Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Aktualności: świat (wszystkich: 3042, strona 5 z 203)

Indonezja: Nestlé rozwinie produkcję w swoich trzech zakładach

Dodano: 2019-08-05 12:03:47

Szwajcarski koncern spożywczy Nestlé zainwestuje w zakłady w Karawang (Zachodnia Jawa), Kejayan (Wschodnia Jawa) i Panjang (Lampung). Koszt modernizacji i inwestycji wyniesie 90 mln euro. Kwota ta umożliwi zwiększenie zdolności produkcyjnych o 25% dla napojów mleczarskich Milo, mleka marki Bear oraz wyrobów marek Nescafé i Maggi.

Obecnie zakłady wytwarzają produkt dla niemowląt Cerelac, napój czekoladowy Milo oraz proszki mleczne Dancow i Lactogrow. Nestlé działa w Indonezji od 48 lat.

czytaj więcej »

Danone zainwestuje ok. 25 mln euro w osiągnięcie neutralności klimatycznej dla suszarni rozpyłowej w zakładzie Nutricia

Źródło: Forum Mleczarskie   Dodano: 2019-08-05 11:48:35

Gigant branży spożywczej, w tym nabiałowej, firma Danone zainwestuje tak znaczące środki finansowe w Nowej Zelandii, na Wyspie Południowej. Zakład w Balclutha, w regionie Otago, specjalizuje się w produkcji bazy do żywności dla niemowląt marek Aptamil i Karicare. Firma traktuje tę inwestycję jako kamień milowy w zakresie swoich działań i zamierza zakończyć prace do 2021 r. Suszarnia będzie zasilana przez nowoczesny kocioł na biomasę o wartości ok. 17,5 mln euro, co pozwoli zmniejszyć emisję CO2 z zakładu o 20 tys. ton rocznie. Danone chce być neutralny klimatycznie do 2050 r.

czytaj więcej »

Hochland Niemcy z zerową emisją CO2

Źródło: Forum Mleczarskie Biznes   Dodano: 2019-07-29 13:13:40

Hochland to jedna z pierwszych firm w Niemczech, która stała się neutralna pod względem emisji CO2. Nastąpiło to poprzez kompensację. Dla zakładów Schongau i Heimenkirch, a także dla Dieue-sur-Meuse we Francji, która jest również częścią organizacji Hochland Deutschland całkowita bezpośrednia emisja CO2 wynosiła prawie 35 tys. ton. Hochland Niemcy w pełni rekompensuje tę emisję w ramach programu „ZNU goes Zero” inwestując w projekty związane z wiązaniem i unikaniem CO2.

Dlatego Hochland ściśle współpracuje z Plant-for-the-Planet. Inicjatywa polega na sadzeniu drzew na półwyspie Julatan w Meksyku w ramach kampanii „ZNU goes Zero” i promowaniu odnawialnych źródeł energii poprzez certyfikaty.

czytaj więcej »

Włochy: Emmi kupuje producenta deserów

Źródło: Forum Mleczarskie   Dodano: 2019-07-29 12:22:48

Szwajcarska firma mleczarska od dawna inwestuje w niewielkie zakłady wytwarzające desery, specjalności serowe oraz nabiał bio, produkty dla wegetatrian i osób nie trawiących laktozy. Tym razem Emmi zadecydowało o przejęciu firmy Pasticceria Quadrifoglio. Powodem zaangażowania Emmi jest budowa sieci produkcji i dystrybucji deserów we Włoszech.

czytaj więcej »

Wietnam: Lothamilk wdroży technologie aseptycznego pakowania SIG

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2019-07-26 10:06:14

Firma Lothamilk wywodzi się z wietnamskiego centrum turystycznego Long Thanh. Obecnie rozszerza swoją ofertę o mleko pakowane w technologii aseptycznej i opakowaniach kartonowych firmy SIG. Dotychczas Lothamilk zmagał się z ograniczeniami dystrybucyjnymi wynikającymi z krótkiego okresu przydatności do spożycia i konieczności trzymania produktów w lodówkach. Mleczarnia podjęła decyzję o podjęciu współpracy z zespołem ekspertów SIG, aby znaleźć najlepsze rozwiązanie opakowaniowe w celu zwiększenia dystrybucji w całym Wietnamie. Firma zdecydowała się na technologię aseptycznego napełniania z dużą prędkością w tym maszynę do napełniania kartoników combiblocXSlim (24 000 opakowań na godzinę), w dziewięciu różnych objętościach od 80 ml do 200 ml.

czytaj więcej »

© nagel group

Nagel-Group jednoczy siły w Europie Wschodniej

Źródło: Nagel Group   Dodano: 2019-07-24 13:06:06

Jeden z wiodących operatorów logistycznych produktów spożywczych w Europie, Nagel-Group, przekształca swoją organizację w Europie Wschodniej, inwestując w rozwój struktur regionalnych. Od lipca tego roku spółki: Nagel Polska, Nagel Česko i Nagel Slovensko zarządzane są przez jedno wspólne centrum decyzyjne.

Regionalizacja uprości procesy logistyczne, zintegruje i jeszcze bardziej zoptymalizuje transporty. „To bardzo dobra informacja dla naszych Klientów w tych trzech krajach. Projekt ten niesie ze sobą istotne korzyści: bliższa współpraca spółek krajowych w regionie, wymiana know-how, doświadczeń i pomysłów, które z kolei gwarantują wysoki standard świadczonych przez nas usług.” – mówi Robert Katafiasz, Prezes Zarządu trzech spółek krajowych Nagel-Group.

czytaj więcej »

Holandia: Cono Kaasmakers przejmuje Amsterdam Cheese Company

Źródło: retailtrends.nl   Dodano: 2019-07-24 11:51:36

Mleczarnia Cono słynie z produkcji serów twardych marki Beemster. Jest też bardzo dobrze znana holenderskim konsumentom serów. Teraz mleczarnia zadecydowała o przejęciu sieci 5 sklepów z serami Amsterdam Cheese Company.

czytaj więcej »

USA: California Dairies i Dairy Farmers of America tworzą wspólną strukturę dla działań marketingowych, sprzedażowych i transportowych.

Źródło: Forum Mleczarskie Biznes   Dodano: 2019-07-24 10:08:41

Wspólne działania prowadzone będą w Kalifornii i obejmą transport, marketing i sprzedaż. Andrei Mikhalevsky, Prezes i Dyrektor Generalny California Dairies powiedział: – Biorąc pod uwagę znaczące wyzwania marketingowe i regulacyjne, które obserwowaliśmy w Kalifornii w ciągu ostatnich kilku lat, istnieje wzajemne pragnienie obniżenia kosztów łańcucha dostaw i stworzenia dodatkowej wartości i stabilności dla naszych klientów. Chcielibyśmy również pomóc zachować istniejącą bazę aktywów przetwórczych w stanie.

czytaj więcej »

Wielka Brytania: Ornua zamknie zakład w Whitchurch

Źródło: agriland   Dodano: 2019-07-22 14:29:42

Zakład wytwarzający dodatki spożywcze ze składników mleka w hrabstwie Shropshire zostanie zamknięty, a produkcja przeniesiona do serowni w Nantwich. Pracownicy będą mogli znaleźć swoje nowe miejsce pracy właśnie tam. Zakład w Nantwich, do którego przeniesiona będzie produkcja jest doinwestowany i tu mieści się siedziba ogólnoeuropejskich operacji Ornua Ingredients. Tutejszy zakład wytwarza szeroki asortyment serów w różnych formatach (bloki, plastry, wiórki) dla detalu i jednostki zaopatrującej placówki foodservice.

czytaj więcej »

Wielka Brytania: Roczne próby sprzedaży zakładu w Arran bezowocne. Zakład idzie do zamknięcia.

Źródło: Forum Mleczarskie   Dodano: 2019-07-19 09:51:05

Od kwietnia 2018 r. brytyjska mleczarnia szukała kupca na dwa zakłady w Campbeltown i Arran. Po tym czasie wiadomo, że pomimo wysiłków nie udało się znaleźć nabywcy na szkocką mleczarnię w Arran. Coraz bardziej prawdopodobne jest natomiast, że dotychczasowi dostawcy ustanowią spółdzielnię, która przejmie zakład w Campbeltown.

czytaj więcej »

© tetra pak

Tetra Pak wprowadza słomki z papieru. Chce podzielić się swoimi rozwiązaniami i nie opatentuje swego pomysłu.

Źródło: Forum Mleczarskie Biznes   Dodano: 2019-07-17 10:54:28

Słomki stanowiły poważny problem dla środowiska naturalnego, dlatego Tetra Pak stworzyła słomki z papieru i ogłosiła zamiar podzielenia się swoimi innowacjami na temat rozwoju produktu w celu wsparcia współpracy przemysłowej w zakresie alternatyw dla jednorazowych słomek plastikowych do kartonów po napojach.

Adolfo Orive, Prezes i Dyrektor Generalny Tetra Pak powiedział: – Cieszymy się, że opracowaliśmy papierową słomkę, która jest w pełni funkcjonalna i spełnia międzynarodowe standardy bezpieczeństwa żywności. Jest to ważny krok w naszej wizji, aby dostarczyć pakiet wykonany w całości z materiałów opakowaniowych na bazie roślin, przyczyniając się do niskoemisyjnej gospodarki o obiegu zamkniętym.

czytaj więcej »

Brazylia: Grupa Lactalis będzie największym graczem w kraju. Przejęcie Itambé.

Źródło: Forum Mleczarskie   Dodano: 2019-07-17 09:04:48

Spółka zależna Lactalis do Brasil ogłosiła zakończenie procesu przejmowania spółdzielni Itambé. To przejęcie sprawia, że Grupa Lactalis stanie się największym graczem w sektorze mleczarskim w Brazylii. Powstałe przedsiębiorstwo osiągnie obrót 1,5 mld euro (cała Grupa Lactalis to prawie 20 mld euro).

czytaj więcej »

© forum mleczarskie

Holandia: Rośnie odsetek krów wypasanych na łąkach

Źródło: Forum Mleczarskie   Dodano: 2019-07-15 09:16:12

W tym roku 248 członków spółdzielni FrieslandCampina zdecydowało się na wypas krów na świeżym powietrzu. Stanowi to wyższy odsetek niż w poprzednich latach. Dodajmy, że krowy zawsze były naturalnym elementem krajobrazu Holandii.

W 2015 r. 77,9% rolników wypuszczało zwierzęta na pastwiska, w 2016 r. było to 78,2%, w 2017 r. 79,4%, a w 2018 r. 81,2%. Teraz ten wskaźnik wzrósł do 83%. Ostateczne wyliczenie będzie dokonane z końcem roku, kiedy wszystkie dane zostaną ujęte.

czytaj więcej »

McDonald's wprowadza niemleczne dodatki do kawy wytwarzane w mleczarni Valio

Źródło: Forum Mleczarskie   Dodano: 2019-07-11 09:44:04

Sieć McDonald's w Finlandii wprowadziła do swojego menu produkt dla wegan i osób nietolerujących składników mleka. Napój owsiany Valio Oddlygood będzie alternatywnym dodatkiem do kawy.

Mats Nyström, Dyrektor Marketingu w fińskim oddziale McDonald’s tłumaczy to następująco:

czytaj więcej »

Grupa Lactalis przejmuje dział jogurtowy Ehrmann w USA

Źródło: Anilact   Dodano: 2019-07-10 13:49:39

W pierwszy tygodniu lipca sfinalizowano transakcję, która obejmuje firmę Commonwealth Dairy, będącą częścią firmy Ehrmann. Na mocy tej umowy Grupa Lactalis nabywa dwa zakłady produkcyjne zatrudniające 250 pracowników. Oddział amerykański Ehrmanna rozwinął w ostatnich latach zakład w Brattleboro, w stanie Vermont i drugi w Casa Grande, w stanie Arizona. Zakłady wytwarzały m.in. jogurty pod markami Green Mountain Creamery oraz Liebe oraz wyroby pod private labels.

czytaj więcej »

copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2019
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25