1. Komunikaty

Spomlek (SM): Warsztaty z Kurtem Schellerem zwieńczeniem konkursu

Źródło: Spomlek (SM)
Autor: Janusz Górski
© spomlek (sm)
© spomlek (sm)

Piętnaste urodziny sera Bursztyn z Mleczarni Spomlek stały się okazją do zorganizowania konkursu i wielkiej, kulinarnej uczty dla zwycięzców. Światowej sławy mistrz Kurt Scheller zainspirował „uczniów” do eksperymentowania w kuchni z dodatkiem serów marki Skarby Serowara: Bursztynem, Rubinem i Szafirem.
Uczestnicy konkursu z okazji 15. urodzin Bursztyna mieli za zadanie „podzielić się swoją doskonałą chwilą przy wspólnym stole” – przesłać zdjęcie, na którym pokazują, jak delektują się serem Bursztyn, Rubin albo Szafir w towarzystwie rodziny lub przyjaciół. W kolejnym kroku musieli wyjaśnić, dlaczego to spotkanie jest wspaniałe i niepowtarzalne.

Czas trwania konkursu podzielono na 8 tygodniowe etapy – na najlepszych w danym tygodniu czekały nagrody: kurs gotowania dla dwóch osób w Kurt Scheller Academy, 5 voucherów o wartości 400 zł na kolację w restauracji oraz 15 kompletów eleganckich noży do sera i zestawów serów długodojrzewających marki Skarby Serowara (Bursztyn, Rubin, Szafir).
– Konkurs cieszył się dużym powodzeniem. Otrzymaliśmy wspaniałe zdjęcia naszych serów z uczestnikami, ich rodzinami, przyjaciółmi. Cieszy nas niezmiernie fakt, że Polacy coraz częściej sięgają po sery długodojrzewające, komponują je z winem, konfiturą czy dodatkami, a także stosują do ulubionych potraw. To znak, że jedzenie nie jest tylko czynnością fizjologiczną, ale niejako ucztą, chęcią poznania nowych, niekiedy wyszukanych smaków – mówi Emilia Pożarowszczyk, Kierownik Marketingu i PR-u Spółdzielczej Mleczarni Spomlek.
W niedzielę 21 stycznia troje zwycięzców pod okiem Kurta Schellera poznało techniki profesjonalnego gotowania. W programie było 5-godzinne gotowanie i degustowanie potraw przygotowanych przez uczestników. Siedem autorskich przepisów Kurta wykorzystywało sery długodojrzewające, ręcznie pielęgnowane, których jakość i smak są niepowtarzalne, tj. Bursztyna, Rubina i Szafira.
Radość z gotowania, profesjonalizm mistrza kulinarnego, luźna, wspaniała atmosfera i gratka dla smakoszy towarzyszyły niedzielnemu gotowaniu.
– To dla nas wielki zaszczyt gotować z taką postacią, jak pan Kurt Scheller. To również zaskoczenie, że z serów, które są częstymi gośćmi w naszej codziennej kuchni, można wyczarować tak wspaniałe potraw, a nawet desery – mówi Joanna Majcher, zwyciężczyni konkursu.
Po kursie w Akademii Kurta Schellera jesteśmy bogatsi o nowe doznania smakowe, nowe, unikatowe przepisy, które wbrew pozorom są proste w przygotowaniu – mówi Joanna Majewska.