1. Komunikaty

Sealed Air: Jak opakowanie może zapobiegać marnowaniu żywności

Źródło: Sealed Air
Autor: Monika Czaplicka

– Problem marnotrawstwa żywności zyskuje na znaczeniu w krajach MEA (Bliski Wschód, Afryka i Turcja).Według najnowszych danych opracowanych przez Organizację Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa marnotrawiona żywność w samej tylko Afryce mogłaby wyżywić 300 milionów ludzi, a na poziomie globalnym każdego roku dochodzi do zmarnowania 1,3 miliarda ton żywności.Jedna trzecia całej żywności produkowanej do spożycia przez ludzi jest wyrzucana lub marnowana gdzieś na etapie „od pola do stołu”, co w samej tylko Europie wiąże się ze stratami rzędu 825 miliardów euro. Jest to także bardzo ważna kwestia środowiskowa, ponieważ marnotrawiona żywność odpowiada za około osiem procent globalnej emisji gazów cieplarnianych.Podczas przetwarzania, magazynowania, obsługi i dystrybucji produkty żywnościowe są wystawione na liczne ryzyka, a ich integralność jest potencjalnie zagrożona na każdym z tych etapów.

Według Komisji Europejskiej 39 procent marnotrawstwa żywności ma miejsce podczas produkcji, 19 procent na poziomie sprzedaży detalicznej, a 42 procent w gospodarstwach domowych konsumentów. Z punktu widzenia konsumenta podejście do marnotrawstwa żywności zmienia się, a kwestia ta ma teraz faktyczny wpływ na podejmowane decyzje zakupowe. Badanie Harris Poll pokazuje jak ważną rolę odgrywa opakowanie w zapewnianiu dłuższej świeżości produktów, zabezpieczaniu przed drobnoustrojami i bakteriami, a także podczas całej drogi od producenta do domu konsumenta. Przetwórcy muszą odpowiednio zarządzać problemem marnotrawienia żywności, aby wzmacniać zrównoważony rozwój i zwiększać atrakcyjność produktów dla detalistów. Aby tego dokonać, innowacyjne opakowania odgrywają ważną rolę w budowaniu zrównoważonego rozwoju oraz ograniczaniu marnotrawstwa żywności.Marnotrawstwo żywności w ramach łańcucha dostaw to prawdziwe wyzwanie dla przetwórców. Każdy dzień, kiedy świeży produkt znajduje się na jakimś etapie łańcucha dostaw, oznacza, że jego potencjalna sprzedaż jest krótsza o jeden dzień. Dodatkowo coraz pilniejsza staje się konieczność obniżenia ceny detalicznej produktu ze względu na zbliżający się koniec okresu ważności. Ryzyko marnowania żywności jest podwyższone, ponieważ firmy coraz częściej decydują się na eksport produktów, co z kolei prowadzi do większej liczby zagrożeń dla bezpieczeństwa i jakości artykułów spożywczych w ramach łańcucha dostaw.„Zdajemy sobie sprawę, że tyle samo żywności ulega marnowaniu podczas tych procesów jak w domach konsumentów. Dlatego właśnie Sealed Air kładzie ogromny nacisk na ograniczenie marnotrawstwa żywności w procesie produkcji oraz na poziomie sprzedaży detalicznej, jak również w gospodarstwach konsumentów.” – wyjaśnia Valentino Branchi, Area Sales Director MEA w Sealed Air Food Care. W jaki sposób właściwości opakowania pomagają ograniczyć marnowanie żywnościOpakowanie może być odpowiedzią na najważniejsze wyzwania, z jakimi muszą mierzyć się producenci żywności, w tym problem marnotrawstwa oraz kwestia efektowności operacyjnej. Wykorzystując swoją dogłębną wiedzę i doświadczenie, firma Sealed Air opracowała Cryovac® BDF® , czyli system pakowania produktów w atmosferze ochronnej MAP na różnorodnych tackach owijanych w cienką, barierową folię termokurczliwą. Ten skuteczny system pakowania pomaga wyeliminować problemy zanieczyszczenia i braku szczelności, które mogą mieć negatywny wpływ na bezpieczeństwo i okres przechowywania żywności. Co więcej, pozwala stworzyć wartość dodaną dla całego łańcucha dostaw, redukując tym samym marnotrawstwo żywności i wzmacniając zrównoważony rozwój. „Do stworzenia opakowania, które zapewnia ponadprzeciętną ochronę produktu, potrzebna jest inwestycja w wiedzę i poznanie wszystkich elementów łańcucha dostaw. Aby zidentyfikować każde możliwe zagrożenie, konieczne jest dokonanie oceny całej drogi, jaką przebywa produkt. Sealed Air wykorzystuje takie właśnie podejście podczas prac nad opakowaniami, które oferują nadzwyczajną odporność oraz hermetyczność. W ten sposób marnotrawstwo spowodowane rozerwaniem, przedziurawieniem lub brakiem szczelności opakowania zostaje ograniczone.„W porównaniu z folią rozciągliwą z PCV pakowanie w atmosferze modyfikowanej (MAP) to kluczowy czynnik napędzający sprzedaż i ograniczający marnotrawstwo żywności. Na przykład produkty o dużej wartości, jak świeże mięso czerwone, są na Bliskim Wschodzie i w Afryce zazwyczaj pakowane w folię rozciągliwą z PCV. Taka folia zapewnia okres przechowywania wynoszący maksymalnie od dwóch do trzech dni, podczas gdy MAP wydłuża okres przechowywania tych samych produktów do siedmiu, a nawet ośmiu dni. Doskonałe właściwości bariery chroniącej przed wnikaniem tlenu tacki zamkniętej w technologii MAP pozwalają ograniczyć marnotrawstwo żywności nawet o 60 procent. „Folia rozciągliwa może łatwo ulec rozerwaniu lub przebiciu, co z kolei sprawia, że mięso jest narażone na zanieczyszczenia zewnętrzne i wyciek soków. Takie mięso należy wyrzucić, ponieważ nie jest bezpieczne do spożycia, a także ponieważ sprzedawcy nie przyjmują produktów w uszkodzonym opakowaniu. Świeże produkty muszą wyglądać świetnie. W przeciwnym razie nikt ich po prostu nie kupi.” – twierdzi Valentino Branchi. Inwestowanie w opakowania gwarantujące wysoką wydajnośćPonadprzeciętna odporność bariery ochronnej folii Cryovac BDF® oraz hermetyczne zamknięcie pozwalają producentom na oferowanie najwyższego poziomu bezpieczeństwa produktów oraz wydłużenie okresu przechowywania w porównaniu z rozwiązaniami opartymi na stosowaniu folii z PCV. Co więcej, znakomita ochrona przed przenikaniem gazów i aromatów zapewnia utrzymanie najwyższych właściwości organoleptycznych produktów. Wszystko to pozwala zapobiegać uszkodzeniom produktu, a tym samym w znacznym stopniu przyczynia się do ograniczenia marnotrawstwa żywności na każdym etapie łańcucha dostaw. „Cryovac BDF® chroni żywność w całym łańcuchu dostaw, ograniczając marnowanie żywności, jak również zwiększając sprzedaż dzięki atrakcyjnej prezentacji w miejscu sprzedaży.Zajmowanie się problemem marnotrawienia przynosi przetwórcom żywności liczne korzyści. Dzięki temu mogą ograniczyć koszty, wzmocnić zrównoważony rozwój oraz spełnić wymogi i sprostać kryteriom narzuconym przez sprzedawców detalicznych. Przetwórcy powinni w holistyczny sposób spojrzeć na strategiczną rolę, jaką odgrywa opakowanie produktów. Dzięki temu będą mogli czerpać ze wszystkich korzyści, jakie oferują innowacyjne opakowania.” – podsumowuje Valentino Branchi. SEALED AIR Sealed Air Corporation to przedsiębiorstwo oparte na wiedzy, które w swojej działalności koncentruje się na tworzeniu opakowań pozwalających klientom na osiąganie celów związanych ze zrównoważonym rozwojem w czasach coraz większych oczekiwań społecznych i środowiskowych. Nasza oferta produktów najbardziej rozpoznawalnych marek, w tym rozwiązania Cryovac® do pakowania żywności oraz Bubble Wrap®, pozwala na bezpieczniejsze dostawy żywności, zmniejszenie marnotrawienia oraz ochronę wartościowych towarów transportowanych na całym świecie. W 2016 roku sprzedaż Sealed Air osiągnęła wartość 4,2 miliarda dolarów. Firma zatrudnia około 14000 pracowników i obsługuje klientów w 117 krajach. Aby dowiedzieć się więcej, odwiedź stronę www.sealedair.com

Ostatnie wiadomości o firmie