1. Komunikaty

Ostrołęka stawia na produkty prozdrowotne.

Źródło: Ostrołęka (SML)
Autor: Monika Czaplicka

Ostatni kwartał 2009 roku obfitował w nagrody dla Spółdzielni Mleczarskiej „Ostrołęka”. Jej produkty Masło Omega 3+6 oraz serek brzoskwiniowy Milandia zdobyły najpierw Złoty Medal MPT Polagra Food, we wrześniu, 2009 r. A potem, w listopadzie br. spółdzielnia została obsypana nagrodami podczas Targów Mleczarskich Mleko-Ekspo 2009 w Warszawie. W tej prestiżowej imprezie wzięło udział 60 wystawców, głównie producentów artykułów mleczarskich.

SM Ostrołęka otrzymała nagrody:
* Super Produkt Mleczarski 2009 - najlepszy w kategorii \"Nowość\" - za ser pro-zdrowotny z kwasami Omega 3+6
* Nagrodę Specjalną Stowarzyszenia Agro-Biznes Klub, za serie produktów MiIandia ( w tym mleko ESL)
* Statuetkę Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich Związek Rewizyjny za Najwyższą Jakość - za masło Pinokio - super nowość oraz masło Omega 3+6
* Statuetkę Krajowego Związku Sp-ni Mleczarskich Związek Rewizyjny za Najwyższą Jakość - za Śmietanę i śmietankę Milandia
* Puchar Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Warto dodać, że chociaż SM Ostrołęka od lat znajduje się wśród największych producentów i eksporterów odtłuszczonego mleka w proszku, postawiła jednak na, zaawansowane technologie - nowo wybudowany zakład uzdatniania i przetwórstwa mleka jest jednym z najnowocześniejszych na świecie i posiada wszelkie certyfikaty bezpieczeństwa i zdrowotne. Spółdzielnia jest pierwszym polskim producentem mleka i śmietany w technologii ESL. Prezes Spółdzielni, Tadeusz Nadrowski podkreśla, że postawił na produkty prozdrowotne, ponieważ są one segmentem rozwijającym się, jak pokazują trendy światowe. Prezes podąża w tym kierunku i jak widać słusznie. Jeszcze rok temu Spółdzielnię \"Ostrołęka\" chciał przejąć większy gracz na mleczarskim rynku - Mlekovita. Dzisiaj wspomniany deszcz nagród mówi sam za siebie.
Sztandarowymi i unikalnymi na polskim rynku produktami są:
* mleko ESL (Extended Shelf Life), czyli mleko, z którego bakterie chorobotwórcze usuwane są przez mikrofiltry
* masło i ser z kwasami Omega 3 i 6.