1. Komunikaty

Kulinaria: Žemaitijos pienas: Sałatka z warzyw i twardego sera Dziugas

Źródło: Žemaitijos pienas
Autor: Monika Czaplicka
© žemaitijos pienas

Przygotowanie:Wszystkie warzywa pokroić w kostkę, a następnie gotować w osolonej wodzie po ok. 5 minut.Przełożyć do naczynia z zimną wodą i kostkami lodu, by zatrzymać proces gotowania. W ten sposób warzywa pozostaną na zewnątrz miękkie, jednak w środku będą nieco chrupiące i zachowają swój kształt.Ostudzone warzywa osuszyć ręcznikiem kuchennym i przełożyć na talerz. Wymieszać z oliwą, olejami i posiekanymi orzechami. Doprawić solą i pieprzem. Podawać posypane serem Džiugas.

Składniki na 2 porcje:- 2 średnie marchewki- 2 łodygi selera naciowego- 1 brokuł- 1 duża papryka czerwona- 100 g fasoli szparagowej- po 1 łyżce oliwy, oleju z orzecha włoskiego i lnianego- 40 g posiekanych orzechów włoskich- 50 g sera Džiugas- sól, pieprz

Ostatnie wiadomości o firmie