Paliwo do kogeneracji dostarcza DUON.

czytaj więcej »

MonoFlowre – ekologiczna alternatywa dla opakowań w branży serowarskiej

Źródło: artykuł sponsorowany   Dodano: 2021-04-01 06:00:00

Firma Schur Flexibles przygotowała innowacyjne rozwiązanie dla opakowań typu flowpack. Są one przeznaczone do pakowania różnego typu serów. Opakowania są wykonane z laminatów mono – czyli tylko z folii polipropylenowej lub polietylenowej.

Nowe rozwiązania spełniają najbardziej rygorystyczne normy dotyczące recyklingu i z powodzeniem można nimi zastąpić dotychczasowe wielomateriałowe opakowania od dawna funkcjonujące na rynku. Nowa linia laminatów nadających się do recyklingu nosi nazwę MonoFlowre.

czytaj więcej »

© sig

SIG – elastyczność w produkcji napojów i żywności w aseptycznych opakowaniach kartonowych ponad wszystko

Źródło: artykuł sponsorowany   Dodano: 2020-12-08 12:00:00

Firma SIG, będąca jednym ze światowych liderów wśród dostawców systemów do aseptycznego rozlewu płynnej żywności i napojów oraz opakowań kartonowych (od 80 do 2000 ml), posiada pełen wachlarz rozwiązań pozwalających szybciej i efektywniej produkować wyroby nabiałowe np. takie jak mleko i śmietany lub ich roślinne alternatywy.

 

Elastyczność ponad wszystko

SIG oferuje maszyny nalewające umożliwiające dostosowanie wydajności linii produkcyjnych do chwilowych potrzeb klienta, w zależności od linii: np. od 3000 do 24 000 sztuk opakowań na godzinę. Co więcej, standardem jest możliwość produkcji kilku pojemności jak i nierzadko kilku kształtów na jednym urządzeniu. Dzięki temu producenci posiadają możliwość zróżnicowania linii produktowych w zależności od kategorii, ich pozycjonowania rynkowego czy też kanału dystrybucji.

czytaj więcej »

© fresh logistics

Fresh Logistics Polska inwestuje w nowe magazyny

Źródło: artykuł sponsorowany   Dodano: 2020-12-04 15:00:00

Realizując strategię ciągłego doskonalenia, firma Fresh Logistics Polska zainwestowała w nowoczesne hale magazynowe o łącznej powierzchni 16 tys. m2, w Wojanowie oraz Nowej Wsi Wrocławskiej. Po zakończeniu inwestycji spółka dysponuje łącznie powierzchnią magazynową ponad 55 tys. m2, przeznaczoną do składowania produktów spożywczych wymagających temperatury kontrolowanej.

Centrum dystrybucyjne w Wojanowie, zlokalizowane na północy Polski to 2858 m2 powierzchni przeładunkowej oraz aż 7448 m2 magazynu wysokiego składowania, który pomieści 12 840 palet. Magazyn podzielony został na cztery komory, z różnymi zakresami temperatur, co daje możliwość magazynowania towarów wymagających różnych warunków termicznych, od 0°C do +15°C, oraz realizacji usług dodatkowych m.in. takich jak co-packing czy etykietowanie.

W celu zminimalizowania zagrożenie dla środowiska firma zainwestowała w wysokosprawny i nisko energetyczny system chłodzenia oparty o znikome ilości amoniaku i glikolu. Ponadto, z instalacji chłodu odzyskiwana jest energia cieplna na potrzeby procesu rozmrażania chłodnic wentylatorowych. Instalacja posiada pełen monitoring pracy i stanu urządzeń za pomocą systemów IT, gwarantując tym samym właściwą temperaturę, a co najważniejsze bezpieczeństwo składowanych produktów spożywczych.

czytaj więcej »

Torpol Laureatem XXIII edycji Programu „Przedsiębiorstwa Fair Play” i zdobywcą Nagrody Specjalnej za Działalność Proekologiczną 2020

Źródło: artykuł sponsorowany   Dodano: 2020-11-30 05:00:00

Jest nam niezmiernie przyjemnie podzielić się informacją, że po raz kolejny Torpol został Laureatem Programu „Przedsiębiorstwa Fair Play” i otrzymał Certyfikat Jakości Biznesu 2020. Pragniemy podkreślić, że na to wyróżnienie pracujemy cały rok budując relację z pracownikami, kontrahentami i społecznością lokalną, co też czynimy z dużą świadomością. Te właśnie obszary corocznie podlegają badaniu audytora podczas wizyty weryfikującej przedsiębiorstwo. Jesteśmy zdania, że najwyższą wartością tego prestiżowego programu jest możliwość znalezienia się w gronie firm dla których rzetelność biznesowa i zasady etyki są najważniejsze. Kiedyś Richard Branson, założyciel konglomeratu około 400 firm powiedział, cyt. „Jeśli zadbasz o swoich pracowników, oni zatroszczą się o Twoich klientów”. I tak właśnie jest w naszej firmie. Wychodzimy z założenia, że klient dokonując zakupów najpierw przekonuje się do osoby z którą rozmawia, później do firmy, a następnie do produktu. Pracujemy stale się ucząc, próbując, niekiedy zaliczając wpadki, ale nie byłoby żarówki, gdyby nie upór Edisona. Nie ograniczamy własnych możliwości nawet, gdy sami początkowo nie mamy przekonania, uważamy, że jesteśmy ludźmi, którzy mogą zmieniać branżę w której funkcjonują, poprzez odrzucenie własnych blokad, uprzedzeń i podejmowanie wysiłków, by tworzyć nowe produkty przeznaczone dla wymagającej branży spożywczej.

czytaj więcej »

© stara mleczarnia

Stara Mleczarnia SA rozwija swoją ofertę

Źródło: artykuł sponsorowany   Dodano: 2020-11-23 09:39:00

Historia Starej Mleczarni SA związana jest z historią zakładu mleczarskiego w Zielinie. Firma, która powstała w 2017 roku, kontynuuje tradycje serowarskie sięgające roku 1928. Zieliński zakład słynie z wytwarzania regionalnych serów dojrzewających, które obecnie, dzięki partnerskiej współpracy z jedną z sieci handlowych, są dostępne w całej Polsce. Od 2020 historię Starej Mleczarni współtworzy również zakład w Bobolicach (woj. zachodniopomorskie), który swoje przetwory mleczarskie produkuje od 1897 roku.

Trochę historii: na przełomie lat 1897-1898, kiedy na Pomorzu Zachodnim powstawały pierwsze związki spółdzielni mleczarskich, mleczarnia w Bobolicach przerabiała około 3 tysięcy litrów mleka na dobę. Po jej modernizacji w 1929 roku przerób powiększono do 15 tysięcy litrów. Powojenna historia mleczarni rozpoczęła się w 1948 roku, po przejęciu budynku od władz wojskowych. Od 1950 roku do dziś w Bobolicach wytwarzane są wysokiej jakości produkty mleczarskie.

czytaj więcej »

Sealed Air: Pakowanie próżniowe serów na maszynie bez komory próżniowej

Źródło: artykuł sponsorowany   Dodano: 2020-10-27 00:01:00

Producenci serów wolą używać systemów z miękką próżnią do pakowania serów, ale zwykle wiąże się to z ograniczeniami wydajności i szybkości pakowania. Dlatego Sealed Air opracował i opatentował nowatorski, bezobsługowy system do pakowania serów CRYOVAC® SVS45 gdzie próżnia uzyskiwana jest dzięki różnicy ciśnień bez konieczności stosowania komory próżniowej. Głównym celem tego przedsięwzięcia była chęć zoptymalizowania procesu pakowania oraz zachowania jakości sera w zakładach mleczarskich.

czytaj więcej »

Marcor: Profilaktyka w zakresie utrzymania powierzchni urządzeń bez osadów i produktów korozji (cz. 2)

Źródło: artykuł sponsorowany   Dodano: 2020-09-25 00:00:00

Z uwagi na proces zatężania składników rozpuszczonych w wodzie, spowodowany częściowym odparowaniem wody, również woda cyrkulująca w obiegu wymaga odpowiedniego kondycjonowania. Bardzo często użytkownik zobligowany jest do zachowania określonych parametrów jakościowych wody obiegowej przez wytyczne producenta urządzeń, co często związane jest z dotrzymaniem warunków gwarancji. Bez zastosowania odpowiednich rozwiązań w zakresie kondycjonowania wody, utrzymanie wymaganych jej parametrów jest praktycznie niemożliwe.

czytaj więcej »

Sealed Air: Pakowanie żywności to temat do ponownego przemyślenia

Źródło: artykuł sponsorowany   Dodano: 2020-09-01 02:00:00

Zrównoważony rozwój nadal jest priorytetem dla kupujących. Raport PwC z lipca 2020 r. pokazuje, że 43% konsumentów na świecie oczekuje, że przedsiębiorstwa będą odpowiedzialne za swój wpływ na środowisko. Ostatnio te oczekiwania znacząco wzrosły, co ma związek ze zmianą zwyczajów zakupowych i konsumpcyjnych. Konsumenci przystosowują się do kupowania przez internet i więcej uwagi poświęcają temu jak pakowana, transportowana i zabezpieczana jest żywność, która trafia na ich stoły.

czytaj więcej »

FlexiClose (re) – ekologiczne rozwiązania na rynku opakowań dla przemysłu mleczarskiego

Źródło: artykuł sponsorowany   Dodano: 2020-09-01 01:00:00

Schur Flexibles Poland stawia na nowoczesne rozwiązania i wprowadza nową folię. FlexiClose (re) to innowacyjna koncepcja pakowania, która zapewnia optymalną ochronę produktu, jest przyjazna w użytkowaniu, może być wielokrotnie otwierana i zamykana, a także podlega pełnemu recyklingowi.

Folie FlexiClose (re) stanowią optymalne rozwiązanie dla przemysłu spożywczego – w szczególności do pakowania różnego typu serów. – Jako wiodący dostawca elastycznych rozwiązań opakowaniowych ponosimy odpowiedzialność za środowisko, dlatego nasze produkty i procesy są tak przyjaznymi dla środowiska, jak to tylko możliwe. Inwestujemy w rozwój nowych rozwiązań opakowaniowych, które zapewniają maksymalną ochronę produktu i niezmiennie wysoką funkcjonalność, a jednocześnie minimalizują negatywny wpływ na środowisko – mówi Marek Pawlak, Prezes Schur Flexibles Poland.

czytaj więcej »

Marcor: Profilaktyka w zakresie utrzymania powierzchni urządzeń bez osadów i produktów korozji

Źródło: artykuł sponsorowany   Dodano: 2020-08-31 00:00:00

Poważnymi problemami pojawiającymi się w trakcie eksploatacji układów chłodzenia, w których rolę czynnika chłodzącego spełnia woda, jest występowanie osadów kamienia wodnego jako izolatora wymiany ciepła, korozyjnego niszczenia elementów konstrukcyjnych instalacji, a także skażenia mikrobiologicznego. Wszystkie wymienione procesy mają swoje źródło w nieodpowiednim przygotowaniu wody jako czynnika chłodniczego.

czytaj więcej »

copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o. © 2008-2021
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel.: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25

Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij