Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Aktualności: świat - przetwórcy (strona 6 z 20)

© valio

Finlandia: Valio tylko w opakowaniach z roślin

Źródło: Forum Mleczarskie   Dodano: 2019-02-05 18:59:20

Wszystkie produkty mleczarskie Valio w kategoriach: mleko, śmietana, jogurty umieszczane będą w opakowaniach pochodzenia roślinnego. Prace nad tym Valio zaczęło prowadzić w 2015 r. Teraz plan ma być poszerzony na inne kategorie produktowe.

– Valio osiągnie redukcję emisji CO2 o 3 140 ton rocznie – mówi Tanja Virtanen-Leppä, Kierownik Rozwoju Opakowań Valio.

czytaj więcej »

Palestyna: Candia współtworzy mleczarnię z dostawcą Coca-Coli

Źródło: english.wafa.ps   Dodano: 2019-02-02 19:55:20

26 stycznia Rami Hamdallah, Premier Autonomii Palestyńskiej zakomunikował, że palestyński eksport po raz pierwszy przekroczył poziom 1 mld USD i dotarł do 80 krajów. Podczas otwarcia firmy mleczarskiej Al-Tayf Dairy and Food Products, w mieście Tulkarm, poinformował, że inwestycje zagraniczne w osiągnęły poziom 3,4 mld USD.

czytaj więcej »

Egipt: Grupa Lactalis nie zwalnia tempa przejęć

Źródło: Forum Mleczarskie   Dodano: 2019-01-28 11:49:12

Jak podają służby prasowe Grupy Lactalis w Laval, firma odkupiła 100% udziałów firmy Green Land z rąk Americana Group. Przejęcie nastąpi poprzez firmę Lactalis-Halawa, będącą joint-venture i działającą od 1997 r. Green Land posiada 5 zakładów w Egipcie wytwarzających głównie sery. Zatrudnia 1 250 osób. Akwizycja umocni już i tak mocną pozycję Grupy Lactalis w kraju nad Nilem.

czytaj więcej »

© forum mleczarskie

Włochy największym producentem wyrobów z ChNP, ChOG i TSG

Źródło: parmiggianoreggiano.com   Dodano: 2019-01-13 16:58:48

Jak podaje włoski serwis poświęcony serom Parmiggiano Reggiano, w połowie grudnia 2018 r. ogłoszono nową edycję raportu Ismea Qualivita, rocznej analizy badawczej dotyczącej sektora produktów oznaczeń geograficznych. W 2018 r. Włochy po raz kolejny zdobyły pierwsze miejsce jako największy na świecie producent wyrobów z oznaczeniami geograficznymi. W grupie 3036 takich wyrobów do Włoch należą 822. Regionem włoskim, który zajmuje pierwsze miejsce pod względem wartości sprzedaży jest Emilia Romania. Tutejsze 44 produkty z oznaczeniami geograficznymi zwiększyły ogólną wartość produkcji do 2,9 mld euro.

czytaj więcej »

USA: Norwegowie wybierają rynek amerykański

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2019-01-07 09:40:41

Mleczarnia Tine operuje na nasyconym rynku skandynawskim od dziesięcioleci i poszukuje możliwości rozwoju poza nim. Dlatego Zarząd Tine podjął decyzję o zaangażowaniu finansowym na rynku, który dla Norwegów jest perspektywiczny od kilkunastu lat. Chodzi o rynek amerykański. Spółka zależna Tine Norseland w okresie okołoświątecznym dokonała w imieniu Tine zakupu kontrolnego pakietu udziałów w rodzinnej firmie Lotito Food Holding.

czytaj więcej »

© hochland

Grecja: Grupa Hochland kupuje 25% udziałów producenta serów Feta

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2019-01-06 18:03:24

Warto jest mieć choć udział w zakładzie produkującym sery z oznaczeniami unijnymi, aby móc na dogodnych warunkach zapewnić sobie dostawy pożądanego towaru. Do takiego wniosku doszła Grupa Hochland kupując 25% udziałów w firmie Greek Family Farm (pełna nazwa Ktinotrofiki Magnisias - Synergazomenes Ekmetalefseis Anonymos Eteria). Zakład mleczarski zlokalizowany jest Almyros i działa od 2000 r. 

czytaj więcej »

Zjednoczone Królestwo: Bez serów święta nie byłyby takie same

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2018-12-21 12:46:52

Arla Foods przeprowadziła badanie konsumenckie na 2000 respondentów. Wynika z niego, że ulubionym serem Brytyjczyków jest Cheddar (66% wskazań ankietowanych). Drugie miejsce zajął Red Leicester (35%). Brie i Camembert zajmują odpowiednio trzecie i piate miejsce, ale jak przyznają konsumenci niekoniecznie chodzi o francuskie oryginały.

Boże Narodzenie to kluczowy czas dla osób jedzących sery w Wielkiej Brytanii. Ponad trzy czwarte (76%) ankietowanych twierdzi, że bez niego Boże Narodzenie nie będzie takie samo. I to nie tylko dla osób dojrzałych, ale także dla młodszego pokolenia (16-29 latków).

czytaj więcej »

Indonezja: Chińska mleczarnia Mengniu otworzyła zakład produkcji jogurtów

Źródło: ChinaDaily   Dodano: 2018-12-18 10:30:13

Mengniu otworzyło nowy zakład w zachodniej części wyspy Jawa w prowincji Cikarang w strefie przemysłowej. Zakład wytwarzać będzie produkty marki YoyiC. Jak informuje ChinaDaily powodem decyzji inwestycyjnej były dobre wskaźniki ekonomiczne: wzrost gospodarczy i dążenie do zdrowego stylu życia. W zakładzie wytwarzane będą jogurty, probiotyki, i desery jogurtowe. Zakład docelowo ma zatrudniać tysiąc pracowników.

czytaj więcej »

© campina

Holandia: Pierwsze mleko z etykietą „PlanetProof” już na rynku

Źródło: Forum Mleczarskie   Dodano: 2018-12-18 10:06:47

Zrównoważony rozwój i zrównoważona produkcja to hasła, które z teorii przechodzą do praktyki produkcji mleczarskiej. W ostatnich dniach do sklepów detalicznych w Holandii trafiły pierwsze kartony mleka z etykietą „PlanetProof”, co pozwala konsumentom za cenę kilku centów wyższą nabyć produkty certyfikowane w zakresie animal welfare, dbałości o środowisko naturalne, w tym ograniczania ilości pestycydów. FrieslandCampina jest pierwszą mleczarnią, która otrzymała certyfikat z organizacji Stichting Milieukeur ustanawiającej szereg standardów w tym zakresie.

czytaj więcej »

FrieslandCampina i Grupa DMK podpisują umowę na przetwarzanie surowego mleka

Źródło: Forum Mleczarskie   Dodano: 2018-12-14 12:51:56

Stroną przetwarzającą będzie Grupa DMK na zlecenie FrieslandCampina. W tym celu planuje się produkcję mozzarelli w zakładach DMK w Hoogeveen (Holandia) i Georgsmarienhütte (Niemcy), którą FrieslandCampina wprowadzi później na rynek. Surowe mleko dostarczy strona holenderska. Umowa wejdzie w życie w 2019 roku.

czytaj więcej »

Włochy: Grupa Lactalis przekracza próg 95% akcji Parmalat

Źródło: Forum Mleczarskie   Dodano: 2018-12-06 16:39:04

Grupa Lactalis, która była właścicielem 89,63% akcji spółki Parmalat notowanej na giełdzie w Mediolanie, ogłosiła, że w dniu 3 grudnia 2018 r. zakupiła pakiet 114 546 237 akcji Parmalat. W ten sposób zwiększyła swój udział do 95,81% kapitału spółki. Transakcja została zamknięta po cenie 2,85 € za akcję. Operacji dokonano za pośrednictwem spółki zależnej Sofil. Parmalat ma zostać wycofany z notowań, a udziały mniejszościowe prawdopodobnie będą umorzone.

czytaj więcej »

Hiszpania: CAPSA Food inwestuje w napoje funkcjonalne

Źródło: Forum Mleczarskie   Dodano: 2018-11-30 23:37:36

W ramach planu strategicznego na lata 2017-2020 oraz w zobowiązaniu do poszukiwania nowych przedsięwzięć, CAPSA Food weszła w pierwszą fazę finansowania kapitałowego start-upu Raw Superdrink, kierowanego przez przedsiębiorcę Rubena Gonzaleza, eksperta w branży napojów bezalkoholowych z udziałami w takich produktach jak Monster Energy i Vita Coco.

czytaj więcej »

Wielka Brytania: Müller może kupić konkurencyjną markę deserów

Źródło: foodmanufacture.co.uk, James Ridler   Dodano: 2018-11-30 22:26:26

Stroną sprzedającą miałby być lokalny gigant spożywczy Premier Foods, a obiektem zainteresowania kupujących – marka Ambrosia. 

czytaj więcej »

© forum mleczarskie

UE: Produkcja mleka organicznego na kluczowych rynkach

Źródło: AHDB za Eurostat i clal   Dodano: 2018-11-18 15:29:55

Największymi producentami mleka bio są Niemcy i Francja. Według danych Eurostatu, w 2017 r. Niemcy wyprodukowały nieco ponad 900 mln litrów takiego mleka czym wyprzedziły Francję z jej poziomem produkcji ok. 640 mln litrów. Trzecim producentem w UE jest Dania z produkcją 520 mln litrów. Tuż za Danią plasuje się Zjednoczone Królestwo z ok. 480 mln litrów i Szwecja z 400 mln litrów.

czytaj więcej »

Rosja: Nutricia podsumowała pierwszy rok „Szkoły Pacjenta”

Źródło: Forum Mleczarskie   Dodano: 2018-11-18 15:17:49

Dokładnie rok temu rozpoczął się nowy etap wspólnego programu edukacyjnego „Szkoła Pacjenta” firmy Nutricia oraz fundacji Prawo do cudu. Program adresowany jest do rodziców wcześniaków. Z oczywistych powodów, przedwczesne narodzenie się dziecka jest całkowitym zaskoczeniem dla rodziców, którzy są zupełnie nieprzygotowani na ten problem – ani praktycznie, ani informacyjnie, ani psychicznie. Rodzice wpadają w próżnię informacyjną, co czasem pogarsza i tak już trudną sytuację. A większość z nich nie ma pojęcia o problemach związanych z wcześniactwem ich dziecka i co zrobić, gdy takie dziecko pojawia się w rodzinie.

czytaj więcej »

copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2019
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25