1. Komunikaty

Kuchnia: Grillowane krążki bakłażanów z serkiem topionym

Źródło: Sertop
Autor: Janusz Górski
© sertop

Firma Sertop coraz częściej podpowiada nam, jak w kuchni można kreatywnie wykorzystać sery topione. Zapraszamy do zapoznania się z nowym przepisem. Tym razem pora na Grillowane krążki bakłażanów z serkiem topionym.


Składniki dla 4 osób:
• 2 bakłażany
• opakowanie dowolnego serka topionego Sertop
• sól, pieprz
• 1 szklanka sosu pomidorowego
• 2 ząbki czosnku
• 1 cebula
• świeże liście bazylii
Przygotowanie
Bakłażany myjemy i kroimy w 1 cm plastry. Oprószamy solą i odstawiamy na ok. 20 minut, aby zmiękły. W tym czasie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę oraz czosnek, a po 5 minutach dodajemy do nich sos pomidorowy. Sos doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy serek topiony i gotujemy na małym ogniu, aż zgęstnieje. Bakłażany owijamy folią i grillujemy ok. 20 minut. Na talerzu układamy porcje bakłażanów polane porcją sosu pomidorowego i łyżką oliwy. Dekorujemy liśćmi bazylii.
Więcej przepisów na: www.sertop.com.pl