Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Aktualności: świat (wszystkich: 3038, strona 191 z 203)

Irlandia: IDB wprowadza system elektronicznego fakturowania

Źródło: marketwatch.com   Dodano: 2010-06-25 11:03:31

Irish Dairy Bard, największy eksporter produktów mleczarskich z rocznymi przychodami przekraczającymi 1,8 mld. euro, realizuje program cięcia kosztów na operacjach zagranicznych dzięki systemowi fakturowania elektronicznego Sterling e-Invoicing. Program ma na celu zredukowanie okresu oczekiwania na wpłaty od dłużników, lepsze zarządzanie kosztami administracyjnymi oraz poprawę procesu order-to-cash. System fakturowania elektronicznego pozwoli IDB na archiwizowanie oraz uaktualnianie każdej faktury w dowolnym czasie oraz na proste tworzenie raportów podsumowujących na życzenie rewidentów finansowych.

czytaj więcej »

Frost & Sullivan: Rynek produktów wspomagających odchudzanie wzrośnie dwukrotnie do 2015 r.

Źródło: nutritionhorizon.com   Dodano: 2010-06-25 08:52:23

Odsetek osób otyłych, który rośnie równomiernie zarówno w Europie jak i w Stanach Zjednoczonych, staje się coraz większy również wśród narodów azjatyckich – wynika z analizy Frost & Sullivan. Zdrowe jedzenie oraz zdrowy tryb życia, najlepsze rozwiązania pozwalające zachować szczupłą sylwetkę, pozostają dla wielu konsumentów sporym wyzwaniem. Dlatego rynek dodatków do żywności wspomagających odchudzanie ma przed sobą perspektywę dużego wzrostu. Z badań Frost & Sullivan można wnioskować, że przychody na tym rynku zwiększą się z 7,5 mln. $ w 2008 r. do 13,9 mln. w 2015 r. – uwzględniono tu m.in. składniki powodujące uczucie sytości/ tłumiące głód, wspomagające spalanie tłuszczu (termogeniki) i inne składniki pozwalające kontrolować wagę.

czytaj więcej »

Danisco poprawia łańcuch dostaw

Źródło: foodnavigator.com, Jess Halliday   Dodano: 2010-06-24 14:10:58

Danisco tworzy nową jednostkę logistyczną, która ma obsłużyć trzy oddziały dodatków do żywności – emulsji, kultur oraz substancji słodzących. Ma ona wpłynąć na poprawienie efektywności sprzedaży.

czytaj więcej »

Słowenia: Mercator porzuca plany przejęcia lokalnego rywala Merkura

Źródło: FlexNews za Reuters   Dodano: 2010-06-24 13:46:04

Największy słoweński detalista spożywczy Mercator podał do wiadomości, że plany przejęcia lokalnego rywala, Merkura, zostały pokrzyżowane przez obecnych wierzycieli. W zeszłym miesiącu Mercator podpisał list intencyjny w sprawie przejęcia sieci Merkur, ale wierzyciele bankowi zadecydowali, że nie sprzedadzą żadnej części Merkura. Zaniechano wszelkich działań zmierzających do fuzji z Merkur – można przeczytać w oświadczeniu.

czytaj więcej »

Indie przedłużają zakaz importu produktów mlecznych z Chin

Źródło: reuters   Dodano: 2010-06-24 11:45:46

Agencja Reuters podaje, że Indie przedłużyły zakaz importu mleka i produktów mlecznych z Chin. Według oświadczenia rządowego, zakaz będzie obowiązywał do odwołania.

czytaj więcej »

W USA powstanie pierwsza fabryka Yakult

Źródło: dairyreporter.com   Dodano: 2010-06-24 11:16:05

Yakult, firma specjalizująca się w jogurtach probiotycznych chce rozszerzyć swoją obecność w USA i buduje pierwszy w tym kraju zakład produkcyjny. Pomimo faktu, że Yakult ma już silną pozycję na rynku europejskim, azjatyckim i obu Ameryk, japońska firma dopiero niedawno weszła do Stanów Zjednoczonych. Od 2007 r. jej produkty importowane są z fabryki zlokalizowanej w Guadalajarze w Meksyku – kraju, w którym Yakult sprzedaje już od 30 lat.

czytaj więcej »

Kenia zakazuje importu mleka w proszku

Źródło: Bloomberg, Sarah McGregor   Dodano: 2010-06-23 12:02:16

Kenia zakazała importu mleka w proszku, aby uniknąć nadmiernej podaży mleka w kraju, sytuacji, która dotknęła przemysł mleczarski na początku tego roku – podała gazeta Standard, cytując ministra ds. rozwoju hodowli, Mohammada Kutiego.

czytaj więcej »

Megafuzja w Niemczech już 1 stycznia

Źródło: topagrar.com   Dodano: 2010-06-22 15:51:16

Spółdzielnie mleczarskie Nordmilch i Humana chcą połączyć się 1 stycznia 2011 r. −podał członek zarządu Nordmilch AG, Josef Schwaiger na konferencji prasowej w Bremie. Fuzja musi zostać jeszcze zatwierdzona przez niemiecki Urząd ds. Konkurencji, Bundeskartellamt.

czytaj więcej »

Nordmilch: Zysk o połowę w górę, obroty o 35% w dół

Źródło: Nordmilch.de   Dodano: 2010-06-22 15:20:08

Największa niemiecka spółdzielnia mleczarska, Nordmilch podała wyniki finansowe za rok 2009. Zysk przedsiębiorstwa wzrósł do 29 mln. euro (20,2 mln. w 2008 r.), a kapitał własny został podwyższony do 31%. Obrót w roku 2009 spadł jednak z 2,52 mld. w 2008 r. do ok. 1,86 mld.
Cena mleka była wyższa od średniej płaconej przez niemieckie mleczarnie na północy kraju. W tym roku Nordmilch ma podnieść cenę mleka płaconą dostawcom.

czytaj więcej »

Danisco: Przychody w 2009/10 o 6% w górę.

Źródło: danisco.com   Dodano: 2010-06-22 14:43:55

Danisco, duński producent dodatków do żywności oraz enzymów, podał wyniki finansowe za rok finansowy 2009/10 (do 30 kwietnia 2010). Przychód Danisco wzrósł o 6% do 13,7 mld DKK (ok. 1,84 mld. euro). Zysk operacyjny EBIT (przed Bio Chemicals Project) wyniósł 1,8 mld. DKK (ok. 242 mln. euro), co odpowiada 13,1% marży tego zysku (wzrost o 3,2 punktów procentowych).

czytaj więcej »

Włochy: Niebieska mozzarella?

Źródło: dziennik.pl na podst. PAP   Dodano: 2010-06-22 14:36:55

Niezwykła zagadka opanowała Włochów. Ich specjalność, ser mozzarella nie zachowuje się tak, jak powinien. W całym kraju na Półwyspie Apenińskim specjał ten po otwarciu zabarwia się nagle na niebiesko. I to bardzo mocno. Co się dzieje z mozzarellą?

czytaj więcej »

Wielka Brytania: Sektor jogurtów rośnie najszybciej

Źródło: DairyReporter.com   Dodano: 2010-06-22 13:29:35

Agencja badań rynku YouGov SixthSense opublikowała raport z badań, w którym można znaleźć informację, że jogurty to najszybciej rosnący sektor w brytyjskim przemyśle mleczarskim. Badacze odkryli, że jogurt to trzeci w kolejności najbardziej rentowny produkt mleczarski, zaraz po mleku i serze, a jego wartość w ostatnim roku wzrosła o ok. 7%. Wzrost wartości to wynik podwyżek cen oraz zainteresowania zdrowym jedzeniem.

czytaj więcej »

Holandia: FrieslandCampina chce rosnąć o 5% rocznie

Źródło: Źródło: FlexNews za Reuters   Dodano: 2010-06-21 11:32:22


Holenderski koncern ogłosił plany na najbliższe 10 lat. Firma planuje każdego roku osiągać wzrost sprzedaży rzędu 5%. Środkiem do osiągnięcia celu ma być większa koncentracja na wytwarzaniu produktów z wartością dodaną (napoje mleczne i markowe sery) i uniezależnienie się od półproduktów.

czytaj więcej »

USA: Amerykańskie Stowarzyszenie Medyczne zaleca lepsze oznakowanie tłuszczów trans i tłuszczów nasyconych.

Źródło: foodnavigator-usa.com   Dodano: 2010-06-18 16:14:28

Amerykańskie Stowarzyszenie Medyczne (The American Medical Association ) w czasie corocznego spotkania organizacji, wezwało Amerykańską Agencję ds. Żywności i Leków (FDA) m.in. do ustalenia bardziej precyzyjnych oznaczeń dotyczących tłuszczów trans i tłuszczów nasyconych

czytaj więcej »

Udaremniony nielegalny import wielkich partii nabiału do Włoch

Źródło: FAMMU/FAPA na podst. Agra Europe   Dodano: 2010-06-18 16:04:18

Działania podjęte przez włoską Straż Skarbową (Guardia di Finanzia) wstrzymały w 2009 roku nielegalny import produktów mleczarskich o wartości milionów euro. Złożyły się na to próby sprzecznego z prawem wwozu 1,3 mld litrów mleka, 86 tys. ton twarogów oraz 130 tys. ton mleka w proszku i podobnych wyrobów (w tym 15 tys. ton kazeiny stosowanej do produkcji serów). Włoskie organizacje mleczarskie wciąż ubolewają jednak, że import szkodzi krajowym rolnikom do tego stopnia, że niektórzy muszą rezygnować z działalności w sektorze.

czytaj więcej »

copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2019
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25