1. Komunikaty

Kulinaria: Tak smakuje Dolce Vita - Klopsiki wołowe w sosie pomidorowym z serem Asiago

Źródło: Tak smakuje Dolce Vita
Autor: Monika Czaplicka
© tak smakuje dolce vita

Do dużej miski włóż wołowinę, roztrzepane jaja, chleb i całość dokładnie wymieszaj. Dopraw lekko solą i uformuj klopsiki. Cebulę, marchew i selera pokrój na drobne kawałki i duś w dużym garnku przez 10-15 minut. Dodaj pomidory i całość gotuj przez ok. 25 minut na małym ogniu. Pod koniec gotowania dopraw do smaku solą i szczyptą cukru. Klopsiki obsmaż krótko na oliwie i przełóż do sosu. Całość gotuj przez ok. 20 minut. Przed podaniem posyp serem Asiago. Klopsiki można serwować z makaronem lub chlebem na zakwasie.

Porcje: 4
Czas przygotowania: 30 min
Czas gotowania: 60 min
Stopień trudności: trudny
Składniki:
- 400 g mielonej wołowiny
- 75 g świeżo startego sera Asiago
- 2 jaja
- 50 g białego pieczywa (wcześniej namoczonego w mleku)
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 3 łodygi selera naciowego
- 500 g pomidorów z puszki
- oliwa
- sól morska, cukier