1. Komunikaty

W Dniu Dziecka odkryj przed maluchem tajemnicę kuchni!

Źródło: Mońki (MSM)
Autor: Janusz Górski
© mońki (msm)

Lada moment Dzień Dziecka i z pewnością już zastanawiają się Państwo, jak sprawić, aby Wasza pociecha poczuła się z tej okazji wyjątkowo. Jeżeli na co dzień są Państwo zabiegani, mają dość kupowania kolejnych zabawek, a słodycze nie robią już na dziecku wrażenia, zadbajcie o wspólne spędzenie czasu. Bez pośpiechu i zobowiązań zaaranżuj kącik kulinarny. Razem przygotujcie zdrowe przekąski, którym nie oprą się nawet uparte niejadki.
Wspólne spędzenie czasu to najlepszy prezent, jaki można dać dziecku. Aby było jeszcze przyjemniej, odkryjmy przed maluchem tajemnicę kuchni i spraw, żeby był zaangażowany. Niech efektem waszych rozwijających, kulinarnych zabaw będzie coś wyjątkowego na miarę ciastek z niespodzianką.


– Świetnym pomysłem na spędzenie wspólnego czasu z dzieckiem jest domowe przygotowanie pysznych przekąsek. Kuchnia bowiem zawsze pobudza wyobraźnię i zmysły, a dodatkowe gadżety, kolorowe produkty czy naczynia, dodają uroku sprawiając, że czas jest prawdziwą przygodą – mówi Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach. – Do przekąsek, które z powodzeniem można zrobić własnoręcznie należą rogaliki, paluchy czy kotleciki drobiowe z żółtym serem. Sukces zależy jednak od dodatków, dlatego do wspólnie przygotowanych przekąsek dobierz ser dobrej jakości i wiadomego pochodzenia. Dzięki temu, przygotowane przekąski będą nie tylko łakomym kąskiem, ale będą też zdrowe. Ser żółty jest przecież dobrym źródłem minerałów i witamin, które są niezbędne w diecie dziecka. Zawiera białko i wapń, które ogrywają kluczową rolę w rozwoju małego organizmu, ponieważ poprawiają, m.in. gęstość i wytrzymałość kości oraz wpływają na prawidłowe skurcze mięśni. Ponadto ser żółty zawiera cynk oraz chrom i witaminy z grupy A, B i D, które dodają energii, stabilizują funkcje układu nerwowego i poprawiają pamięć – uzupełnia Ewa Polińska.
Aby wspólnie spędzony w kuchni czas był źródłem wielu radości i kulinarnych doznań przygotujcie Państwo chrupiące rogaliki z żółtym serem, serowe paluchy bądź kotleciki drobiowe z ryżem i żółtym serem. Przekąski smaczne, zdrowe i budzące uśmiech.
Chrupiące rogaliki z żółtym serem
Składniki:
• 3 arkusze ciasta francuskiego
• 10 łyżek startego sera Gouda MSM Mońki
• 1 jajko
Przygotowanie:
Ciasto francuskie rozmrozić i podzielić na równej wielkości trójkąty o długich bokach i krótszej podstawie. Na każdym trójkącie położyć po łyżeczce startego sera żółtego. Brzegi posmarować białkiem. Każdy trójkąt zrolować od podstawy w kierunku wierzchołka i nadać mu kształt rogalika. Ważne, aby rogaliki zwijać z początku nieco luźniej, a potem bardziej ściśle. Następnie ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku z termoobiegiem, zgodnie z zaleceniami producenta ciasta.
Wskazówka: Do rogalików można dodawać również konfitury, lub czekoladę.
Serowe paluchy
Składniki:
- 10 dkg sera żółtego Gouda MSM Mońki
- 10 dkg masła
- 10 dkg mąki
- 1-2 łyżki mleka
- jajko do posmarowania
Przygotowanie:
Wymieszaj mąkę z drobno utartym serem i posiekanym masłem, a następnie dodaj tyle mleka, żeby uzyskać \"ścisłe\" ciasto. Dobrze wyrobione ciasto odstaw na pół godziny do lodówki, po czym rozwałkuj je na grubość 0,5 cm. Placek pokrój w paski (wielkość ciasteczek dowolna), ułóż na natłuszczonej blasze. Jajko roztrzep i posmaruj nim ciasteczka, a następnie posyp utartym serem. Przygotowane paluchy wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz w 180°C na jasnobrązowy kolor.
Dobra rada: Jeżeli bardzo się Państwu spieszy, własnoręcznie wyrobione ciasto można zastąpić gotowym ciastem francuskim. W celu urozmaicenia smaku paluchów serowych, przed posypaniem utartym serem, można posmarować ciasto masłem czosnkowym lub keczupem. Paluchy najlepiej smakują gorące.
Kotlety mielone z drobiu z ryżem i żółtym serem
Składniki:
- około 0,5 kg piersi z kurczaka
- 1 szklanka ugotowanego ryżu
- 8 paluchów sera żółtego Gouda MSM Mońki
- jajko
- bułka tarta
- przyprawy do smaku: sól ziołowa, czosnek granulowany, pieprz kolorowy
Przygotowanie:
Mięso drobiowe zmielić z ugotowanym ryżem, dodać jajko, przyprawy i dokładnie wyrobić. Formować okrągłe, niewielkie placki, na środku każdego dać ser żółty w kształcie palucha. Całość zawinąć jak roladę, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na gorącym oleju, na małym ogniu, do momentu zarumienienia. Podawać ciepłe, kiedy ser jeszcze się ciągnie.
Informacje o firmie:
Moniecka Spółdzielnia Mleczarska w Mońkach należy do grona najnowocześniejszych zakładów mleczarskich w Polsce. Powstała 1 maja 1972 roku z połączenia Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Dolistowie i Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Krypnie. MSM specjalizuje się w produkcji serów dojrzewających typu holenderskiego i szwajcarskiego, masła extra i miksów tłuszczowych, oraz wyrobów proszkowanych: serwatki w proszku i okresowo odtłuszczonego mleka w proszku.
Produkcja w MSM w Mońkach odbywa się przy pomocy najnowszych technologii. Kontrola na każdym etapie wytwarzania gwarantuje, iż produkty są najwyższej jakości. Potwierdza to wdrożony i certyfikowany system Zarządzania Jakością ISO 9001:2000, a także Zakładowy Kodeks Dobrej Praktyki Produkcyjnej / Dobrej Praktyki Higienicznej GMP/GHP oraz System HACCP.