Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Komumikaty prasowe: kraj - przetwórcy (strona 1 z 14)

Poniższe informacje prasowe pochodzą od producentów, dostawców usług i handlu. Portal forummleczarskie.pl nie dokonuje w nich ingerencji poza możliwymi skrótami dla tekstu tudzież ograniczeniami wyznaczanymi przez ilość zdjęć

Spomlek (SM): Bursztyn Szefa i Szafir Szefa – nowe produkty dla HoReCa

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2018-10-12 08:39:25

Premiera nowych serów odbyła się 9 października 2018 r. podczas Kongresu Szefów Kuchni w Warszawie w EXPO XXI. Te wyjątkowe produkty mają, mają szansę podbić serca szefów kuchni i ich gości. Ich walory będzie można poznać wyłącznie w dobrych, polskich restauracjach.
Polskie sery klasy premium zostały wyprodukowane z myślą o szefach kuchni i prowadzonych przez nich restauracjach. Sery długodojrzewające pod marką Skarby Serowara spotkały się z ogromnym uznaniem konsumentów indywidualnych oraz branży gastronomicznej.

czytaj więcej »

© tetra pak

5000 euro od Tetra Pak dla absolwentki Wydziału Nauki o Żywności UWM w Olsztynie

Źródło: Tetra Pak   Dodano: 2018-10-10 09:35:39

Firma Tetra Pak uhonorowała najlepszą absolwentkę Wydziału Nauki o Żywności. Nagrodę przyznano podczas uroczystej inauguracji nowego roku akademickiego, połączonej z wręczeniem dyplomów ukończenia studiów wyższych absolwentom rocznika 2017/2018.

Tetra Pak od ponad 20 lat nagradza wysiłki najzdolniejszych absolwentów, którzy osiągają świetne wyniki w nauce oraz angażują się w działalność akademickich kół naukowych. Nagroda ma na celu wsparcie polskiego przemysłu spożywczego. Laureatką tegorocznego wyróżnienia została Justyna Tarapata, absolwentka studiów I stopnia na kierunku inżynieria chemiczna i procesowa oraz studiów II stopnia w obszarze technologii żywności i żywienia człowieka.

czytaj więcej »

Sertop z limitowaną ofertą nowego produktu

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2018-10-10 08:01:25

We wrześniu br. firma Sertop wprowadziła na rynek limitowaną wersję sera smażonego. Kilka lat temu taka oferta obejmowała kolorowy pieprz oraz koperek. Tym razem zdecydowano się na dodatek ziaren czarnuszki, zwanej inaczej czarnym kminkiem lub „złotem faraona”. Decyzję o limitowanej wersji sera smażonego podjęto pod wpływem oczekiwań konsumentów, którzy zwłaszcza w regionalnych produktach poszukują dodatków o prozdrowotnych właściwościach. Niewątpliwie duży wpływ ma tu także zmiana nawyków żywnościowych konsumentów oraz chęć kupowania „ciekawych produktów”.

czytaj więcej »

© hochland polska
© hochland polska

Hochland Półmaraton – bieg inny niż wszystkie

Źródło: Hochland Polska   Dodano: 2018-10-09 09:10:17

W niedzielę, 30 września, miał miejsce 6. Hochland Półmaraton Doliną Samy, w którym wzięło udział kilkuset uczestników.
Trasy biegów i marszu Nordic Walking prowadziły pięknymi kaźmierskimi lasami i przez tamę w Radzynach, niemal 80% procent tras przebiegała dróżkami leśnymi. Każdy uczestnik znalazł w pakiecie startowym koszulkę techniczną, a na mecie otrzymał medal oraz specjał, którego nie znajdzie się chyba na żadnym innym biegu – szare kluchy z kapustą. Była też możliwość spróbowania smakołyków przygotowanych przez firmę Hochland Polska, głównego partnera wydarzenia. W ramach Strefy Barbeque Hochland znalazły się grillowane sery typu feta, serowa ciepła zupa orientalna curry, pyry z gzikiem z wykorzystaniem serków mini, makaron z serem, szpinakiem i suszonymi pomidorami oraz deserki z Almette.

czytaj więcej »

Frąckowiak (ZPSiH): Nowy ser smażony półtłusty w bloku ok. 2 kg

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2018-10-05 08:04:20

Nowe bloki sera smażonego półtłustego Frąckowiak z Granowa dają możliwość krojenia na dowolne kawałeczki na wagę, a nowoczesny sposób pakowania w postaci zgrzewanej folii umożliwił wydłużenie terminu przydatności do spożycia. Każdy blok sera smażonego Frąckowiak zawiera blister etykiet samoprzylepnych, które po pokrojeniu bloku umożliwiają naklejenie na zapakowane w folię kawałki o różnej wadze. Nowa, miękka konsystencja sera smażonego nie rozpływa się po ukrojeniu i na pewno przypadnie do gustu koneserom tego tradycyjnego przysmaku.

czytaj więcej »

Zwycięzcy Rankingu Spółdzielni Mleczarskich 2018

Źródło: Polska Izba Mleka   Dodano: 2018-10-02 10:57:00

W tym roku miała miejsce już dwunasta edycja Rankingu Spółdzielni Mleczarskich, w którym wzięły udział spółdzielnie mleczarskie oraz przedsiębiorstwa prywatne zajmujące się skupem i przetwórstwem mleka. Zostały one poddane analizie na kilku płaszczyznach, m.in. finansów, eksportu i innowacyjnych form promocji. W tym roku po raz kolejny Kapituła oceniła zastosowanie innowacyjnych działań promocyjnych.

czytaj więcej »

© mlekpol (sm)/v5

Nagrody dla Mlekpolu podczas Święta Sera w Olsztynie

Źródło: Mlekpol (SM)/V5   Dodano: 2018-10-02 09:08:03

Dwie nagrody dla produktów Mlekpolu odebrał Dyrektor Zakładu Produkcji Mleczarskiej w Mrągowie Marcin Piwowarczyk, podczas jednej z największych imprez poświęconych serom w Polsce. Nagrodę „Hit serowy” specjalne festiwalowe jury przyznało mleczarni Mlekpol (SM) za Zestaw Serów Plasterkowych Gouda, a drugą wartościową nagrodę – tytuł Twarogowego Króla za twarogi marki Mazurski Smak, przyznali sami konsumenci.

czytaj więcej »

© mlekpol (sm)/v5

300 przedstawicieli branży mleczarskiej na Mlekpol Forum 2018

Źródło: Mlekpol (SM)/V5   Dodano: 2018-09-25 09:46:17

Ponad 300 gości z całego świata przybyło do Jachranki na zaproszenie największego przetwórcy mleka w Polsce. Mlekpol Forum 2018 było okazją do wymiany doświadczeń branżowych i eksperckich oraz ekspozycji najsilniejszych polskich marek mleczarskich.
– Jesteśmy liderem skupu mleka w Polsce. W ubiegłym roku odebraliśmy od naszych dostawców 1770 milionów litrów mleka, a w tym roku przekroczymy 1800 milionów litrów. Czujemy się współodpowiedzialni za polski rynek mleka, stąd narodził się pomysł organizacji Mlekpol Forum. Wydarzenie było platformą wymiany doświadczeń, pogłębienia wiedzy na temat trendów przemysłu mleczarskiego oraz możliwością wysłuchania wybitnych ekspertów naszej branży, takich jak profesor Andrzej Babuchowski, Prezes Instytutu Innowacji Przemysłu Mleczarskiego – tak Mlekpol Forum podsumował Edmund Borawski, Prezes mleczarni Mlekpol (SM) w Grajewie.

czytaj więcej »

© wieluń (sdm)

Srebrny Good Cheese 2018 dla spółdzielni Wieluń (SDM)

Źródło: Wieluń (SDM)   Dodano: 2018-09-25 09:24:34

Twarożek kanapkowo-sernikowy Mój Ulubiony zajął II miejsce podczas tegorocznej edycji Kulinarnego Konkursu Sera Good Cheese w kategorii Ser do wypieku.
Jury konkursowe, które stanowili kucharze rekomendowani przez Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni, doceniło śmietankowy i aksamitny smak twarożku oraz jego gęstą i jednolitą konsystencję, jako idealną bazę do wypieków.
Uroczyste ogłoszenie wyników i wręczenie medali odbyło się 11 września 2018 r., podczas Polskiego Kongresu Serowarskiego w Łochowie.

czytaj więcej »

Jana (ŚSM): Twaróg sernikowy bez laktozy

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2018-09-24 09:41:38

Twaróg sernikowy bez laktozy to najnowsza propozycja na rynek detaliczny, hurtowy, jak i dla odbiorców HoReCa. Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom konsumentów mleczarnia Jana (ŚSM), jako pierwsza, wprowadza na rynek twaróg sernikowy nowej generacji. Produkt pozbawiony jest laktozy, a z uwagi na metodę wytwarzania (ultrafiltrację), zawiera wszystkie białka mleka, oprócz kazeiny również białka serwatkowe. Twaróg nie wymaga mielenia, co ułatwia zarówno w warunkach domowych, jak i cukierniach, wykonanie masy do wypieku sernika lub innych ciast z wykorzystaniem twarogu.

czytaj więcej »

© spomlek (sm)

Spomlek (SM) na Festiwalu Serów i Twarogów

Źródło: Spomlek (SM)   Dodano: 2018-09-18 10:17:11

Mleczarnia Spomlek bez wątpienia może zaliczyć tegoroczny wrzesień do bardzo owocnych pod względem otrzymanych nagród. Podczas Festiwalu Serów i Twarogów Polskiego Mleczarstwa w Olsztynie nagrody zdobyły aż cztery produkty mleczarni: Radamer, Radamer Wędzony, Szafir oraz Bursztyn, który otrzymał również złoty medal w konkursie Good Cheese 2018.
Podczas ogólnopolskiego święta sera w Olsztynie w kategorii „Hit Serowy” nagrodę zdobyły sery Radamer oraz Radamer Wędzony marki Serenada. Z kolei nagrodą konsumentów – Serowy Król zostały wyróżnione sery długodojrzewające Bursztyn i Szafir, produkowane przez Spomlek (SM) pod marką Skarby Serowara.

czytaj więcej »

Lazur (SZPGR): Lazur Skalmierzycki w plastrach – unikat wśród serów

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2018-09-10 08:08:14

Wytwarzany jest według oryginalnej receptury łączącej technologie produkcji serów pleśniowych Lazur i serów żółtych. Ma zrównoważony smak słodkiej śmietanki, orzechów włoskich i błękitnej pleśni oraz sprężysty, jasnożółty miąższ. Sprawdza się jako przekąska, składnik kanapek oraz dań na gorąco – łatwo się rozpuszcza i idealnie ciągnie. Więcej informacji na stronie www.lazur.pl.

czytaj więcej »

Spółdzielnia Radomsko (OSM) wprowadziła nowość – Hej! Twaróg półtłusty wędzony dymem z drewna bukowo-olchowego

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2018-09-07 08:11:17

W odróżnieniu od zwykłego twarogu ten ma bardziej zdecydowany smak. Produkt wykonany jest z pasteryzowanego mleka krowiego, przy udziale kultur bakterii kwasu mlekowego. Twaróg pachnie dymem i wyróżnia się oryginalnym smakiem. Jego konsystencja jest jednorodna, gęsta i krucha, a smak łagodny.

Hej! Twaróg półtłusty wędzony nadaje się zarówno do konsumpcji sauté, jak i w formie kanapkowego dodatku. Opinia konsumentów, którzy skosztowali produktu po raz pierwszy brzmiała: „Smakuje tak, jakbyśmy kupili go na targu w Zakopanem”.

czytaj więcej »

© mlekovita

Dariusz Sapiński Honorowym Obywatelem Gminy Iława

Źródło: Grupa Mlekovita   Dodano: 2018-09-06 12:31:54

Dariusz Sapiński, Prezes Zarządu Grupy Mlekovita, otrzymał zaszczytny tytuł Honorowego Obywatela Gminy Iława. Okolicznościową statuetkę odebrał 31 sierpnia 2018 roku podczas uroczystej sesji Rady Gminy Iława.
Tytuł Honorowego Obywatela to największe wyróżnienie i forma uznania wobec osób, które w swych działaniach w sposób znaczący wpłynęły na rozwój gminy. Jest uroczystym i podniosłym świadectwem wyjątkowego uznania przedstawicieli lokalnej społeczności dla osób o wspaniałych sukcesach i autorytecie.

czytaj więcej »

Eksel 2: Zmiana szaty graficznej i sposobu pakowania serów smażonych

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2018-09-05 08:06:00

Firma Eksel 2 zmieniła nieco szatę graficzną i sposób pakowania produkowanych przez nią naturalnych serów smażonych.
Zmiany są na tyle niewielkie, że z pewnością klienci bez trudu odnajdą swoje ulubione wyroby na półce. Ponadto, zgodnie z oczekiwaniami (istotne i zgodne z trendami „czystej etykiety” informacje na etykiecie) zmiany szaty graficznej i sposobu pakowania przyczyniły się do jeszcze większego zainteresowania się klientów tradycyjnymi i regionalnymi wyrobami.

Nowe opakowania pozwoliły wydłużyć termin przydatności do spożycia i bezdyskusyjnie wpłynęły na wzrost jakości wyrobów.

czytaj więcej »

copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2018
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25