100 wydanie Forum Mleczarskie Handel
Aktualności kraj Aktualności świat Komunikaty prasowe
Raporty Wywiady Galerie
więcej...
Kampanie Firmy Produkty
Podręcznik serowy ABC Nabiału Kontakt

Aktualności: archiwum (wszystkich: 5450, strona 5 z 364)

© hortimex

Hortimex: Redukcja cukru w produktach to teraz cel całej branży

Źródło: Forum Mleczarskie Biznes   Dodano: 2020-06-08 10:03:32

– Redukcja cukru, czysta etykieta, zdrowy styl życia oraz poszukiwanie prozdrowotnych właściwości żywności to główne trendy konsumenckie – mówi Forum Mleczarskiemu Biznes Marek Dobosz, Menedżer Produktu w firmie Hortimex. – Mleko oraz przetwory mleczne znajdują się na czwartym poziomie piramidy żywienia i powinny być spożywane 2-3 razy dziennie w celu zachowania prawidłowego funkcjonowania organizmu. Nabiał jest dobrym źródłem witamin i składników mineralnych oraz dostarcza pełnowartościowego białka. Niestety część produktów – jak na przykład słodzone desery czy napoje fermentowane – zawierają ogromne ilości cukru (ok 12 g na 100 ml), co negatywnie wpływa na dobry wizerunek wyrobów mleczarskich. W związku z powyższym, popularne są zapytania od zakładów mleczarskich oraz producentów wsadów owocowych o rozwiązania redukujące cukier. Dotychczas zainteresowane były głównie mniejsze zakłady, bardziej elastycznie reagujące na trendy konsumenckie. Obecnie temat jest na tyle popularny, że stał się celem całej branży, narzucany jest także przez sieci handlowe na producentów marek własnych.

czytaj więcej »

Rosjanie pracują nad szczepionką na koronawirusa podawaną w formie jogurtu

Źródło: tass   Dodano: 2020-06-03 13:08:52

Agencja TASS powołuje się na Władimira Czechonina, Wiceprezesa Rosyjskiej Akademii Nauk według którego szczepionka przechodzi testy przedkliniczne. Szczepionkę można podawać jako produkt mleczarski – ogłoszono na posiedzeniu zarządu Akademii.

Badania prowadzone są przez naukowców z Instytutu Medycyny Doświadczalnej w Sankt Petersburgu. Szczepionka jest podawana doustnie, zwykle w postaci aerozolu lub wkroplenia. Antygeny w tych szczepionkach są zwykle zawarte w mikrokapsułkach, które chronią je przed enzymami trawiennymi.

Jak podaje TASS według najnowszych statystyk ponad 6 383 800 osób zostało zarażonych na całym świecie. Zgłoszono ponad 377 700 zgonów. Ponadto do tej pory ponad 2 920 880 osób wyzdrowiało na całym świecie.

Do chwili obecnej potwierdzono w Rosji 423 741 przypadków koronawirusa, a wyleczono 186 985 pacjentów. Najnowsze dane Rosji wskazują na 5037 ofiar śmiertelnych w całym kraju.

czytaj więcej »

Wielka Brytania: Skala wpływu koronawirusa na produkcję mleczarską

Źródło: Forum Mleczarskie   Dodano: 2020-06-02 12:39:46

Jak wylicza w swoich estymacjach organizacja zrzeszająca rolników, AHDB, 9200 rolników odczuło w jakimś stopniu wpływ kornowirusa na produkcję mleka. 5200 rolników otrzymało niższą cenę za mleko (od pół do 4 pensów za litr). Odbiór mleka anulowano 500 rolnikom. Kolejnym 500 opóźniono płatności, a 2200 rolnikom zaproponowano obniżenie wolumenu odbieranego mleka. Wysoki wpływ koronawirusa na działalność rolną potwierdziło 12% rolników, a średni 14%. Łącznie 74% rolników odczuło wpływ epidemii na prowadzoną działalność w mniejszym lub większym stopniu. W kwietniu obniżki cen płaconych rolnikom za surowiec wyniosły łącznie 7 mln funtów, a w maju już 13 mln funtów. Utrata dochodów z tytułu redukcji produkcji mleka wyniosła jak dotąd równowartość 2 mln funtów. Całość strat wylicza się na 28 mln funtów. Dostępne dane wsakzują również, że skala trudności w większym stopniu dotknęła rolników w Walii niż w Anglii.

czytaj więcej »

© hochland polska

Hochland kupił grunty i lokale przemysłowe w Kaźmierzu 

Źródło: Hochland Polska   Dodano: 2020-05-29 15:14:40

Zarząd Hochland Polska po wielu latach starań, 28 maja 2020 roku kupił grunty i istniejące obiekty mleczarni Jana, położone w Kaźmierzu, bezpośrednio obok siedziby Hochland. Przejęcie tego obszaru, który obejmuje łącznie 2,47 ha gruntów, ma kluczowe znaczenie dla przyszłych planów rozwoju i rozbudowy, pomagając jednocześnie poprawić bezpieczeństwo przeciwpożarowe zakładu Hochland. Dalsze plany firmy obejmują remont obiektu.

– Jesteśmy szczególnie zadowoleni, że w trakcie tej transakcji udało nam się przyciągnąć większość lokalnych pracowników spółdzielni mleczarskiej do przyłączenia się do Hochland. W tych trudnych czasach oznacza to stabilną i bezpieczną przyszłość dla nich i ich rodzin. Dołożymy wszelkich starań, aby powitać ich serdecznie – od połowy czerwca – w naszej rodzinie Hochland – komentuje Jacek Kostka, Dyrektor Finansowy Hochland Polska, który kierował projektem.

czytaj więcej »

PSH Nasz Sklep liczy już 4000 placówek handlowych

Dodano: 2020-05-29 11:23:32

Pod koniec 2019 r. sieć PSH Nasz Sklep liczyła 3854 sklepy franczyzowe. Natomiast we wszystkich sieciach należących do Grupy Specjał (Nasz Sklep, Rabat Detal, Livio) na koniec 2019 r. działało 8629 sklepów. Tylko w tym roku liczba placówek sieci PSH Nasz Sklep powiększyła się o 146 sklepów. W zeszłym roku dynamika wzrostu sieci wyniosła 4,2%, zaś w latach ostatnich było to średnio rocznie 6,5%.

Po całotygodniowym remodelingu i uzupełnieniu asortymentu pod szyldem Delikatesy Premium ruszyła jubileuszowa placówka w miejscowości Stróże koło Grybowa w województwie małopolskim. Sklep liczy około 100 m2 powierzchni handlowej. W dniu otwarcia na klientów czekały atrakcyjne promocje cenowe oraz sieciowe programy lojalnościowe z nagrodami. Nie zabrakło słodkiego poczęstunku i pamiątkowego dyplomu dla właścicieli.

czytaj więcej »

© łowicz (osm)

Łowicz (OSM) łączy w ochronie środowiska

Źródło: Łowicz (OSM)   Dodano: 2020-05-29 11:12:38

– Jako pierwsza w Polsce mleczarnia Łowicz (OSM) podjęła się wdrożenia opakowań przyjaznych dla klimatu. Pierwszym produktem, który zamknięto w opakowaniu z surowców odnawialnych jest Mleko UHT 3,2% o pojemności 1 l. Opakowanie to jest dobrym i świadomym wyborem dla środowiska, ponieważ: w 88% składa się z surowców odnawialnych, emisja CO2 związana z produkcją tego opakowania została zmniejszona o 21%, karton w 69% wykonany został z papieru z włókien drzewnych z certyfikowanych lasów FSC i innych kontrolowanych źródeł. Dodatkowo zakrętka wykonana została z biotworzywa z trzciny cukrowej. Opakowanie nadaje się do recyklingu – czytamy w komunikacie mleczarni Łowicz (OSM).

 

czytaj więcej »

Radomsko (OSM): Wspiera Nasze

Źródło: Radomsko (OSM)   Dodano: 2020-05-26 11:54:50

– Kiedy po raz pierwszy pojawiły się informacje o nadchodzącym zagrożeniu epidemicznym, świat nie dowierzał, dopiero w późniejszej fazie przewartościowało to całe nasze dotychczasowe życie – mówią przedstawiciele mleczarni Radomsko (OSM). – Musieliśmy się zmienić z dnia na dzień, a po jakimś czasie zacząć się przystosowywać do nowej rzeczywistości. Wiele firm nie wytrzymało takiego załamania. Cały świat jakby zatrzymał się w miejscu. Pojawiały się pytania, „co robić”, „co dalej”, „jak teraz będzie”. Nie było żadnej odpowiedzi, a przecież życie toczy się dalej. Po pewnym czasie, kiedy odrętwienie nieco minęło i zaczęliśmy się oswajać, pojawiły się pierwsze strategiczne rozwiązania, wynikające z prostego monitorowania przebiegu zdarzeń. W pierwszej fazie epidemii było już wiadomo, które gałęzie przemysłu są niezbędne do codziennego funkcjonowania, bez których nie możemy się obejść. Te firmy przetrwały. Potem była faza przesiewu, a na końcu decyzje, dla niektórych ostateczne.

– Dla nas jako polskiego producenta (Radomsko OSM – przyp. autora) nabiału oczywistym było, że trzeba się jakoś zorganizować. Bardzo szybko uświadomiliśmy sobie, że łatwo nie będzie i że to jest moment, żeby się zjednoczyć z innymi firmami. Kiedy ruszyła ogólnopolska kampania #KupujŚwiadomie, oczywiście do niej dołączyliśmy, ale w pewnym momencie postanowiliśmy pójść dalej i rozwinąć się na własnym podwórku. Zaczęliśmy rozmawiać z naszymi partnerami biznesowymi. Wspólnym mianownikiem naszych rozmów było stwierdzenie, że powinniśmy się wspierać. Zjawisko izolacji znacząco się do tego przyczyniło. Wtedy powstał hashtag #WspierajmyNasze.

czytaj więcej »

Czechy i Bułgaria chcą zwiększyć poziom minimum sprzedaży krajowych produktów w placówkach handlowych

Źródło: Aneta Zachová, euractiv.cz   Dodano: 2020-05-25 10:49:06

Deputowani z kilku partii politycznych w Czechach są za rozwiązaniem według którego placówki handlowe powinny zostać zobowiązane do sprzedaży co najmniej 55% czeskich produktów spożywczych w 2021 r. i stopniowo zwiększać tę granicę do 85% w 2027 r. – Zamknięte granice nie będą nam w niczym przeszkadzać, jeżeli zwiększymy samowystarczalność gospodarczą – powiedziała Margita Balaštíková z rządzącej partii ANO. – Jeśli chcemy chronić środowisko, powinniśmy zmniejszyć ślad węglowy, a nie transportować rzeczy z jednego krańca świata na drugi – dodała posłanka

czytaj więcej »

Argentyna: Nieznaczny wzrost produkcji mleka, widmo recesji, prognoza wzrostu eksportu

Źródło: USDA   Dodano: 2020-05-22 15:43:57

USDA prognozuje produkcję w tym południowoamerykańskim kraju na poziomie 10,95 mln ton tj. +0,4%. Wiadomo jednak, że wskutek erozji dochodów ludności  w efekcie epidemii, lokalna konsumpcja ucierpi wyraźnie mimo pakietu socjalnego w wysokości 3,16% PKB. W tle jest wprowadzone zamrożenie cen produktów spożywczych.

Dla firm mleczarskich istotne jest również to, że w marcu 2020 r. zapadła decyzja w ramach rządu o obłożeniu eksportu mleka płynnego 5% podatkiem eksportowym, a mleka w proszku 9% podatkiem. Nie ma przy tym sygnałów z mleczarni wskazujących rolnikom potrzebę zmniejszenia produkcji.

czytaj więcej »

© forum mleczarskie

Utrzymany eksport mleka i produktów mlecznych do Japonii

Źródło: KZSM Zw. Rew. za MRiRW   Dodano: 2020-05-22 14:56:21

Sukcesem zakończył się proces renegocjacji wzoru świadectwa zdrowia dla mleka i produktów mlecznych eksportowanych na rynek japoński. Polscy producenci będą mogli kontynuować eksport swoich produktów.

18 maja 2020 r. Główny Inspektorat Weterynarii otrzymał informację o zaakceptowaniu przez stronę japońską nowego wzoru świadectwa weterynaryjnego dla surowego mleka i produktów mlecznych, pozyskanych od krów, owiec i kóz, eksportowanych do Japonii z Polski.

czytaj więcej »

© kzsm

Ceny skupu mleka w kwietniu 2020 r.

Źródło: KZSM Zw. Rew za GUS   Dodano: 2020-05-22 14:47:07

Według Głównego Urzędu Statystycznego cena skupu mleka w kwietniu 2020 r. wyniosła 132,89 zł/1 hl i była niższa o 2,2% niż w kwietniu 2019 r. Cena skupu mleka w odniesieniu do marca 2020 r. była o 2,9% niższa.

Najwyższe ceny w kwietniu 2020 r. wg województw:

podlaskie 139,75 zł/1 hl

dolnośląskie 136,74 zł/1 hl

warmińsko-mazurskie136,35 zł/1 hl

 

Najniższe ceny w kwietniu 2020 r. wg województw:

małopolskie 124,76 zł/1 hl

łódzkie 125,75 zł/1 hl

pomorskie 126,02 zł/1 hl

czytaj więcej »

© pim

Standard PIM „Bez GMO” zyskuje uznanie

Źródło: PIM   Dodano: 2020-05-21 11:22:47

Konsumenci na półkach sklepowych poszukują polskiej żywności, która jest zdrowa, bezpieczna oraz najwyższej jakości. Ważny jest smak, wartości odżywcze, skład produktu, w tym brak składników GMO czy pochodzenie surowca od zwierząt, które nie były karmione paszami GMO. Za tymi wymaganiami rynkowymi idzie Standard PIM „Bez GMO”, który opracowany został dla różnych obszarów łańcucha żywnościowego od gospodarstwa, poprzez żywienie zwierząt oraz produkcję wyrobów spożywczych. Celem standardu jest wdrażanie najlepszych praktyk w zakresie produkcji żywności bez GMO oraz wsparcie w realizacji wymagań prawnych.

Coraz więcej firm zajmujących się przetwórstwem mleka decyduje się na poddanie się certyfikacji Standardu PIM „Bez GMO”. Obecnie już 150 firm z branży mleczarskiej i firm współpracujących z branżą mleczarską jest zainteresowanych wdrożeniem standardu. 30 firm spełniło wymagania i przeszło pozytywnie proces certyfikacji Standardu PIM „Bez GMO”. W gronie posiadaczy certyfikatu znajdują się między innymi największe polskie spółdzielnie mleczarskie. Ponadto Standard cieszy się coraz większym zainteresowaniem wśród firm paszowych.

czytaj więcej »

© spomlek (sm)

Spomlek (SM) otwiera bistro Bursztynowa

Źródło: Spomlek (SM)   Dodano: 2020-05-20 11:52:34

Na Nowym Świecie w Warszawie powstało bistro Bursztynowa – miejsce inspiracji, edukacji, opowiadania o serach oraz o ich historii, o tym jak i z czym je łączyć, jak serwować i zarażać fascynacją innych. To innowacyjny koncept mleczarni Spomlek (SM), producenta serów długodojrzewających: Bursztyna, Szafira i Rubina.

– Miało być wielkie otwarcie, piękna uroczystość i mnóstwo gości – mieszkańców Warszawy i okolic, którzy razem z nami mieli świętować miesiące prac i przygotowań. Epidemia pokrzyżowała nam te plany. Bez wielkich fajerwerków, ale z otwartymi ser(c)ami otworzyliśmy dla Was miejsce, jakiego nie ma jeszcze w Warszawie, ba … nie ma jeszcze w Polsce. Zapraszamy do Bursztynowa bistro – mówi Aneta Mostowiec, Rzecznik Prasowy Spomlek (SM).

Pomysł na bistro Bursztynowa narodził się ponad dwa lata temu. Schowany został do szuflady, bo to nie był jeszcze ten czas. Powrócił, kiedy sery z Mleczarni Spomlek tj. Bursztyn, Rubin i Szafir szybko zyskały popularność w wielu najlepszych polskich restauracjach i hotelach. Pojawiły się w kartach dań jako deska serów, dodatek do potraw czy odrębna przekąska. Oczekiwanie na odpowiedni lokal, jego urządzenie trwało miesiącami – czyli tyle ile dojrzewają najdłużej dojrzewające sery tj. Bursztyn Szefa.

czytaj więcej »

Bośnia i Hercegowina: Grupa Lactalis inwestuje 1,8 mln euro w zakład w Gradacac

Źródło: seenews.com; Stefan Radulovikj za klix.ba   Dodano: 2020-05-14 16:29:44

Inwestycja francuskiego giganta mleczarskiego dotyczyć będzie zwiększenia mocy produkcyjnych, poprawienia efektywności energetycznej i poprawy efektywności zakładu w Gradacacu (mleczarnia Immer). Firma podkreśla, że w trudnych czasach koronawirusa nie zwalania, ale inwestuje i zatrudnia nowych pracowników. Mleczarnia skupuje mleko od 2 tys. rolników i jest to ok. 12 tys. litrów dziennie.

Lactalis kupił mleczarnię Immer w Bośni-Hercegowinie i mleczarnię Dukat w Chorwacji w 2007 r. Lokalny oddział eksportuje artykuły nabiałowe do Serbii, Czarnogóry, Albanii i Północnej Macedonii.

czytaj więcej »

© grupa mlekovita

Grupa Mlekovita inwestuje w Świeciu

Źródło: Grupa Mlekovita   Dodano: 2020-05-14 15:41:18

Grupa Mlekovita sfinalizowała nową inwestycję – uruchomiła linię technologiczną do produkcji mleka zagęszczonego i kajmaku. Koszt zakończonej inwestycji wyniósł ok. 1 mln zł. Podczas jednej zmiany w zakładzie w Świeciu produkowane jest 10 tys. tubek 150 g mleka zagęszczonego słodzonego Wypasionego oraz 500 kg kajmaku. Wkrótce ruszy również produkcja kajmaku w tubie 350 g oraz przysmaków dla dzieci w małych tubkach, a w przyszłości także serów topionych w tubkach.

Zakład w Świeciu wszedł do Grupy 1,5 roku temu. W ramach największej grupy mleczarskiej nie tylko utrzymuje stabilny poziom produkcji, ale i rozszerza jej zakres.

– Mlekovita nieustannie ewoluuje i stale podnosząc poprzeczkę, stawia sobie ambitne cele. Podążając za aktualnymi trendami, prezentujemy zupełnie nowe produkty w naszej ofercie. Uruchamiając ich produkcję w Świeciu, wychodzimy naprzeciw oczekiwaniom naszych klientów, którzy stale poszukują nowości – mówi Dariusz Sapiński, Prezes Zarządu Grupy Mlekovita. W 2019 roku firma wzbogaciła swoją ofertę o 52 nowości w 7 kategoriach produktowych. – Dodatkowo asortyment w tubie to atrakcyjny produkt eksportowy – szczególnie w przypadku krajów afrykańskich. Ta inwestycja jest więc dla nas perspektywiczna zarówno pod kątem rynku krajowego, jak i zagranicznego – dodaje Prezes Sapiński.

czytaj więcej »

copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2020
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25

Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij