Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Komunikaty prasowe

Kulinaria: Zemaitijos pienas: Tarta z pomidorami i serem

Źródło: Žemaitijos pienas   Dodano: 2018-06-07 11:14:43

© žemaitijos pienas
© žemaitijos pienas

Przygotowanie:
Arkusze ciasta francuskiego delikatnie rozwałkować na posypanej mąką stolnicy. Rozłożyć na blasze do pieczenia, przykrytej papierem do pieczenia. Skropić oliwą z oliwek.
Ser Džiugas zetrzeć. Posypać nim nieco arkusze ciasta, brzegi pozostawiając puste. Wówczas rozłożyć przekrojone na pół pomidorki i pokrojone oliwki.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez ok. 20 minut albo aż ciasto nabierze złocistej barwy.
Gotową zapiekankę posypać pozostałym serem Džiugas, brzegi posmarować oliwą z oliwek. Podawać ze świeżą bazylią.


Składniki na 6 porcji:
- 400 g mrożonego ciasta francuskiego
- 500 g pomidorków koktajlowych
- 100 g czarnych oliwek
- 100 g sera DŽIUGAS®
- oliwa z oliwek
- świeża bazylia
- odrobina mąki

archiwum komunikatów »
copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2018
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25