1. Komunikaty

Łowicz (OSM): Pierwszy z błonnikiem Kefir Kaukaski

Źródło: Forum Mleczarskie Handel
Autor: Monika Czaplicka

Kefir kaukaski to źródło naturalnego błonnika wytworzonego z cukrów mlecznych GOS, który wytwarzany jest z laktozy z mleka podczas pro­cesu produkcji kefiru. Dzięki enzymowi, który rozkłada laktozę na naturalny błonnik, czyli GOS – galaktooligosacharyd. Błonnik GOS pełni rolę prebiotyku, co oznacza, że sprawuje pomocną rolę w funkcjonowaniu bakterii probiotycznych w jelitach, wspomagając ich działanie prozdrowotne.

Dodatkowo zawartość cukrów w kefirze zredukowana została do poziomu 2,7% w porównaniu do kefirów dostępnych na rynku, które zawierają 4,3%-4,5% cukrów. Również poziom laktozy jest zredukowany do <1,0%.

Kefir Kauka­ski to bogactwo 11 korzystnych kultur bakterii.

Kefir z tak wytworzonym błonnikiem jest nowością na rynku produk­tów mlecznych. Ten innowacyjny produkt zamknięto w opakowaniu kartonowym w 100% opartym o surowce odnawialne.

Opakowanie oznaczone jest certyfikatem CarbonNeutral, co oznacza, że emisja związana z CO2 związana z tym opakowaniem została zreduko­wana do zera. Karton nadaje się do recyklingu, poza tym posiada perforację inteligentnego składania (w harmonijkę), dzięki czemu zajmuje mniej miejsca w pojemniku na odpady.

Opakowanie: 1 l.

Ostatnie wiadomości o firmie