1. Komunikaty

Eksel 2: Sery smażone

Źródło: Forum Mleczarskie Handel
Autor: Monika Czaplicka

Bardzo duży wpływ na kształtowanie się kuchni Kujaw miało przenikanie się potraw i smaków kuchni kujawskiej oraz wielkopolskiej.
Kujawskie gospodynie wykorzystywały przede wszystkim produkty pochodzące z własnego gospodarstwa. Ważnym produktem zwierzęcym na ww. terenach było mleko, które używano do codziennej konsumpcji, a twaróg stał się nieodłącznym składnikiem zbilansowanej diety. Wytwarzanie sera smażonego było konsekwencją przerobu sera zgliwiałego, który jeszcze nadawał się do spożycia.

Choć jest to ser właściwy dla Wielkopolski, to tradycja jego wytwarzania dotarła na Kujawy i Śląsk. Oba, nieco inne w smaku i wytwarzane nieco innymi metodami, Kujawski i Wielkopolski ser smażony wpisane są na listę produktów tradycyjnych we właściwych sobie województwach.