100 wydanie Forum Mleczarskie Handel
Aktualności kraj Aktualności świat Komunikaty prasowe
Raporty Wywiady Galerie
więcej...
Kampanie Firmy Produkty
Podręcznik serowy ABC Nabiału Kontakt

Komunikaty prasowe

Rusza program edukacyjny wspierany przez Carrefour

Źródło: Carrefour   Dodano: 2014-03-26 09:35:51

Zdrowe = smaczne, pomysłowe i z regionu! Ruszył program edukacyjny o zdrowym żywieniu kierowany do uczniów małopolskich szkół. Uczniowie z Krakowa i regionu będą mieli za zadanie przeprowadzenie własnych inicjatyw zmieniających ich codzienne nawyki żywieniowe. Najlepsze projekty otrzymają dofinansowanie w kwocie 2 500 PLN każdy.Program „Zdrowe jedzenie w mojej szkole i na moim stole”, realizowany jest ze środków międzynarodowej Fundacji Carrefour w kwocie 50 000 euro, jako wspólne przedsięwzięcie Carrefour Polska i Fundacji Partnerstwo dla Środowiska z Krakowa. Jego celem jest edukacja uczniów małopolskich szkół w obszarze zdrowego żywienia i świadomego korzystania z bogactwa produktów regionalnych. W projekcie weźmie udział ponad 1 000 uczniów z 53 szkół podstawowych i gimnazjów z całej Małopolski.

Uczniowie, których szkoły wezmą udział w projekcie, zgłębią tajniki zdrowego żywienia, a także dowiedzą się, dlaczego warto wybierać lokalne i sezonowe produkty i na co zwracać uwagę tworząc swój codzienny jadłospis. Będą mieli także okazję przekonać się, w jaki sposób produkowana jest żywność i jak zapobiegać marnotrawstwu pożywienia.– Chcemy propagować zdrowsze żywienie i zdrowszy styl życia w szkołach poprzez angażowanie młodzieży w świadome współdecydowanie o żywności i żywieniu w swojej szkole. Zakazy i nakazy w tej materii są mało skuteczne – tłumaczy Rafał Serafin, Prezes Fundacji Partnerstwo dla Środowiska. Współpracując ze szkołami od lat, wiemy, że jest mnóstwo kreatywnych inicjatyw uczniowskich w Polsce na rzecz ochrony środowiska. Poprzez program „Zdrowe Jedzenie w Mojej Szkole” chcemy wyzwolić i ukierunkować kreatywność, inicjatywę i przedsiębiorczość młodzieży na rozwiązywanie problemów z żywnością w szkołach - dodaje.Realizacja programu rozpocznie się od warsztatów dla uczniów ze wszystkich partycypujących szkół, które odbędą się w dniach 26-27 marca w Krakowie. W każdej szkole powstaje eko-zespół czyli grupa młodzieży współpracująca z nauczycielem – koordynatorem, która ma za zadanie określenie, czym jest zdrowa żywność, w jaki sposób się odżywać, aby utrzymać organizm w dobrej formie. Uczestniczący w warsztatach będą także mieli okazję zdiagnozować, jak obecnie wygląda ich odżywianie w szkołach, aby na tej podstawie zaplanować działania, które poprawią sytuację.Na potrzeby projektu został przygotowany poradnik dla uczniów oraz nauczycieli, nad której zawartością merytoryczną czuwali eksperci Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, Małopolskiej Izby Rolniczej, Fundacji Partnerstwo dla Środowiska i Carrefour Polska. Wraz ze startem programu, rusza dedykowana strona internetowa – www.zdrowejedzenie.ekoszkola.plW ramach programu uczniowie otrzymają zadanie przeprowadzenia inicjatyw, które będą miały na celu poprawę funkcjonowania szkolnych stołówek, przyszkolnych ogródków oraz sklepików szkolnych i w korzystny sposób wpłyną na zmianę zwyczajów żywieniowych uczniów w szkołach. W realizacji działań uczniów będą wspierać także lokalni animatorzy oraz Fundacja Partnerstwo dla Środowiska. W projekt zaangażowani będą także dyrektorzy i pracownicy krakowskich hipermarketów Carrefour.Uczniowie odwiedzą też małopolskich rolników i producentów produktów spożywczych w ramach wizyt studyjnych. Jednym z celów programu jest zachęcenie do korzystania z bogactwa regionalnych produktów i smaków oraz promocja lokalnych produktów i przedsiębiorczości.15 najciekawszych projektów uczniowskich otrzyma dofinansowanie zagwarantowane przez międzynarodową Fundację Carrefour w wysokości 2 500 PLN każda. W czasie programu przeprowadzony zostanie także konkurs dla nauczycieli, a najbardziej zaangażowani otrzymają nagrody pieniężne: 5 nagród po 2 000 PLN. W czerwcu kapituła złożona z ekspertów ds. żywienia, przedstawicieli Carrefour Polska i Fundacji Partnerstwo dla Środowiska wybierze zwycięzców programu.– „Zdrowe jedzenie w mojej szkole i na moim stole”, to projekt będący realizacją polityki społecznego zaangażowania firmy Carrefour, która od wielu lat działa na rzecz promocji zdrowego trybu życia – mówi Robert Noceń, członek zarządu, Dyrektor ds. Hipermarketów Carrefour Polska. Carrefour wspiera wartościowe projekty i inicjatywy ukierunkowane na edukację z zakresie żywienia i dożywiania oraz chce promować lokalne produkty i producentów. Carrefour to partner dla lokalnej społeczności w wielu wymiarach, jako firma odpowiedzialna społecznie chcemy nie tylko wspierać potrzebujących, ale także angażować się w zmianę nawyków żywieniowych wśród uczniów i wpływać na rozwój lokalnej gospodarki – dodaje Robert Noceń.Edukacyjna rola projektu „Zdrowe jedzenie w mojej szkole i na moim stole” ma istotne znaczenie w świetle badań przeprowadzonych przez Raport Instytutu Żywności i Żywienia (2013). Z badań wynika, że co czwarty uczeń w Polsce ma nadwagę lub jest otyły, a najchętniej kupowane w szkolnych sklepikach są słodycze (26% uczniów) oraz słodkie napoje (20% uczniów sięga po nie). Te dane wskazują na istotna potrzebę zmian w nawykach żywieniowych już u najmłodszych.Uświadamianie na temat sposobów zdrowego żywienia stanowi jeden filar programu. Drugim z nich jest edukacja najmłodszych w obszarze świadomego korzystania z bogactwa produktów regionalnych, a także promowanie rolników oraz lokalnych producentów żywności. Współpraca z coraz większym gronem producentów regionalnych stanowi istotny aspekt w działalności Carrefour. Daje ona szansę na rozwój małym i średnim przedsiębiorcom, zapewniając duży rynek zbytu, a tym samym przyczynia się do wspierania rozwoju gospodarczego w Polsce. Fundacja Partnerstwo dla Środowisko także aktywnie wspiera lokalnych dostawców – m.in. w ramach inicjatywy Produkt Lokalny z Małopolski – organizuje system wsparcia dla rolników i małych wytwórców w celu zwiększenia dostępności lokalnej żywności wysokiej jakości.Więcej informacji na temat projektu znajduje się na stronie : www.zdrowejedzenie.ekoszkola.plGrupa Carrefour Carrefour jest pionierem i liderem wielkiej dystrybucji, który od ponad 50 lat wyznacza standardy na światowych rynkach handlu. Od wielu lat Carrefour jest numerem 1 wielkiej dystrybucji w Europie i jednym z największych detalistów na świecie.O Carrefour PolskaCarrefour Polska swój pierwszy hipermarket otworzył w 1997 roku w Łodzi. Obecnie, pod szyldem Carrefour w Polsce działa ponad 600 sklepów w różnych formatach, są to: hiper- i supermarkety oraz sklepy franczyzowe: mini-market i convenience. Carrefour jest także właścicielem i zarządcą centrów handlowych, skupionych w dużych i średnich miastach. Ofertę handlową naszych sklepów uzupełniają stacje paliw. Dążąc do podniesienia jakości życia klientów i konsumentów, Carrefour Polska realizuje strategię odpowiedzialnego biznesu, która zakłada harmonijny rozwój, w trzech dziedzinach równocześnie: na rzecz gospodarki, społeczeństwa i środowiska.


Ostatnie wiadomości o firmie:
(2019-09-18) Carrefour: Dwukrotny wzrost sprzedaży produktów bio impulsem do rozwoju kategorii
(2019-05-13) Carrefour z e-sklepem w Krakowie
(2019-03-22) Carrefour i Google będą blisko współpracować również w Polsce

archiwum komunikatów »
copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2020
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25

Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij