Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Komunikaty prasowe

Tak smakuje Dolce Vita: Zacznijmy od mleka

Źródło: Tak smakuje Dolce Vita   Dodano: 2017-11-30 14:12:29

© tak smakuje dolce vita

Zasada jest prosta: najlepsze sery produkowane są z najlepszego mleka. Aby powstały takie przysmaki jak Parmigiano Reggiano, Gorgonzola czy Asiago mleko musi spełnić najwyższe kryteria - mieć prawidłową zawartość kazeiny, wapnia oraz kwasu foliowego.

Na jakość mleka wpływa kilka równoważnych aspektów: stan zdrowia , higiena podczas dojenia i przechowywania mleka a także prawidłowa dieta krów. I tak mleko pochodzące od chorej krowy nie nadaje się do produkcji serów, tak samo jak mleko od krowy karmionej kiszonkami, co powoduje rozwój bakterii masłowych Clostridium tyrobutyricumi i puchnięcie serów na etapie dojrzewania.


Tak więc zimą krowy jedzą suchą paszę lub siano, natomiast latem wypasane są na zielonych pastwiskach. Mleko bardzo szybko się psuje. Począwszy od udoju narażone jest na zanieczyszczenia oraz zakażenia, a także niekorzystny wpływ tlenu i światła. Dlatego tak ważne jest jak najszybsze schłodzenie go do temperatury 4°C, aby liczba bakterii nie przekroczyła dozwolonej ilości. Nie wyprodukujemy jednak powyższych serów, a przynajmniej nie będziemy mogli nazwać ich Parmigiano Reggiano, Gorgonzola i Asiago, jeśli mleko nie będzie pochodziło z określonych regionów, w których na produkcję zezwala certyfikat unijny - Chroniona Nazwa Pochodzenia.

archiwum komunikatów »
copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2017
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25