1. Komunikaty

Jana (ŚSM): Kefir brzoskwiniowy – nowy smak w ofercie mleczarni

Źródło: Forum Mleczarskie Handel
Autor: Monika Czaplicka

Do oferty mleczarni dołączył nowy smak kefiru, a wszystkie pozostałe zmieniły szatę graficzną.
Kefiry naturalne i smakowe to wspaniałe, orzeźwiające napoje mleczne, ukwaszone przy pomocy żywych kultur drobnoustrojów. Odznaczają się wysokimi walorami odżywczymi, a ponadto są naturalnym źródłem wapnia i białka. Codzienna szklanka smacznego kefiru doskonale gasi pragnienie i orzeźwia, równocześnie dostarczając cennych składników pokarmowych.


Jako produkt mleczarski, o najwyższych właściwościach odżywczych w grupie napojów fermentowanych, jest bogatym źródłem wapnia, fosforu, potasu, cynku, witaminy A oraz z grupy B.
Spożywanie kefiru wpływa na lepsze wykorzystanie laktozy przez osoby o złej przyswajalności cukru mlekowego. Kefir korzystnie wpływa również na leczenie zaburzeń trawiennych.