Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Aktualności: świat - przetwórcy (strona 1 z 15)

© forum mleczarskie

Włochy największym producentem wyrobów z ChNP, ChOG i TSG

Źródło: parmiggianoreggiano.com   Dodano: 2019-01-13 16:58:48

Jak podaje włoski serwis poświęcony serom Parmiggiano Reggiano, w połowie grudnia 2018 r. ogłoszono nową edycję raportu Ismea Qualivita, rocznej analizy badawczej dotyczącej sektora produktów oznaczeń geograficznych. W 2018 r. Włochy po raz kolejny zdobyły pierwsze miejsce jako największy na świecie producent wyrobów z oznaczeniami geograficznymi. W grupie 3036 takich wyrobów do Włoch należą 822. Regionem włoskim, który zajmuje pierwsze miejsce pod względem wartości sprzedaży jest Emilia Romania. Tutejsze 44 produkty z oznaczeniami geograficznymi zwiększyły ogólną wartość produkcji do 2,9 mld euro.

czytaj więcej »

USA: Norwegowie wybierają rynek amerykański

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2019-01-07 09:40:41

Mleczarnia Tine operuje na nasyconym rynku skandynawskim od dziesięcioleci i poszukuje możliwości rozwoju poza nim. Dlatego Zarząd Tine podjął decyzję o zaangażowaniu finansowym na rynku, który dla Norwegów jest perspektywiczny od kilkunastu lat. Chodzi o rynek amerykański. Spółka zależna Tine Norseland w okresie okołoświątecznym dokonała w imieniu Tine zakupu kontrolnego pakietu udziałów w rodzinnej firmie Lotito Food Holding.

czytaj więcej »

© hochland

Grecja: Grupa Hochland kupuje 25% udziałów producenta serów Feta

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2019-01-06 18:03:24

Warto jest mieć choć udział w zakładzie produkującym sery z oznaczeniami unijnymi, aby móc na dogodnych warunkach zapewnić sobie dostawy pożądanego towaru. Do takiego wniosku doszła Grupa Hochland kupując 25% udziałów w firmie Greek Family Farm (pełna nazwa Ktinotrofiki Magnisias - Synergazomenes Ekmetalefseis Anonymos Eteria). Zakład mleczarski zlokalizowany jest Almyros i działa od 2000 r. 

czytaj więcej »

Zjednoczone Królestwo: Bez serów święta nie byłyby takie same

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2018-12-21 12:46:52

Arla Foods przeprowadziła badanie konsumenckie na 2000 respondentów. Wynika z niego, że ulubionym serem Brytyjczyków jest Cheddar (66% wskazań ankietowanych). Drugie miejsce zajął Red Leicester (35%). Brie i Camembert zajmują odpowiednio trzecie i piate miejsce, ale jak przyznają konsumenci niekoniecznie chodzi o francuskie oryginały.

Boże Narodzenie to kluczowy czas dla osób jedzących sery w Wielkiej Brytanii. Ponad trzy czwarte (76%) ankietowanych twierdzi, że bez niego Boże Narodzenie nie będzie takie samo. I to nie tylko dla osób dojrzałych, ale także dla młodszego pokolenia (16-29 latków).

czytaj więcej »

Indonezja: Chińska mleczarnia Mengniu otworzyła zakład produkcji jogurtów

Źródło: ChinaDaily   Dodano: 2018-12-18 10:30:13

Mengniu otworzyło nowy zakład w zachodniej części wyspy Jawa w prowincji Cikarang w strefie przemysłowej. Zakład wytwarzać będzie produkty marki YoyiC. Jak informuje ChinaDaily powodem decyzji inwestycyjnej były dobre wskaźniki ekonomiczne: wzrost gospodarczy i dążenie do zdrowego stylu życia. W zakładzie wytwarzane będą jogurty, probiotyki, i desery jogurtowe. Zakład docelowo ma zatrudniać tysiąc pracowników.

czytaj więcej »

© campina

Holandia: Pierwsze mleko z etykietą „PlanetProof” już na rynku

Źródło: Forum Mleczarskie   Dodano: 2018-12-18 10:06:47

Zrównoważony rozwój i zrównoważona produkcja to hasła, które z teorii przechodzą do praktyki produkcji mleczarskiej. W ostatnich dniach do sklepów detalicznych w Holandii trafiły pierwsze kartony mleka z etykietą „PlanetProof”, co pozwala konsumentom za cenę kilku centów wyższą nabyć produkty certyfikowane w zakresie animal welfare, dbałości o środowisko naturalne, w tym ograniczania ilości pestycydów. FrieslandCampina jest pierwszą mleczarnią, która otrzymała certyfikat z organizacji Stichting Milieukeur ustanawiającej szereg standardów w tym zakresie.

czytaj więcej »

FrieslandCampina i Grupa DMK podpisują umowę na przetwarzanie surowego mleka

Źródło: Forum Mleczarskie   Dodano: 2018-12-14 12:51:56

Stroną przetwarzającą będzie Grupa DMK na zlecenie FrieslandCampina. W tym celu planuje się produkcję mozzarelli w zakładach DMK w Hoogeveen (Holandia) i Georgsmarienhütte (Niemcy), którą FrieslandCampina wprowadzi później na rynek. Surowe mleko dostarczy strona holenderska. Umowa wejdzie w życie w 2019 roku.

czytaj więcej »

Włochy: Grupa Lactalis przekracza próg 95% akcji Parmalat

Źródło: Forum Mleczarskie   Dodano: 2018-12-06 16:39:04

Grupa Lactalis, która była właścicielem 89,63% akcji spółki Parmalat notowanej na giełdzie w Mediolanie, ogłosiła, że w dniu 3 grudnia 2018 r. zakupiła pakiet 114 546 237 akcji Parmalat. W ten sposób zwiększyła swój udział do 95,81% kapitału spółki. Transakcja została zamknięta po cenie 2,85 € za akcję. Operacji dokonano za pośrednictwem spółki zależnej Sofil. Parmalat ma zostać wycofany z notowań, a udziały mniejszościowe prawdopodobnie będą umorzone.

czytaj więcej »

Hiszpania: CAPSA Food inwestuje w napoje funkcjonalne

Źródło: Forum Mleczarskie   Dodano: 2018-11-30 23:37:36

W ramach planu strategicznego na lata 2017-2020 oraz w zobowiązaniu do poszukiwania nowych przedsięwzięć, CAPSA Food weszła w pierwszą fazę finansowania kapitałowego start-upu Raw Superdrink, kierowanego przez przedsiębiorcę Rubena Gonzaleza, eksperta w branży napojów bezalkoholowych z udziałami w takich produktach jak Monster Energy i Vita Coco.

czytaj więcej »

Wielka Brytania: Müller może kupić konkurencyjną markę deserów

Źródło: foodmanufacture.co.uk, James Ridler   Dodano: 2018-11-30 22:26:26

Stroną sprzedającą miałby być lokalny gigant spożywczy Premier Foods, a obiektem zainteresowania kupujących – marka Ambrosia. 

czytaj więcej »

© forum mleczarskie

UE: Produkcja mleka organicznego na kluczowych rynkach

Źródło: AHDB za Eurostat i clal   Dodano: 2018-11-18 15:29:55

Największymi producentami mleka bio są Niemcy i Francja. Według danych Eurostatu, w 2017 r. Niemcy wyprodukowały nieco ponad 900 mln litrów takiego mleka czym wyprzedziły Francję z jej poziomem produkcji ok. 640 mln litrów. Trzecim producentem w UE jest Dania z produkcją 520 mln litrów. Tuż za Danią plasuje się Zjednoczone Królestwo z ok. 480 mln litrów i Szwecja z 400 mln litrów.

czytaj więcej »

Rosja: Nutricia podsumowała pierwszy rok „Szkoły Pacjenta”

Źródło: Forum Mleczarskie   Dodano: 2018-11-18 15:17:49

Dokładnie rok temu rozpoczął się nowy etap wspólnego programu edukacyjnego „Szkoła Pacjenta” firmy Nutricia oraz fundacji Prawo do cudu. Program adresowany jest do rodziców wcześniaków. Z oczywistych powodów, przedwczesne narodzenie się dziecka jest całkowitym zaskoczeniem dla rodziców, którzy są zupełnie nieprzygotowani na ten problem – ani praktycznie, ani informacyjnie, ani psychicznie. Rodzice wpadają w próżnię informacyjną, co czasem pogarsza i tak już trudną sytuację. A większość z nich nie ma pojęcia o problemach związanych z wcześniactwem ich dziecka i co zrobić, gdy takie dziecko pojawia się w rodzinie.

czytaj więcej »

Niemcy: Francuski Agrial przejmie mleczarnię Rotkäppchen

Źródło: Agrial   Dodano: 2018-11-16 20:28:42

Przejmowana mleczarnia z Dortmundu przetwarza mleko krowie i kozie na sery i posiada trzy znane na niemieckim rynku marki. Nieznane są warunki transakcji, która – jeśli nie będzie wątpliwości urzędu antymonopolowego – dojdzie do skutku w styczniu 2019 r.

czytaj więcej »

USA: Nadprodukcja coraz większym problemem

Źródło: farmfutures.com   Dodano: 2018-11-07 09:44:02

Amerykański serwis farmfutures.com poddał szerszej analizie nastroje w amerykańskiej branży mleczarskiej po ostatnich ruchach administracji Donalda Trumpa. Działania te miały pomóc amerykańskim mleczarzom. Chodzi o zakończenie negocjacji z Kanadą, większe otwarcie tamtejszego rynku i rozpoczęcie dyskusji przez FDA na temat etykietowania produktów alternatywnych z soi, migdałów, owsa itd., które w USA mają domyślną nazwę „mleko”. To co u nas jest niedopuszczalne, nie było dotąd wystarczająco uregulowane w USA.

czytaj więcej »

© forum mleczarskie

Produkcja mleka i eksport na kluczowych rynkach światowych

Źródło: Forum Mleczarskie   Dodano: 2018-11-05 10:11:26

Całoroczna produkcja mleka w Nowej Zelandii liczona do września 2018 r łącznie wzrosła o 1%, z czego we wrześniu wzrosła o 6%. Ma to związek z dobrymi warunkami pogodowymi. W Australii produkcja była 2% wyższa licząc do sierpnia 2018 r. Warto jednak zwrócić uwagę na spadek w sierpniu, który wyniósł aż 4%.

czytaj więcej »

copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2019
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25