Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Aktualności: świat (wszystkich: 2852, strona 5 z 191)

© forum mleczarskie

Włochy: Wzrost sprzedaży żywności ekologicznej

Źródło: PLMA   Dodano: 2018-10-12 09:25:38

Wydatki włoskich konsumentów na produkty żywnościowe i napoje wzrosły o 6,5% w pierwszej połowie 2018 r. po wzroście o 10% w 2017 r. Według badań przeprowadzonych przez Ismea, dziewięć na dziesięć rodzin kupiło przynajmniej jeden produkt organiczny w ubiegłym roku.
Do najpopularniejszych kategorii ekologicznych należą owoce, warzywa i produkty zbozowe tj. makarony, ryż i mąka, które stanowią ponad połowę zakupów pod względem wartości.
Jak wynika z analiz Ismea nastąpił również wzrost zakupów mleka ekologicznego i związanych z nim produktów mleczarskich, a także jaj, olejów roślinnych i tłuszczów, świeżego mięsa i produktów rybnych. Wartość włoskiego rynku produktów ekologicznych w 2018 r. wynosiła około 5,6 mld euro, z czego 3,5 mld euro pochodziło ze sprzedaży produktów rodzimych.

czytaj więcej »

© forum mleczarskie

Francja: Carrefour testuje markety tylko z marką własną

Źródło: PLMA   Dodano: 2018-10-12 09:13:47

Carrefour usunął prawie wszystkie produkty marek producentów z czterech swoich marketów i w tym miejscu umieścił produkty private labels. Według dostępnych źródeł zbadanych przez PLMA private labels generują tam 80% facingów. Ten eksperymentalny program ma odpowiedzieć na pytanie, jak kształtować się będzie wielkość obrotów i jak zareagują na to konsumenci. Strategia Carrefoura zakłada bowiem osiągnięcie 33% udziału marek własnych w obrocie firmy. Gdyby eksperyment się powiódł, takie działania mogłyby zostać poszerzone o nowe placówki.

czytaj więcej »

© Robert Arno, CC BY-SA 2.0, Wikimedia Commons

Niemcy: Müller sprzedaje sieć restauracji Nordsee

Źródło: spiegel.de   Dodano: 2018-10-11 12:28:31

Niemiecki producent chce skupić się na podstawowym biznesie. Dlatego zdecydował się sprzedać sieć Nordsee szwajcarskiemu inwestorowi Kharis Capital. Sieć liczy 350 lokali w Europie i generuje 350 mln euro obrotu rocznie. Zatrudnia 6 000 osób.
Kharis posiada w swoim portfolio 550 restauracji pod szyldem Burger King, Quick i O'Taco zlokalizowane w Belgii, Francji, Włoszech, Luksemburgu i w Polsce.

czytaj więcej »

© arla foods

USA: Arla Foods nawiązuje strategiczną współpracę ze spółdzielnią Foremost Farms

Źródło: Forum Mleczarskie   Dodano: 2018-10-08 10:24:20

Obie firmy chcą współpracować w dziedzinie produkcji i handlu serwatką. Zamierzają zwiększać wartość sprzedaży posiadanej serwatki dzięki zastosowaniu innowacyjnych metod produkcji Foremost Farms i wykorzystaniu kanałów sprzedaży Arli. Na zdjęciu od lewej: Henrik Andersen, Wiceprezes Arla Foods Ingredients (AFI) i Michael Doyle, Prezes Foremost Farms.
Dalsze informacje na temat planów strategicznego partnerstwa nie zostały ujawnione.

czytaj więcej »

Kanada: Nowa umowa między USA, Kanadą i Meksykiem powodem niezadowolenia przetwórców mleka.

Źródło: Forum Mleczarskie   Dodano: 2018-10-08 10:12:35

Spółdzielnia Agropur jest rozczarowana, że przemysł mleczarski został ponownie wykorzystany jako karta przetargowa w renegocjacji umowy o wolnym handlu między Kanadą, USA i Meksykiem. – Kanada ponownie się poddała i będzie to miało duży wpływ na naszych członków w pięciu prowincjach i w całym kanadyjskim przemyśle mleczarskim – powiedział René Moreau, Prezes Agropur.

czytaj więcej »

© forum mleczarskie
© forum mleczarskie

UE: Wzrosła produkcja masła i SMP

Źródło: Eurostat   Dodano: 2018-10-05 12:26:28

Jak podaje Eurostat, w okresie sierpień 2017-lipiec 2018 wzrósł w Unii Europejskiej (EU 28) skup mleka do 157 588 tys. ton w porównaniu do analogicznego okresu rok wcześniej. Było to 2,8% więcej. Wzrosła także produkcja OMP aż o 6,4% do 1 423,3 tys. ton, podczas gdy masła o 3,3% do 2 169,2 tys. ton. Rosła też produkcja serów o 2,6% do 9 289,1 tys. ton. Najbardziej spadała produkcja mleka skondensowanego o 6,2% do 882,5 tys. ton.

czytaj więcej »

© forum mleczarskie

Zjednoczone Królestwo: Rośnie import cheddara oraz udział odmian dojrzałych tego sera w handlu

Źródło: AHDB   Dodano: 2018-10-05 11:47:51

Statystki całoroczne (okres badania kończy się w połowie lipca) dla produkcji i sprzedaży serów na Wyspach Brytyjskich wskazują, że wyprodukowano tu 0,5% więcej serów do poziomu 447,3 tys ton. Średnia cena wyniosła 6,44 GBP/kg. Według Kantar Worldpanel nieco ponad 50% rynku stanowił cheddar, około 10% sery miękkie, 9% sery topione. Wielkość sprzedaży samego cheddara nieznacznie spadła o 0,5% do 231,7 tys. ton, a średnia cena wyniosła 6,03 GBP/kg.

czytaj więcej »

© forum mleczarskie

Produkcja i eksport mleka na świecie

Źródło: Forum Mleczarskie   Dodano: 2018-10-04 11:42:37

Dwa dni temu informowaliśmy o gwałtownie rosnącej produkcji (ponad 5% w okresie czerwiec-sierpień) mleka na Nowej Zelandii – teraz szerzej piszemy o produkcji mleka na najważniejszych rynkach. Fonterra w swoich materiałach informuje, że pomimo wzrostu produkcji w okresie czerwiec-sierpień, całoroczna produkcja w Nowej Zelandii nie zmieni się. Inaczej wygląda sytuacja w Australii, gdzie lipiec przyniósł spadek 4% w produkcji, ale zmiana całoroczna wynosi +2% (liczona do końca lipca).

czytaj więcej »

Produkcja mleka w Nowej Zelandii wzrosła, ale rośnie zagrożenie El Nino

Źródło: clal   Dodano: 2018-10-02 10:49:12

Jak donosi serwis clal, produkcja mleka w Nowej Zelandii wzrosła w okresie czerwiec-sierpień o 5,5% w porównaniu do analogicznego okresu 2017 r. Szczególnie korzystny był sierpień, kiedy produkcja wzrosła o 4,7%.

czytaj więcej »

© fm

Trendy bio i gluten free robią szybkie postępy w Europie

Źródło: PLMA   Dodano: 2018-09-29 10:13:05

Na dojrzałych rynkach krajów zachodniej Europy trudno dopatrywać się rewolucyjnych zmian wolumenów czy wartości sprzedaży. Dlatego każda większa zmiana jest szeroko komentowana. Do takich zmian należy uznać to, co dzieje się na rynku Danii i Holandii.
Według dostępnych analiz Duńczycy coraz chętniej kupują produkty organiczne. Sprzedaż żywności ekologicznej w Danii wzrosła o 31% w okresie od 2016 do 2017 roku. Ponad połowa duńskich konsumentów kupuje żywność ekologiczną co tydzień. Według opublikowanych raportów rządowa certyfikowana etykieta Ø pomogła konsumentom przyjąć i zaufać produktom bio. Co ważne do najpopularniejszej żywności ekologicznej należą: płatki owsiane, marchew, jajka, mleko i banany.

czytaj więcej »

© forum mleczarskie

Szwajcaria: Rośnie wrażliwość cenowa. Rośnie sprzedaż produktów private labels

Źródło: PLMA za Nielsen   Dodano: 2018-09-28 09:43:38

Jak podaje PLMA około 27% szwajcarskich kupujących zadeklarowało w badaniu Nielsen, że w 2017 r. kupiło więcej produktów marek detalistów. Co istotne, 57% kupujących porównuje ceny produktów marek własnych z cenami marek producentów.

czytaj więcej »

Francja: Podatek od plastiku, którego nie da się poddać recyklingowi

Źródło: PLMA   Dodano: 2018-09-27 09:30:17

Rząd francuski pracuje nad nowym podatkiem w wysokości 10%, który ma uderzyć w opakowania plastikowe, których nie można poddać recyklingowi. Działania te wejdą w życie w 2019 r. Jest to część szerszego planu, który zakłada, że plastiki muszą nadawać się do 100% przetworzenia. Termin jaki przyjął francuski rząd to 2025 r. Obecnie Francuzi nie stosują jeszcze kar, ale te posypią się, jeżeli producenci nie będą mieli żadnego planu przechodzenia na plastiki, które można poddać recyklingowi.

czytaj więcej »

Niemcy: Arla wypuszcza jogurt dwuskładnikowy. Nowa generacja jogurtów z dużą dawką owoców i niskim poziomem węglowodanów

Źródło: Forum Mleczarskie Handel   Dodano: 2018-09-26 10:48:56

Popyt na zdrową żywność rośnie, ale spada zainteresowanie jogurtami o wysokim poziomie cukru (dodanego). Pisaliśmy niedawno o badaniach Uniwersytetu w Leeds oraz zwracaliśmy uwagę na to, że niektóre jogurty zawierają zbyt wiele dodanego cukru. Jest to na tyle poważne zagrożenie dla kategorii jogurtów, że można mieć nadzieję, że trend 'low sugar' może się umocnić.

czytaj więcej »

Kanada: Spółdzielnia Agropur zamyka zakład w Saint-Damase w Quebec

Źródło: Forum Mleczarskie Biznes   Dodano: 2018-09-24 09:59:07

Powodem zamknięcia zakładu jest niemożność dojścia do porozumienia i zawarcia długoterminowej umowy z pracownikami w sytuacji koniecznych inwestycji. Działalność zakładu zostanie przerwana ostatecznie w kwietniu 2019 r. Produkcja wytwarzanych tu serów miękkich będzie odtąd prowadzona w zakładach w Saint-Hyacinthe i w Beauceville. Firma zatrudnia w Saint-Damase 110 osób.

czytaj więcej »

Zjednoczone Królestwo: Nadal dużo cukru w jogurtach

Źródło: Henry Bodkin, The Telegraph   Dodano: 2018-09-21 14:03:04

Badanie wykonane przez Leeds University pokazuje, że niektóre jogurty w supermarketach mają więcej cukru niż Coca-Cola. Najwięcej cukru mają jogurty dla dzieci. Tylko 2% jogurtów dla najmłodszych miało etykietę „low sugar”. Badacze sprawdzili blisko 900 produktów z pięciu sieci handlowych on-line w drugiej połowie 2016 r.

czytaj więcej »

copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2019
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25