Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Komunikaty prasowe

Ser Bursztyn z mleczarni Spomlek (SM) ma 15 lat

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2017-11-02 08:23:15

© spomlek (sm)

Delikatny smak, wyrazisty aromat, wyczuwalne kryształki, ręczna pielęgnacja oraz sześciomiesięczny okres dojrzewania składają się na wielkie dzieło polskiego serowarstwa, jakim jest ser Bursztyn.
W tym roku mija 15 lat, od kiedy powstała jego receptura. Uznawany za absolutną arystokrację wśród serów, dziś gości nie tylko w lodówkach konsumentów, ale także w menu topowych restauracji.


Czas działa na korzyść sera: to właśnie w dojrzewalni smak Bursztyna nabiera szlachetności i wyrafinowania (czas dojrzewania wynosi minimum 6 miesięcy).
W czasie dojrzewania zachodzą liczne procesy fizykochemiczne i mikrobiologiczne, podczas których zachodzi proces rozkładu struktur białek, do prostszych postaci, łatwo przyswajalnych przez człowieka. Efektem tego są wyczuwalne w serze kryształki.

archiwum komunikatów »
copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2017
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25