1. Komunikaty

Kulinaria: Wieluń (SDM) - Sernik czekoladowo-śmietankowy z twarożku kanapkowo-sernikowego Mój Ulubiony

Źródło: Wieluń (SDM)
Autor: Monika Czaplicka
© wieluń (sdm)

Ciasto czekoladowe czy śmietankowy deser? Najlepszym rozwiązaniem będzie sernik czekoladowo-śmietankowy z twarożku kanapkowo-sernikowego Mój Ulubiony. Aby nadać mu elegancki charakter wystarczy pięknie udekorować go bitą śmietaną i posypać kakao. Połączenie klasycznych smaków i delikatna, lekko wilgotna konsystencja sprawia, że ciasto rozpływa się w ustach. Tym razem nie skończy się na jednym kawałku.

 

 

Składniki: masa serowo-czekoladowa:-800 g Twarożku kanapkowo-sernikowego Mój Ulubiony-100 g masła -200 g mlecznej czekolady -1 łyżka kakao -1 szklanka cukru (220 g) -5 dużych jajek -1 budyń śmietankowy (40 g)

masa śmietanowa:-500 ml śmietanki 30%-250 ml śmietany 18%-2/3 szklanki cukru pudru (100 g)-1 czubata łyżka żelatyny (10 g)

-kakao do oprószenia

W rondelku rozpuść w kąpieli wodnej masło i czekoladę. Jajka ubij z cukrem na puch, dodaj twarożek Mój Ulubiony i kakao. Ciągle ubijając mikserem dodaj roztopioną czekoladę i budyń w proszku. Wszystko wymieszaj. Boki tortownicy o średnicy 24 cm owiń grubo zwiniętym i zmoczonym wodą ręcznikiem papierowym, zepnij metalowym spinaczem.Masę serowo-czekoladową przełóż do tortownicy. Tortownicę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 80 minut w 160oC. Wystudź w uchylonym piekarniku. Sernik wyjmij z tortownicy i zepnij metalową obręczą. Żelatynę zalej odrobiną zimnej, przegotowanej wody. Gdy napęcznieje rozpuść w kąpieli wodnej. 350 ml śmietanki 30% ubij na sztywno. W misce wymieszaj kwaśną śmietanę z cukrem pudrem (łyżeczkę cukru odłóż) i rozpuszczoną żelatyną. Na koniec dodaj ubitą śmietankę i delikatnie wymieszaj łyżką. Masę śmietanową wylej na wystudzony sernik i odstaw na godzinę do lodówki.Pozostałą śmietankę ubij na sztywno z łyżeczką cukru pudru i udekoruj nią wierzch sernika. Oprósz kakao.

Ostatnie wiadomości o firmie