Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Aktualności: świat - przetwórcy (strona 1 z 19)

© Žemaitijos pienas

Džiugas kolejnym serem z unijnym oznaczeniem ChOG

Źródło: Forum Mleczarskie   Dodano: 2019-08-07 15:13:22

Komisja Europejska 14 czerwca 2019 r. przyznała serowi Džiugas produkowanemu w litewskiej spółce Žemaitijos pienas status Chronionego Oznaczenia Geograficznego (ChOG).

Status ChOG oznacza, że produkt spożywczy lub rolny ma szczególną, specyficzną jakość, renomę lub posiada inne cechy przypisywane pochodzeniu geograficznemu.

czytaj więcej »

Rosja: Produkcja serów wzrosła o 10%

Źródło: Forum Mleczarskie   Dodano: 2019-08-05 12:44:37

Konsumpcja serów w Rosji rośnie w szybkim tempie od początku roku. Według centrum analitycznego Milknews produkcja większości rodzajów produktów mlecznych w okresie styczeń-maj 2019 r. utrzymywała się poniżej wielkości z tego samego okresu w ubiegłym roku, podczas gdy produkcja sera wzrosła o 9,6% do 203,9 tys. ton.

Według analityków zmiany w etykietowaniu produktów i rosnący trend w zakresie zdrowego odżywiania przyczyniły się do zmiany orientacji popytu z produktów serowych na tradycyjne sery. Udział produktów importowanych pozostaje na poziomie 31,9%.

czytaj więcej »

Hochland Niemcy z zerową emisją CO2

Źródło: Forum Mleczarskie Biznes   Dodano: 2019-07-29 13:13:40

Hochland to jedna z pierwszych firm w Niemczech, która stała się neutralna pod względem emisji CO2. Nastąpiło to poprzez kompensację. Dla zakładów Schongau i Heimenkirch, a także dla Dieue-sur-Meuse we Francji, która jest również częścią organizacji Hochland Deutschland całkowita bezpośrednia emisja CO2 wynosiła prawie 35 tys. ton. Hochland Niemcy w pełni rekompensuje tę emisję w ramach programu „ZNU goes Zero” inwestując w projekty związane z wiązaniem i unikaniem CO2.

Dlatego Hochland ściśle współpracuje z Plant-for-the-Planet. Inicjatywa polega na sadzeniu drzew na półwyspie Julatan w Meksyku w ramach kampanii „ZNU goes Zero” i promowaniu odnawialnych źródeł energii poprzez certyfikaty.

czytaj więcej »

Wietnam: Lothamilk wdroży technologie aseptycznego pakowania SIG

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2019-07-26 10:06:14

Firma Lothamilk wywodzi się z wietnamskiego centrum turystycznego Long Thanh. Obecnie rozszerza swoją ofertę o mleko pakowane w technologii aseptycznej i opakowaniach kartonowych firmy SIG. Dotychczas Lothamilk zmagał się z ograniczeniami dystrybucyjnymi wynikającymi z krótkiego okresu przydatności do spożycia i konieczności trzymania produktów w lodówkach. Mleczarnia podjęła decyzję o podjęciu współpracy z zespołem ekspertów SIG, aby znaleźć najlepsze rozwiązanie opakowaniowe w celu zwiększenia dystrybucji w całym Wietnamie. Firma zdecydowała się na technologię aseptycznego napełniania z dużą prędkością w tym maszynę do napełniania kartoników combiblocXSlim (24 000 opakowań na godzinę), w dziewięciu różnych objętościach od 80 ml do 200 ml.

czytaj więcej »

USA: California Dairies i Dairy Farmers of America tworzą wspólną strukturę dla działań marketingowych, sprzedażowych i transportowych.

Źródło: Forum Mleczarskie Biznes   Dodano: 2019-07-24 10:08:41

Wspólne działania prowadzone będą w Kalifornii i obejmą transport, marketing i sprzedaż. Andrei Mikhalevsky, Prezes i Dyrektor Generalny California Dairies powiedział: – Biorąc pod uwagę znaczące wyzwania marketingowe i regulacyjne, które obserwowaliśmy w Kalifornii w ciągu ostatnich kilku lat, istnieje wzajemne pragnienie obniżenia kosztów łańcucha dostaw i stworzenia dodatkowej wartości i stabilności dla naszych klientów. Chcielibyśmy również pomóc zachować istniejącą bazę aktywów przetwórczych w stanie.

czytaj więcej »

Wielka Brytania: Ornua zamknie zakład w Whitchurch

Źródło: agriland   Dodano: 2019-07-22 14:29:42

Zakład wytwarzający dodatki spożywcze ze składników mleka w hrabstwie Shropshire zostanie zamknięty, a produkcja przeniesiona do serowni w Nantwich. Pracownicy będą mogli znaleźć swoje nowe miejsce pracy właśnie tam. Zakład w Nantwich, do którego przeniesiona będzie produkcja jest doinwestowany i tu mieści się siedziba ogólnoeuropejskich operacji Ornua Ingredients. Tutejszy zakład wytwarza szeroki asortyment serów w różnych formatach (bloki, plastry, wiórki) dla detalu i jednostki zaopatrującej placówki foodservice.

czytaj więcej »

Wielka Brytania: Roczne próby sprzedaży zakładu w Arran bezowocne. Zakład idzie do zamknięcia.

Źródło: Forum Mleczarskie   Dodano: 2019-07-19 09:51:05

Od kwietnia 2018 r. brytyjska mleczarnia szukała kupca na dwa zakłady w Campbeltown i Arran. Po tym czasie wiadomo, że pomimo wysiłków nie udało się znaleźć nabywcy na szkocką mleczarnię w Arran. Coraz bardziej prawdopodobne jest natomiast, że dotychczasowi dostawcy ustanowią spółdzielnię, która przejmie zakład w Campbeltown.

czytaj więcej »

© tetra pak

Tetra Pak wprowadza słomki z papieru. Chce podzielić się swoimi rozwiązaniami i nie opatentuje swego pomysłu.

Źródło: Forum Mleczarskie Biznes   Dodano: 2019-07-17 10:54:28

Słomki stanowiły poważny problem dla środowiska naturalnego, dlatego Tetra Pak stworzyła słomki z papieru i ogłosiła zamiar podzielenia się swoimi innowacjami na temat rozwoju produktu w celu wsparcia współpracy przemysłowej w zakresie alternatyw dla jednorazowych słomek plastikowych do kartonów po napojach.

Adolfo Orive, Prezes i Dyrektor Generalny Tetra Pak powiedział: – Cieszymy się, że opracowaliśmy papierową słomkę, która jest w pełni funkcjonalna i spełnia międzynarodowe standardy bezpieczeństwa żywności. Jest to ważny krok w naszej wizji, aby dostarczyć pakiet wykonany w całości z materiałów opakowaniowych na bazie roślin, przyczyniając się do niskoemisyjnej gospodarki o obiegu zamkniętym.

czytaj więcej »

Brazylia: Grupa Lactalis będzie największym graczem w kraju. Przejęcie Itambé.

Źródło: Forum Mleczarskie   Dodano: 2019-07-17 09:04:48

Spółka zależna Lactalis do Brasil ogłosiła zakończenie procesu przejmowania spółdzielni Itambé. To przejęcie sprawia, że Grupa Lactalis stanie się największym graczem w sektorze mleczarskim w Brazylii. Powstałe przedsiębiorstwo osiągnie obrót 1,5 mld euro (cała Grupa Lactalis to prawie 20 mld euro).

czytaj więcej »

Grupa Lactalis przejmuje dział jogurtowy Ehrmann w USA

Źródło: Anilact   Dodano: 2019-07-10 13:49:39

W pierwszy tygodniu lipca sfinalizowano transakcję, która obejmuje firmę Commonwealth Dairy, będącą częścią firmy Ehrmann. Na mocy tej umowy Grupa Lactalis nabywa dwa zakłady produkcyjne zatrudniające 250 pracowników. Oddział amerykański Ehrmanna rozwinął w ostatnich latach zakład w Brattleboro, w stanie Vermont i drugi w Casa Grande, w stanie Arizona. Zakłady wytwarzały m.in. jogurty pod markami Green Mountain Creamery oraz Liebe oraz wyroby pod private labels.

czytaj więcej »

Kanada: Parmalat przejmuje biznes sera naturalnego od Kraft Heinz

Źródło: Forum Mleczarskie   Dodano: 2019-07-10 13:24:46

Spółka Parmalat Canada będąca częścią Grupy Lactalis zawarła umowę z Kraft Heinz na mocy której przejmuje tę część aktywności ostatniej wymienionej zajmującej się produkcją serów naturalnych. Lactalis zapłaci firmie Kraft Heinz ekwiwalent 1,24 mld USD. Częścią umowy są prawa do marek Cracker Barrel, P’tit Québec oraz aMOOza! na rynku kanadyjskim.

czytaj więcej »

Niemcy: 66% wzrost zakupów nabiału GMO free w 2018 r.

Źródło: USDA   Dodano: 2019-07-08 09:30:30

Jak podaje USDA powołując się na dane z Niemiec już 5 233 produkty z kategorii nabiałowej to produkty od krów karmionych paszami wolnymi od GMO. Dla porównania w kategorii drobiowej jest to 4 358 produktów. Dalej w stawce znajduje się 2 258 produktów z kategorii jaja i produkty jajeczne, 514 produktów z wołowiny, 450 produktów w kategorii makaronów i 238 wyrobów z wieprzowiny.

czytaj więcej »

© kraft

Mondeléz przedłuża licencję na sprzedaż produktów Arla pod logo Kraft

Źródło: Forum Mleczarskie Biznes   Dodano: 2019-07-04 08:58:22

Umowa pomiędzy Kraft Heinz i Arla Foods daje skandynawskiej mleczarni licencję na używanie logo Kraft na kolejne 12 lat na terenie Bliskiego Wschodu. Tereny te umowa definiuje jako: Bahrajn, Irak, Izrael, Jordania, Kuwejt, Liban, Libia, Mauritius, Oman, Palestyna, Katar, Arabia Saudyjska, Syria, ZEA, Jemen i Seszele.

czytaj więcej »

Wielka Brytania: Müller Milk & Ingredients zamknie zakład Foston. 223 osoby utracą pracę

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2019-07-03 12:51:13

Müller zamknie zakład w Derbyshire z końcem roku, a jego działalność będzie przeniesiona do innych zakładów. Müller argumentuje, że decyzja ta jest następstwem 45-dniowego przeglądu firmy, w którym znaczącym czynnikiem okazała się malejąca konsumpcja mleka i zmiany w handlu detalicznym. Czynnikami, które zaważyły o zamknięciu zakładu było oddalenie od klientów, obecny poziom wykorzystania i niezdolność do absorpcji znacznej wielkości produkcji z innych mleczarni.

czytaj więcej »

Elopak tnie emisję gazów cieplarnianych aby utrzymać temperaturę

Źródło: Forum Mleczarskie Biznes   Dodano: 2019-07-03 10:33:54

Wzrost temperatury na ziemi jest faktem i świadome tego faktu firmy prowadzą działania, aby zminimalizować swój wpływ na emisję gazów cieplarnianych. Działania Elopaku będą spójne z nowymi kryteriami ustalonymi w inicjatywie Science Based Targets, mającej na celu utrzymanie wzrostu temperatury poniżej 1,5°C. Firma zakłada 56% redukcję poziomu emisji z 2017 r., co ma zamiar osiągnąć do 2030 r. Dodatkowo Elopak zobowiązał się do ciągłego dostarczania energii elektrycznej ze źródeł odnawialnych i zmniejszenia emisji z łańcucha wartości o 16%. Cele firmy Elopak zostały zatwierdzone przez inicjatywę Science Based Targets (SBT).

czytaj więcej »

copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2019
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25