1. Komunikaty

Kulinaria: Wieluń (SDM) - Pełnoziarnista tarta ze szparagami

Źródło: Wieluń (SDM)
Autor: Monika Czaplicka
© wieluń (sdm)

Właśnie rozpoczyna się sezon szparagowy! Spośród trzech odmian wybraliśmy te zielone, bo cenimy ich aromatyczny i wyrazisty smak. Doskonale sprawdzają się jako składnik pełnoziarnistej tarty, wypełnionej aksamitną masą, przygotowaną na bazie twarożku kanapkowo-sernikowego Mój Ulubiony. Uniwersalny charakter potrawy sprawia, że może być serwowana na śniadanie, obiad, lunch lub kolację. Doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Stanowi także apetyczną i efektowną przekąskę podczas wiosennych przyjęć na świeżym powietrzu.

Składniki: ciasto:- 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej- 100 g zimnego masła- 1 jajko- 1 żółtko- 2 łyżki zimnej wody (opcjonalnie)- 1/2 łyżeczki solimasa:- 200 g Twarożku kanapkowo-sernikowego Mój Ulubiony- 150 g śmietanki kremówki- 1 jajko- 1 białko- łyżeczka ziół prowansalskich - sól i pieprz, do smaku- około 10 zielonych szparagówDo mąki dodać posiekane masło i sól, zagnieść z ciasta okruszki, dodać jajko i żółtko, zagnieść ciasto, jeśli jest zbyt suche dodać wodę. Ciasto zawinąć w folię i schłodzić. Natłuścić formę do tarty (średnica 18-20 cm). Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę. Nakłuć widelcem. Podpiekać 8-10 minut w 190 stopniach C. Twarożek kanapkowo-sernikowy Mój Ulubiony wymieszać z jajkami, śmietanką, doprawić ziołami, solą i pieprzem. Wylać na podpieczony spód. Odciąć stwardniałe końce szparagów, ułożyć je na masie. Piec tartę ok 25-30 minut w 180 stopniach C. Przed krojeniem ostudzić, aby masa zastygła.Smacznego !

Ostatnie wiadomości o firmie