Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Komunikaty prasowe

Kulinaria: Wieluń (SDM) - Bułeczki twarogowe z twarożku kanapkowo-sernikowego

Źródło: Wieluń (SDM)   Dodano: 2018-10-08 08:08:51

© wieluń (sdm)

Nic tak nie poprawia nastroju jak pachnące, świeże twarogowe bułeczki, przygotowane na bazie twarożku kanapkowo-sernikowego Mój Ulubiony z przepisu autorki bloga Karo in the Kitchen. Możesz je zabrać do szkoły, na wycieczkę lub upiec na weekendowe śniadanie.
Smakują wyśmienicie!


Składniki na 6 lub 8 bułeczek:
• 250g twarożku Mój Ulubiony
• 250-300g mąki pszennej typ 500 lub 550 + zapas do podsypania
• 1 jajko M, z wolnego wybiegu
• 1/2 łyżeczki soli
• 1/2 łyżeczki cukru
• 1 płaska łyżeczka suszonych drożdży
• 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
• 2 łyżki mleka lub słodkiej śmietanki do posmarowania bułek
• czarnuszka do posypania

Mąkę mieszamy w misce z solą, cukrem, proszkiem do pieczenia i suszonymi drożdżami. W drugiej misce miksujemy na jednolitą masę serek razem z całym jajkiem. Do powstałej masy partiami dodajemy mąkę z dodatkami i zagniatamy ciasto na stolnicy lekko posypanej mąką. Ciasto będzie odrobinę wilgotne, ale starajcie się nie dodawać do niego więcej niż 300g mąki, żeby bułeczki zostały puszyste.

Dzielimy powstałe ciasto na 6 lub 8 części. Dłońmi posypanymi mąką formujemy równe, okrągłe bułeczki wielkości mandarynki. Układamy je z zachowaniem odstępów na papierze do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę, żeby dać szansę trochę popracować drożdżom.

Rozgrzewamy piekarnik do 190⁰C, grzanie góra-dół, bez termoobiegu. Podrośnięte bułki smarujemy mlekiem lub słodką śmietanką, posypujemy czarnuszką i wkładamy blachę na środkowy poziom piekarnika. Pieczemy bułeczki przez 30 minut – do zezłocenia. Studzimy na kratce i podajemy.
Smacznego!

archiwum komunikatów »
copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2018
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25